امروز: شنبه 08 ارديبهشت 1403
    طراحی سایت
تاريخ انتشار: 27 ارديبهشت 1394 - 10:15
اختصاصی اتحادخبر/ نگرخواهی "اتحاد خبر" درباره ی لغو نکوداشت فرج الله کمالی، از هنرمندان، روزنامه نگاران و نویسندگان استان بوشهر(1)

اتحادخبر: وقتی جامعه را در سایه ی درخت تدبیر و امید یافتیم، با امید به این که عاقلی با طمانینه و زیرکی در سرای اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی دشتستان به قدرت نشسته است، انتظار کاهش ادوار فضای پُرنِکبتی را داشتیم که سالیانی چند در آن اداره بیتوته کرده بود. وضعی که محیط ادبی- فرهنگی و هنری شهر را به قبرستانی پُر سکوت مبدل کرده بود. ..

اتحادخبر-رضا شبانکاره: مراسم شب شعر محلی برازجان که مقرر شده بود جهت نکوداشت حیات شاعری استاد فرج اله کمالی ساعت 20 روز سه شنبه 22 اردیبهشت ماه برگزار شود، به دلیل برخی از ناهماهنگی ها لغو شد. پیش تر قرار بود این مراسم در 20 فروردین ماه برگزار شود که به دلیل فوت  ایرج شمسی زاده، مراسم نکوداشت فرج الله کمالی در تاریخ مذکور لغو گردید.

در نکوهش دستور لغو یک مراسم نکوداشت ادبی
با توجه به حساسیت موضوع و بازخوردی که اطلاعیه ی برگزاری شب شعر محلی همراه با نکوداشت حیات شاعری فرج الله کمالی- شاعر کتاب دشتسونی- و رونمایی از چاپ دوم کتاب در فضای عمومی جامعه و شبکه های مجازی به همراه داشت و با استقبال مردم و هنرمندان و علاقمندان به شعر و هنر مواجه شد. اما متاسفانه یک روز قبل از برگزاری مراسم، بنرهای تبلیغاتی شب شعر محلی و برنامه ی نکوداشت حیات شاعری فرج الله کمالی از سطح شهر جمع آوری شد و منتج به انتشار بیانیه ی کمیته برگزار کننده نکوداشت حیات شاعری استاد فرج اله کمال بدین شرح شد: «مردم فهیم و فرهنگ دوست استان بوشهر... / احتراماً به اطلاع می رساند، مراسم شب شعر محلی که قرار بود جهت نکوداشت حیات شاعری استاد فرج اله کمالی برگزار شود، به دلیل برخی ناهماهنگی ها، لغو گردید. از کلیه دوستان و مسئولینی که در این مدت جهت برگزاری این مراسم زحمت کشیدند، تشکر وافر داریم.»
«اتحاد جنوب» برای آگاهی از نظرات و بازخورد لغو برنامه ی نکوداشت حیات شاعری فرج الله کمالی، در یک نگرخواهی، پرسشی از هنرمندان، روزنامه نگاران و نویسندگان و شاعران استان بوشهر بدین شرح مطرح نموده، که: «ارزیابی شما از لغو برنامه ی نکوداشت حیاتِ شاعری فرج الله کمالی چیست و لغو چنین مراسم های فرهنگی و ادبی در شهرستان دشتستان، چه نتایج و پیامدهای منفی به همراه دارد؟»
در این نگرخواهی مهدی جهان بخشان؛ روزنامه نگار و طنزنویس-  سیده هدیه علوی شریف-  خبرنگار هفته نامه اتحادجنوب و فعال مطبوعاتی- احمد قائمی فرد، گرد آورنده ی کتاب شعر «دشتسونی»-  محسن محمدزاده اهرمی؛ شاعر و دبیر انجمن شعر و ادب شهرستان تنگستان-  قدرت الله مظاهری؛ طنزنویس و نویسنده رُمان «آدم های وارونه»-  امرو هیچستانی (حسن انصاری)؛ طنز نویس و نویسنده ی مطبوعات محلی استان بوشهر-    مهدی عظارزاده؛ نوازنده و مدرس موسیقی در استان بوشهر، پاسخ گوی پرسش نگرخواهی «اتحاد جنوب» درباره ی لغو برنامه ی نکوداشت حیات شاعری فرج الله کمالی بوده اند که در ادامه پاسخ های آن ها را خواهید خواند.

