- مطالبات پرسنل محیطی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر
- آگاهی و اقدام بهموقع؛ کلید موفقیت در درمان سرطان مثانه
- از علل تشدیدکننده بیماری های تنفسی فصل تا ارتباط ویروس تبخال و آلزایمر
- آیا ورزش می تواند درد زانو را کاهش دهد؟
- ماجرای تماس تلفنی ظفرقندی با رئیس سازمان غذا و دارو
- جعفریان: خشونت علیه کادر درمان به چالش تبدیل شده است
- نجاتیان: جایگاه پرستاری با جایگزینی بهیار تضعیف می شود
- سروصدای فرودگاه و هواپیما به قلب آسیب میرساند
- ثبت ۲۴ هزار ماموریت اورژانس در هفته گذشته
- عمر طولانیتر به معنای احتمال بروز بیشتر زوال عقل است
به گزارش برترین ها - ترجمه از هدی بانکی؛ حتما اسم دیابت نوع اول و نوع دوم را شنیده اید مگر اینکه از سیارهی دیگری به زمین آمده باشید. دیابت یکی از بیماریهایی است که سریع ترین سرعت شیوع را دارد. دیابت نوع دوم متداولترین فُرم دیابت بوده و به حالتی گفته میشود که سلولها نسبت به انسولین مقاومت پیدا میکنند.
این نوع دیابت بیشتر در میان افراد چاق و آنهایی که اضافه وزن دارند شایع است. اما دیابت نوع اول، کاملا متفاوت است. در دیابت نوع اول، لوزالمعده توانایی تولید انسولین را از دست میدهد که به دلیل نابودی خود ایمنی سلولهای تولید کنندهی انسولین در لوزالمعده است.
دیابت نوع اول در سنین پایین نمودار میشود، یعنی معمولا در کودکان، نوجوانان یا بزرگسالان جوان. اما چیزی که ممکن است کمتر در مورد آن شنیده باشید دیابت نوع سوم است. دیابت نوع سوم چیست و برای کاهش احتمال ابتلا به آن چه میتوانید بکنید؟
شیوع دیابت نوع سوم
دیابت نوع سوم عبارت دیگری است که برای بیماری آلزایمر به کار میرود. بعضی از دانشمندان عقیده دارند بیماری آلزایمر ناشی از مقاومت به انسولین در مغز است. چه شواهدی برای این ادعا وجود دارد؟ مطالعات نشان میدهد آنهایی که دیابت نوع دوم دارند معمولا پروتئین غیرنرمالی به نام بتا آمیلویید در لوزالمعده خود دارند که مشابه پروتئینهای بتا آمیلوییدی است که به وفور در مغز افراد دچار آلزایمر پیدا میشود.
بتا آمیلویید چیست؟ بتا آمیلوییدها پروتئینهای ناقص و مختل کنندهای هستند که در فعالیت مغز مداخله میکنند. پژوهشها نشان داده افرادی که دیابت نوع دوم و مقاومت به انسولین دارند بیشتر در معرض ابتلا به آلزایمر هستند، یعنی 50 تا 65 درصد بیشتر از افراد سالمی که حساسیت نرمال به انسولین دارند. ضمنا افرادی که چاقاند یا اضافه وزن دارند هم معمولا مقاومت به انسولین دارند و آنها نیز بیشتر مستعد ابتلا به آلزایمرند.
مقاومت به انسولین چگونه در مغز روی میدهد؟ ما میدانیم که در بافتهای محیطی ، سلولهایی که نسبت به انسولین مقاومند به این هورمون با سرعت مناسب واکنش نشان نمیدهند. گیرندههای موجود در سلولهای محیطی ظاهرا نمیتوانند به راحتی انسولین را تشخیص داده و نسبت به پیامی که به آنها میگوید اجازهی ورود گلوکز را بدهند، واکنش نشان دهند. برای جبران این وضعیت، لوزالمعده انسولین بیشتر و بیشتری ترشح میکند به این امید که سلولها را وادار به واکنش کند. این فعالیت زیاد لوزالمعده به آن فشار وارد میکند. متاسفانه ممکن است در نهایت لوزالمعده از کار بیفتد چون برای تولید انسولین اضافی بیش از حد فعالیت کرده است. این زمانی است که دیابت نوع دوم به وجود میآید.
