- ۳۸ برنامه کلیدی برای ارتقای پایانه میعانات گازی پارس جنوبی اجرا میشود
- دانشآموزان دختر گناوه در مسابقات دو و میدانی خوش درخشیدند
- معاون وزیر ورزش شرط استفاده از مربی مرد برای تیمهای بانوان را اعلام کرد
- قیمت انواع میوه در میادین و بازارهای میوه و تره بار
- کارشناس فوتبال: پیراهن پرسپولیس بر تن بعضی بازیکنان گشاد است
- تولید هیدروژن از ویتامین C با کمک باکتری و نور خورشید
- لوا مثل مسی/ بارسا قهرمان لالیگا میشود؟
- مطالبات مؤسسات طرف قرارداد بیمه سلامت بوشهر پرداخت شد
- استفاده از مدارس کانکسی در دشتستان پایان یافت
- کمربندی برازجان مسدود میشود
اتحادخبر: ناشنوایی، به عنوان یکی از معلولیتهای رایج، پس از معلولیتهای ذهنی در ایران به ثبت رسیده است. بر اساس آمار و پژوهشها، مردان بیشتر از زنان با این مشکل مواجه هستند و بالاترین میزان ناشنوایی در مناطق غربی و جنوب غربی کشور مشاهده میشود.
اتحادخبر: ناشنوایی، به عنوان یکی از معلولیتهای رایج، پس از معلولیتهای ذهنی در ایران به ثبت رسیده است. بر اساس آمار و پژوهشها، مردان بیشتر از زنان با این مشکل مواجه هستند و بالاترین میزان ناشنوایی در مناطق غربی و جنوب غربی کشور مشاهده میشود.
شادی کابیانی: بیش از ۷۰ تا ۸۰ درصد موارد ناشنوایی در ایران ریشه ژنتیکی دارند. این آمار نشان دهنده اهمیت انجام آزمایشهای ژنتیکی پیش از ازدواج و بارداری است تا از بروز چنین مشکلاتی جلوگیری شود. ناشنوایی ارثی یکی از بیماریهایی است که با تشخیص و غربالگری بهموقع قابل پیشگیری است.
با این حال، بسیاری از خانوادهها در ایران از اهمیت آزمایشهای ژنتیک قبل از ازدواج یا بارداری آگاهی کافی ندارند. همچنین، هزینههای گزاف این آزمایشها و عدم پوشش بیمهای آنها از جمله چالشهای مهم در دسترسی به این خدمات هستند. در همینباره، سعید مروتی، متخصص ژنتیک و دانشیار دانشگاه معتقد است که «آگاهی نداشتن یا عدم تمایل خانوادهها به انجام آزمایشهای ژنتیک، عامل اصلی در بروز بیماریهای ارثی است.»
ازدواج فامیلی و ناشنوایی ژنتیکی
اگرچه؛ ایران در زمینه ژنتیک پیشرفتهای چشمگیری داشته است و مراکز آزمایشگاهی با کیفیتی مشابه مراکز معتبر اروپایی وجود دارند، اما؛ همچنان در مناطق کم برخورداری همچون سیستان و بلوچستان، کمبود پزشکان متخصص و مراکز آزمایشهای ژنتیکی باعث بروز چالشهایی شده است. به رغم این مشکلات، برخی بنیادهای خیریه و مراکز پژوهشی با اعزام تیمهای تخصصی به این مناطق، به ارائه خدمات مشاوره ژنتیک و پیشگیری پرداختهاند. با این حال، نقش دولت در این زمینه هنوز ضعیف است و آمارهای ارائهشده از میزان درگیری افراد و خانوادهها نگرانکننده است.
سعید مروتی، رییس کمیته راهبردی ژنتیک بنیاد شنوایی بخشش، در گفتوگو با خبرآنلاین اظهار میکند: «حدود ۴۰ درصد از ازدواجها در برخی مناطق ایران فامیلی است که عامل اصلی افزایش ناشنواییهای ژنتیکی است.»
او در ادامه توضیح میدهد: «بیماریهای مختلفی وجود دارند که ناشنوایی را به دنبال دارند. برای مثال، از هر هزار نوزاد متولد شده، یک نفر به نوعی ناشنوا است و سه نفر دیگر ممکن است دچار اختلال شنوایی شوند که میتواند شامل کمشنوایی یا ناشنوایی باشد. دلایل ناشنوایی متعدد است و این بیماری یک اختلال چندعاملی و چندژنی است که عوامل محیطی همچون تولد نارس، بیلیروبین بالا (زردی)، کمبود اکسیژن و مصرف داروهایی مانند جنتامایسین نیز میتوانند منجر به این اختلال شوند.»