 

احمد قائمی فرد
وقتی جامعه را در سایه ی درخت تدبیر و امید یافتیم، با امید به این که عاقلی با طمانینه و زیرکی در سرای اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی دشتستان به قدرت نشسته است، انتظار کاهش ادوار فضای پُرنِکبتی را داشتیم که سالیانی چند در آن اداره بیتوته کرده بود. وضعی که محیط ادبی- فرهنگی و هنری شهر را به قبرستانی پُر سکوت مبدل کرده بود. با این وضع گمان نمی بردیم، که نکوداشت فرج الله کمالی که توان جوانی و تجربه میانسالی و زندگی اقتصادی و اقتصاد زندگی اش را صرف اعتقادی راسخ، که همان احیای «زبان مادری» کرد، بار شیشه ای باشد که عبورش از بازار مسگران مشکل افتد یا این میوه، آن قدر ممنوعه باشد که "اصلاحات" با آن همه وعد و وعید، قادر به چیدن آن نباشد.


ولی در حقیقت یکی از دلایل عدم کامیابی نسبی اصلاح خواهان و اعتدال جویان در کارها، میزان کم اعتناء و التزام اکثر آن ها به بسیاری از مفاهیم دموکراسی است. نمره هنر در هر جامعه ای معدل کارنامه یک نظام سیاسی تلقی می شود. به زعم نگارنده، مصداق مُدعاهای فرهنگی را باید در آزمایشگاه های علوم انسانی که همان مطبوعات مستقل و انجمن های غیردولتی و کانون های ادبی و هنری و تشکل های مدنی و مردم نهاد است، جست و جو کرد. در دنیا "روز جهانی زبان مادری" وجود دارد. چون جهانیان دریافته اند که توجه به زبان مادری به توسعه علمی جامعه نیز کمک می کند.  زبان مادری، پیوند سالم و راحتی بین محیط اجتماعی و آموزش های علمی به وجود می آورد. آن ها پی برده اند که زبان مادی بهترین وسیله فراگیری زبان رسمی است. از دست رفتن زبان مادری به اندازه از دست رفتن بخشی از خاک یک کشور تاسف انگیز است. "کمالی" که یکی از بهترین مغزهای ادبی این عصر است. پروژه بومی سرایی را با مدیریتی قابل تحسین و ستایش تا جایی که خود را به گرداب رنج و گرفتاری سپرد، پیش بُرد. این شاعر برجسته بومی سرای دشتستان، جوشش کم جان چشمه فرهنگ بومی را در بی نهایت شن زار مدرن گرایی، به نهری مبدل ساخته که عبورش از میان جامعه، مایع تلطیف فضای فرهنگی و روحی مردم جامعه زندگی فرهنگی  همواره  پُر رونقی را ایجاد کرد.
کشور فرانسه پس از شکست ناپلئون سوم، در سال  1779 میلادی، مقام دولت مقتدر درجه اول را از دست داده بود. آن چه بعد از این تاریخ موجب شد که باز آن کشور مقام مهمی در جهان داشته باشد، دیگر قدرت سرداران و سیاست بازانش نبود، بل که هنر شاعران و نویسندگان و نقاشان بود و ثابت کرد که هنر و ادبیات و شعر، بهتر از قوه قهریه در دوام و بقای جامعه، سالم عمل می کند. آن چه مردم در اجرای برنامه هایشان به زحمت می اندازد، خشونت است نه هنر و ادبیات. ثروت و قدرت هر ملتی حاصل پیشرفت علوم انسانی آن مردم و ملت است. جای بسی تاسف است که در جامعه ای نتوان از یادگارهای فرهنگی مردم، قدرشناسی شود و نتوان ستایشی در خور این استادان تصور کرد.
مراسمی که حدود دو ماه با مسئولین فرهنگ و ارشاد اسلامی رایزنی و مشاورت شده بود و تقسیمِ کارها انجام گرفته بود و تنها وظیفه ای که به اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی دشتستان به ریاست شهرام سلیمی فرد، محول شده بود، صدور مجوز بوده است. کلیه هماهنگی ها با اداره مربوطه در چندین جلسه صورت گرفت ولی از جایی که «ده یک کدخدا ندارد» و اکثر مسئولین مصلوب الاختیار هستند، این مراسم یک شبه در زاویه ی پیدایش، افولش دادند.
این امور در جامعه ای که هنوز خود را در سایه گیر ارثیه شوم و مرده ریگی می داند که مثنوی مولوی را با انبرک، جا به جا می کنند و بوعلی را کافر و حافظ را تکفیر و متشرعش وصیت می کند که من را هزار متر دورتر از «خیام» دفن کنید تا به مهیب آتش قبرش نسوزم، بعید نیست هنر و شعری که به جامعه و مردم تعلق دارد می ماند. مگر نه این که مردم، زبان «دَری» یا به اطلاقی درّه ای را در ته درها نگه داشتند تا نزج یافت و عالم گیر شد. بر خلاف این، هنر مَدح و مجیزی که در قید ستایش ها و تحسین ها است، نمی ماند و کمی بعد از تولد، در زباله دان تاریخ دفن می شود.  نهال هنر مردمی را هرگز نمی توان در مزرع دل های مردم خشکاند. نمی توان نشانه های ملی ملّتی را از آن ها گرفت. نمی توان روح فرهنگی ملتی را به زور خرید یا تغییر داد یا تعویض کرد.
مرغِ شعر بومی سرای دشتستان، همواره آواز فتح سر می دهد؛ چون شعر «کمالی»، حلقه ای از زندگی عملی مردم است. شعر او اصالت دارد و گسترده و توده گیر است. به باور نگارنده این سطور، اثر برگزار نشدن این نکوداشت، همواره کمتر از اثر برگزار شدن آن در جامعه نبود./ب