در مورد مقاومت به انسولین در مغز، سلولهای عصبی مغز که نورون نام دارند، واکنش پذیری خود را نسبت به انسولین از دست میدهند و درک و حافظه، از این اتفاق تاثیر منفی میگیرند. کارشناسان عقیده دارند مقاومت به انسولین در مغز میتواند توجیه کنندهی افت عملکرد حافظه باشد که در اثر بالا رفتن سن بروز میکند و همچنین علائم آلزایمر است. دلیل دیگری که ارتباط میان مقاومت به انسولین در مغز و ابتلا به آلزایمر را توضیح میدهد، واریان ژن به نام APOE4 است. یک واریان از این ژن برای پروتئین APOE کُدگذاری شده است.
این پروتئین مستقیما در انتقال چربیها در جریان خون نقش دارد. 20 درصد افراد، فُرم APOE4 این ژن را دارند که ریسک بیماری آلزایمر و بیماریهای قلبی را بالا میبرد. در واقع نیمی از تمام افرادی که آلزایمر دارند، دارای فُرم APOE4 از این پروتئین هستند. ضمنا داشتن واریان APOE4، تعداد دفعاتی را که پروتئینها در مغز به هم فشرده شده و به نورنها یا سلولهای عصبی آسیب میزنند افزایش میدهد. این پروتئینها همچنین میتوانند توانایی سلول برای استفاده از گلوکز به عنوان انرژی را سرکوب کنند.
بنابراین میدانیم که داشتن واریان APOE4 با ریسک بالاتر ابتلا به آلزایمر ارتباط دارد و همچنین احتمالا با مقاومت به انسولین در مغز مرتبط است. پس نادرست نیست اگر بگوییم مقاومت انسولین مغز میتواند عاملی برای بیماری آلزایمر باشد، بنابراین علت ِ نام «دیابت نوع سوم» را هم دانستید.
سایر عوامل موثر در بیماری آلزایمر
هر چند فرضیهی ارتباط مقاومت به انسولین در مغز با آلزایمر، قانع کننده است اما باید به یاد داشته باشیم که آلزایمر، انگیزههای ژنتیکی و محیطی نیز دارد و موضوع بسیار پیچیدهتر از آن است که فکر کنیم تنها در اثر مقاومت به انسولین در مغز به وجود میآید. ما باید سایر ریسک فاکتورها را نیز مد نظر داشته باشیم. ژنهای متعددی باعث افزایش ریسک آلزایمر میشوند و دست کم یک سوم آنهایی که آلزایمر دارند، یک یا دو فرد در اعضای خانوادهی خود دارند که این بیماری را داشته یا دارد. سایر عوامل موثر میتوانند زن بودن، سطح تحصیلات پایین، سابقهی افسردگی، سابقهی آسیب به سر و سابقهی یک بیماری قلبی یا عروق خونی مانند فشار خون کنترل نشده باشند.
نقش تغذیه
اگر مقاومت به انسولین عاملی برای بیماری آلزایمر باشد میتوانید احتمال ابتلا به آن را با بهبود حساسیت به انسولین یا بهتر کردن واکنش سلولها به انسولین پایین بیاورید. ریسک آلزایمر در افراد چاق بیشتر است اما فقط در میانسالی. سالهای بعد در زندگی یعنی در سنین پیری، کمبود وزن داشتن میتواند ریسک زوال عقل را افزایش بدهد و آنهایی که چاق هستند یا اضافه وزن دارند نسبت به افرادی که وزن نرمال دارند، کمتر در معرض این بیماریاند.
حتما انتظار داشتید مقاومت به انسولین در چاقها بیشتر روی بدهد اما ظاهرا افراد چاق کمتر ممکن است در سالهای بعدی زندگی دچار آلزایمر شوند. اما اگر آلزایمر طی میانسالی روی بدهد، بیشتر افراد چاق را تحت تاثیر قرار میدهد. اما یادتان باشد تغییرات مغزی ناشی از آلزایمر، دههها پیش از اینکه این بیماری تشخیص داده شود شروع میشود و علت آن هم عوامل گوناگونی میتواند باشد.