او ادامه میدهد: «طبق آمارها، حدود ۵۰ درصد از موارد ناشنوایی در ایران به دلیل عوامل محیطی است، اما در کشورهایی که ازدواجهای فامیلی کمتر رایج است، نرخ ناشنواییهای ژنتیکی پایینتر است. بهویژه در ایران، به دلیل شیوع ازدواجهای فامیلی، این میزان به حدود ۷۰ درصد میرسد.»
پیشگیری از تولد نوزاد ناشنوا
در دهههای اخیر، علم ژنتیک پیشرفتهای چشمگیری داشته است. یکی از مهمترین دستاوردهای این علم، امکان پیشگیری از بیماریهای ارثی است. مروتی در اینباره میگوید: «غربالگریهای ژنتیکی پیش از ازدواج یا بارداری، اقداماتی مؤثر هستند که میتوانند خطر تولد نوزادان مبتلا به بیماریهای ژنتیکی را کاهش دهند.بسیاری از بیماریهای پیچیده مانند تالاسمی، هموفیلی، فیبروز کیستیک و حتی برخی انواع سرطانها ناشی از اختلالات ژنتیکی هستند. آزمایشهای ژنتیکی میتوانند به شناسایی دقیق علت این بیماریها کمک کنند و بر اساس آن درمانهای مؤثرتری طراحی نمایند؛ بهطور مثال، در ایران، برنامه غربالگری تالاسمی بهطور قابل توجهی شیوع این بیماری را کاهش داده است.»
مروتی همچنین به نقش آزمایشهای ژنتیکی در شناسایی افراد مستعد ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان پستان اشاره میکند: «زنانی که جهشهای خاصی در ژن BRCA دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان هستند. با اطلاع از این موضوع، میتوان اقدامات پیشگیرانه مانند تغییر در سبک زندگی، انجام آزمایشهای دورهای و حتی مداخلات پزشکی را در دستور کار قرار داد.»
تشخیص زودهنگام ناشنوایی و پیشگیری از آن
متخصص ژنتیک در خصوص زمان تشخیص کمشنوایی و ناشنوایی تأکید میکند: «هر چه سریعتر این مشکلات شناسایی شوند، امکان درمان مؤثرتر وجود دارد. برای مثال، اگر کودک در سنین اولیه زندگی از مشکل شنوایی رنج ببرد و این مشکل به موقع تشخیص داده نشود، فرایند تکامل گفتاری و زبانی او تحت تأثیر قرار میگیرد و در بسیاری از موارد این آسیب دائمی خواهد بود. به همین دلیل، غربالگری شنوایی نوزادان از همان ابتدای تولد بسیار حائز اهمیت است.»
مروتی میگوید: «در صورت شناسایی زودهنگام ناشنوایی، امکان درمانهایی همچون کاشت حلزونی یا استفاده از سمعک فراهم میشود که میتواند به کودک کمک کند تا به طور طبیعی به رشد گفتاری و زبانی خود ادامه دهد. خوشبختانه، در سالهای اخیر ایران در زمینه درمان ناشنوایی پیشرفتهای خوبی داشته است. یکی از مهمترین دستاوردها، انجام غربالگری شنوایی در نوزادان است که به محض تولد انجام میشود و امکان شناسایی زودهنگام ناشنوایی را فراهم میآورد. درمانهای نوین مانند کاشت حلزونی نیز در بسیاری از مراکز درمانی بزرگ کشور در دسترس است.»
نقش آگاهیبخشی و فرهنگسازی
اگرچه ایران در زمینه ژنتیک پیشرفتهای چشمگیری داشته است، چالشهای موجود از جمله آگاهی محدود عمومی و هزینههای بالا مانع اصلی در پیشگیری و درمان بیماریهای ارثی بهویژه ناشنوایی هستند. با این حال، بهبود آگاهی عمومی و سرمایهگذاری در زیرساختها میتواند گامی مؤثر در راستای کاهش شیوع این بیماریها و ارتقاء کیفیت زندگی افراد باشد.
مروتی همچنین به اهمیت آگاهیبخشی در این زمینه اشاره میکند و میگوید: «یکی از موانع اصلی در مسیر گسترش آزمایشهای ژنتیکی، آگاهی محدود جامعه است. بسیاری از افراد تصور میکنند این آزمایشها تنها برای شناسایی بیماریهای موجود است، در حالی که نقش پیشگیرانه آنها بسیار پررنگتر است. اگر مردم بدانند که آزمایشهای ژنتیکی میتوانند کیفیت زندگی آنها و فرزندانشان را ارتقا دهند، استقبال بیشتری از این خدمات خواهند کرد. درک اهمیت مشاوره ژنتیکی و آزمایشهای مرتبط پیش از ازدواج یا فرزندآوری، میتواند تأثیر زیادی در کاهش شیوع بیماریهای ارثی داشته باشد.»