کانال تلگرام اتحادخبر


نظرات کاربران
1395/01/14 - 15:06
1
0
چون شماهاااااااا بی جنبه اید. منم برازجونی هستم
1394/02/28 - 12:56
0
1
متشكرم از نوشتار زيباي آقاي قايمي/ب1
1394/02/28 - 08:10
0
0
با سلام خدمت جناب قائمی فرد عزیز:
یادداشت شما همه چیز را گفت ، آن که میداند با همین نیز خواهد فهمید و آنکه نمیداند شاید بداند ولی اگر نخواهد بداند با پتک هم نخواهد فهمید. در برازجان مثل اینکه دارد به یک قانون تبدیل میشود. چرا در بقیه ی مناطق دشتستان مثل سعدآباد ،وحدتیه ،آبپخش، شبانکاره،بوشکان ،کلمه و تنگ ارم مراسمهای مشابه برگزار میشود ولی در برازجان خیر؟؟؟ چرا در بقیه نقاط استان و کشور برگزار میشود ولی اینجا خیر . شاید ما ایالتی دیگر از کشوری دیگر باشیم و خود غافلیم.وقتی گروهی به قانون و نظام اداری پایبند بوده و کانال مربوطه را بدرستی طی کرده و نهایتن با چنین برخوردی مواجه میشوند، بنظر شما مگر راه دیگری وجود ندارد؟؟؟
بله وجود دارد و همان راهیست که خیلیها رفته و می روند ولی نباید بازخورد ما طوری باشد که اینگونه راهها را جلو پای گروهها قرار دهیم. انشاءاله روزی فرا رسد که تنگ نظریها به سمت صفر میل کرده و منطق جای خشم و ندانم کاریها را بگیرد تا جامعه ای پویا و زنده را شاهد باشیم.
1394/02/27 - 21:37
0
0
اگر در زمان بر گزار نشدن کنسرت مردم شهر ما واکنش نشان داده بودند : اکنون شب و شعر محلی حذف نمی شد : چرا در شهر های بوشهر ، گناوه ، دیلم کنسرت برگزار شد اما در شهر برازجان حذف شد ؟
1394/02/27 - 20:36
0
0
جناب قائمی صحبت هایی که با دوستان داشتم و حرف هایتان را در مقاله خواندم واقعا متاثر کننده بود.... دریغ از این شهر و از این مسئولان
1394/02/27 - 16:58
0
0
یادش بخیر بزرگداشت مردمی فرهیختگان دشتستان ویژه استاد فرج ا... کمالی که باحضور شاعران محلی سرا از جمله شادروان ایرج شمسی زاده در سال 1379 در منزل جناب رسول سنایی باشکوه خاصی برگزار کردیم و فیلم مراسم مورد استقبال دشتستانی های نه تنها استان بلکه خارج از کشور قرار گرفت
1394/02/27 - 16:22
0
0
با سلام و خسته نباشید خدمت کارکنان رسانه وزین اتحاد جنوب
جناب آقای احمد قائمی فرد
اینجانب به خود میبالم که در داشتن رفیقی عزیز و گران با شما مشترکم ضمن تائید موارد ذکر شده توسط جناب عالی لازم میدانم که به اطلاع مردم عزیز دشتستان برسانم که زحمات و تلاشهای بدون غرض شما در جمع آوری اشعار نامیرای استاد عزیز فرج کمالی و چاپ دو دوره کتاب شعر ایشان چیزی کمتر از سرایشهای زیبای استاد کمالی نبوده و بسیار برای نوجوانان و آیندگان دشتستان در حفظ زبان مادری حائز اهمیت است .
هرچند صحبت از عدم برگزاری مراسم ناراحت کننده است ولی این خود نشانگر وزن سنگین سیاسی و اجتماعی شخصیت و سروده های استاد کمالی است که دست اندر کاران حکومت را هراسان نموده است .
یقینا جوانان و فرهیختگان و ادب دوستان دشتستان و استان بدون تشکیل گردهمائی و مراسم رسمی شب های یلدای خود را با خوانش شعرهای زیبای بومی سرایان این دیار سحر کرده و جلو گیری از صدور مجوز برگزاری مراسم مذکور تنها مسولین را متضرر نموده است .
ارسال نظر

نام:

ايميل:

وب سايت:

نظر شما:

تازه ترین خبرها

  • اولین دورهمی اتحاد جنوب در سال ۴۰۳ برگزار شد / تصاویر
  • مادر حسن غلامی هنرمند شاخص هم استانی در آغوش خاک آرام گرفت / تصاویر
  • بررسی مشکلات بنار آبشرین در اردوی عمرانی دهیاران بخش مرکزی دشتستان
  • مرکز جامع سلامت شهر کلمه به زودی افتتاح می شود/ 80 درصد فضاهای فیزیکی بهداشت و درمان دشتستان نوسازی شده است
  • جناب نماینده! قحطی پتروشیمی که نیامده، بسم‌الله
  • بهترین زمان خوردن قهوه برای کبد چرب
  • مطالبات فعالان محیط زیست از مردم و مسئولان/ آفت محیط زیست زباله های پلاستیکی است/ مسئولان بیشتر از گرفتن عکس پای کار باشند
  • سرنوشت باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی
  • تجلیل از دو تیرانداز پرتلاش و موفق دشتستان
  • استارت فوتسال محلات شهر برازجان جام ۱۵ با قدرت نمایی مدعیان / تصاویر
  • انتخاب هیئت رئیسه جدید شورای هماهنگی روابط عمومی های ادارات شهرستان دشتستان
  • یک بار برای همیشه تفاوت گرگ، شغال و روباه را با رسم شکل یاد بگیرید
  • آغاز عملیات اجرایی پروژه ٣۵٠٠ واحدی سازمان انرژی اتمی
  • بازنده جنگ سخت را برنده جنگ نرم نکنید
  • تولید 24 هزار تن میگو پرورشی در استان بوشهر در سال ۱۴۰۲
  • آغاز عملیات اجرای خیابان ۲۴ متری در ورودی شهر از سمت برازجان،خیابان ۲۲ متری غرب آرامستان و خیابان در غرب جاده اصلی
  • اولین دورهمی اتحاد جنوب در سال ۴۰۳ برگزار شد / تصاویر
  • قتل 2 جوان برازجانی در خودروشان/ دستگیری قاتل در استان همجوار
  • یکی از شهدای اخیر حمله اسرائیل در سوریه از شهر وحدتیه دشتستان است
  • گزارش تصویری/ راهپیمایی روز جهانی قدس در برازجان
  • سخنرانی استاد سید محمد مهدی جعفری در جمع دشتستانی ها و استان بوشهری های مقیم شیراز/ تصاویر
  • در رسیدگی به امور مردم کوتاهی نکنید/ برخی از بخشنامه ها باعث کوچک شدن سفره مردم می شود
  • مادر حسن غلامی هنرمند شاخص هم استانی در آغوش خاک آرام گرفت / تصاویر
  • بررسی مشکلات بنار آبشرین در اردوی عمرانی دهیاران بخش مرکزی دشتستان
  • سخن‌ران، کاظم صدیقی‌. نه! مسجد قیطریه، نه!
  • برخورد توهین آمیز رئیس صمت دشتستان با نمایندگان برخی اصناف شهرستان
  • تصاویر جنجالی مجری زن تلویزیون باکو در کنار سفیر ایران و در محل سفارتخانه/ عکس
  • آئین گرامیداشت شهیدالقدس محسن صداقت در شهر وحدتیه
  • اسرائیل را چه باید؟
  • دکتر یوسفی؛ مدیری در کنار همکاران
  • .: شهرزاد آبادی حدود 2 روز قبل گفت: درودتان باد. همگی چند ...
  • .: لیلادانا حدود 6 روز قبل گفت: درود بردکتربایندری ودکترفیاض بزرگوار. ...
  • .: علی حدود 7 روز قبل گفت: بسیار عالی پاینده باشید ...
  • .: شااکبری حدود 7 روز قبل گفت: درود بر استاد گرانقدر ...
  • .: ذاکری حدود 8 روز قبل گفت: بسیار عالی. درود خدا ...
  • .: ذاکری حدود 8 روز قبل گفت: خوشحالم که ادبیات پایداری ...
  • .: افسری حدود 8 روز قبل گفت: درود بر دکتر بایندری ...
  • .: عزیز حدود 8 روز قبل گفت: سایت و نویسنده حواسشون ...
  • .: مصطفی بهبهانی مطلق حدود 11 روز قبل گفت: با سلام و خدا ...
  • .: ح حدود 12 روز قبل گفت: درودخدا بر استادبرازجانی و ...