این متخصص معتقد است: «ایران از نظر دانش و پتانسیل در زمینه ژنتیک پیشرفتهای خوبی داشته است و مراکز ژنتیک باکیفیتی در کشور فعالیت میکنند. با این حال، برای بهبود بیشتر شرایط، نیاز به سرمایهگذاری بیشتر و بهبود زیرساختها در این حوزه احساس میشود.»
تازه ترین خبرها
- دانشآموزان دختر گناوه در مسابقات دو و میدانی خوش درخشیدند
- معاون وزیر ورزش شرط استفاده از مربی مرد برای تیمهای بانوان را اعلام کرد
- قیمت انواع میوه در میادین و بازارهای میوه و تره بار
- کارشناس فوتبال: پیراهن پرسپولیس بر تن بعضی بازیکنان گشاد است
- تولید هیدروژن از ویتامین C با کمک باکتری و نور خورشید
- لوا مثل مسی/ بارسا قهرمان لالیگا میشود؟
- مطالبات مؤسسات طرف قرارداد بیمه سلامت بوشهر پرداخت شد
- استفاده از مدارس کانکسی در دشتستان پایان یافت
- کمربندی برازجان مسدود میشود
- سرمایهگذاری در بندر بوشهر تقویت میشود
- اردوگاه عتبات عالیات جنوب کشور در بوشهر احداث شود
- کیفیت هوا در جنوب استان بوشهر ناسالم است
- تمرین استقلال امروز تعطیل شد
- بانوی تنگستانی بهمراه تیم ملی هندبال زنان جهانی شد
- قهرمانی سبحان آبپخش در لیگ برتر فوتسال استان بوشهر
- یک بام و ۲ هوا در الحاق روستاهای حریم شهرستان شیراز
- تروریستها کنترل بزرگترین زندان در «دمشق» را به دست گرفتند
- پرونده حکومت نظامی ناکام کره جنوبی؛ وزیر دفاع مستعفی بازداشت شد
- نحوه رسیدگی به اعتراضات آزمون استخدامی کیفیت بخشی آموزش و پرورش
- ۵۶ هزار تن برنج و گندم از طریق بندر بوشهر وارد کشور شد
- پیشبینیها درباره ازسرگیری مذاکرات آتشبس غزه ظرف روزهای آینده
- خدمات پزشکی رایگان به مددجویان بهزیستی دشتستان ارائه شد
- فرهنگ مقاومت در خارگ تقویت میشود
- تغییر کاربریهای بیرویه در استان بوشهر آسیبزا است
- جمعیت پستانداران شاخص «کوه مند» ۵ درصد افزایش یافت
- این مواد خوراکی را صبحها مصرف نکنید
- افزایش چشمگیر ظرفیت اورانیوم ۶۰ درصد ایران | آمریکا: تهران قادر به تولید بیش از ۱۲ سلاح اتمی است
- فیروزآبادی: گشایش وسیع در رفع فیلترینگ صورت نمی گیرد/ پزشکیان شخصا فیلتر را بردارد/ روحانیت طرفدار فیلتر نیست/ ایلان ماسک دنبال ماجراجویست
- دولت بشار اسد برکنار شد؟
- بهترین نسخه گیاهی برای سرفه و گلودرد
- داغ همیشگی استقلالیها!
- فایده بینظیر مصرف تخم مرغ برای درمان این بیماری
- سکه به کانال ۴۰ میلیون تومان سقوط کرد/ طلا ۳۱۰ هزار تومان دیگر ریخت
- علت کمردردهای مزمن چیست؟/ معجون مخصوص مبتلایان به پوکی استخوان/ غذا چه بخوریم؟
- نخستین قهرمانی مارکو رویس!
- ترکیه با ورود به بحران سوریه چه بحرانهایی برای خود می تراشد؟ / گرایش جهادی و استقلال تحریرالشام برای ترکیه نگرانکننده است
- پیروزی دقایق پایانی الهلال/ الاهلی با درخشش خارجیها برنده شد
- طرح فیبر نوری در «دشتی» ۸۰ درصد پیشرفت دارد
- مدیران دستگاههای اجرایی پذیرای انتقادات سازنده دانشجویان باشند
- فرهنگ مقاومت در خارگ تقویت میشود
- آبگیری تالاب حله؛ امیدی نو برای حیات وحش و اکوسیستم منطقه
- فال روزانه ۱۴۰۳.۰۹.۱۸
- عناوین روزنامههای ورزشی امروز1403/09/18
- عناوین روزنامههای امروز1403/09/18
- واژگونی خودرو سواری در محور مواصلاتی دیلم ۲ مصدوم برجا گذاشت
- ۱.۹ میلیون هکتار از اراضی بوشهر سند دار شد
- تالاب «حله » بوشهر جان گرفت
- سازمانهای مردم نهاد استان بوشهر نظارت و ارزیابی میشوند
- کشاورزان بوشهری برای محصولات باغی کد شناسه بگیرند
- پویش همگانی اطلاعرسانی تغذیه سالم در استان بوشهر برگزار میشود