حالا که این دانش را پیدا کردید، از نظر تغذیه چه میتوانید بکنید تا آلزایمر نگیرید؟ مطالعات نشان میدهد داشتن برنامهی غذایی MIND میتواند ریسک ابتلا به آلزایمر را تا 54 درصد کاهش بدهد. این رژیم غذایی مشابه ترکیبی از رژیم غذایی مدیترانهای و رژیم غذایی DASH است. رژیم غذایی MIND بر پایهی سبزیجات، ماهی، مغزها، انواع بری، حبوبات، غلات کامل، روغن زیتون و ماکیان است. توصیه میشود غذاهای فرآوری شده، قند اضافی، گوشت قرمز و لبنیات پُرچرب را از رژیم غذایی خود حذف کنید. چنین رژیم غذایی علاوه بر پیشگیری از آلزایمر، برای کنترل قند خون و کاهش مقاومت به انسولین نیز مفید است./د
تازه ترین خبرها
- آگاهی و اقدام بهموقع؛ کلید موفقیت در درمان سرطان مثانه
- از علل تشدیدکننده بیماری های تنفسی فصل تا ارتباط ویروس تبخال و آلزایمر
- آیا ورزش می تواند درد زانو را کاهش دهد؟
- ماجرای تماس تلفنی ظفرقندی با رئیس سازمان غذا و دارو
- جعفریان: خشونت علیه کادر درمان به چالش تبدیل شده است
- نجاتیان: جایگاه پرستاری با جایگزینی بهیار تضعیف می شود
- سروصدای فرودگاه و هواپیما به قلب آسیب میرساند
- ثبت ۲۴ هزار ماموریت اورژانس در هفته گذشته
- عمر طولانیتر به معنای احتمال بروز بیشتر زوال عقل است
- واکسن HPV برای واکسیناسیون عمومی در ایران هزینهاثربخش نیست
- تامین مالی غیرتورمی در اقتصاد ایران جوابگو است؟
- چرا راندمان نیروگاه ها در کشور پایین است؟
- سقف وام قرضالحسنه اشتغالزایی شرکتهای دانش بنیان ابلاغ شد
- آماده صدور ضمانتهای لازم برای سرمایهگذاران خارجی هستیم
- آمادگی ایران برای توسعه همکاری با روسیه در صنعت آب و برق
- نرخ دلار و یورو شنبه ۲۹ دی؛ تداوم کاهش قیمت ها در بازار رسمی ارز
- پیروزی تیم های هیئت شهرستان دشتستان در هفته سوم لیگ تیراندازی استان بوشهر (لیگ شهداء مقاومت)
- هواشناسی ایران ۲۹ دی؛ سامانه بارشی جدید در راه شرق کشور
- «ایران» در میان ۱۰ کشور لرزهخیز جهان؛ تمام گسلها فعالاند
- دست برتر فروشندگان در بازار بورس ۲۹ دی؛ موسم اصلاح شاخص کل
- استانهای بوشهر و فارس در صدر بیشترین تعداد رخدادهای لرزهای/زیارتعلی با زلزله ۴.۲ لرزید
- دسترسی مناطق روستایی به آب آشامیدنی بدون آرسنیک ممکن شد
- چای سبز از مغز محافظت میکند
- صنعت کشتیرانی چطور موجب افزایش دما شد؟
- معاون وزیر علوم از اختصاص ۲۰ همت اعتبار به تحقیق و توسعه خبر داد
- درخشش تیم دانشگاه تهران در جشنواره بینالمللی طراحی باغ در فرانسه
- صنعت و دانشگاه و ارتباطی که همچنان برقرار نیست؛ کدامیک مقصر است؟
- کلمات ترشح ناقلهای عصبی را تنظیم میکنند
- نمایش مقتدرانه بانوان شاهین عامری در مرحله نهایی لیگ دسته اول والیبال باشگاه های کشور
- ۶۰ هزار تن گوجهفرنگی از مزارع استان بوشهر برداشت شد
- سه پیشنهاد لیگ برتری برای بازیکن سابق استقلال
- صفیری: داوران فوتبال ایران مورد بی مهری AFC قرار گرفته بودند
- پایان تلخ برای مرد شماره یک پرسپولیس/ جام به نصف جهان رفت
- اعلام رسمی حضور «سیدمهدی رحمتی» در شمس آذر
- محسن خلیلی: سپاهان حرفی برای گفتن برابر پرسپولیس نداشت
- کریم باقری: ماموریت ما در پرسپولیس تمام شد؛ باشگاه پیگیر انتخاب سرمربی است
- کارترون: افتخار می کنم اولین جام را به کلکسیون سپاهان اضافه کردم
- مدیرعامل آلومینیوم اراک: پیشنهادات مالی به بازیکنانم اغواکننده است
- گزینه سرمربیگری پرسپولیس دوباره روی میز آمد!
- دومین مقصر ناکامیهای پرسپولیس معرفی شد + عکس
- بازیکنان سپاهان پس از بردن پرسپولیس چه گفتند؟
- بازیکنان سپاهان پس از قهرمانی در رختکن ماندند
- خاتون بم صدرنشینیاش در لیگ برتر را تثبیت کرد
- مدیرعامل باشگاه سپاهان: برنامه ریزی سه ساله با مربیان داریم
- پیام نیازمند: هیچوقت بازی با پرسپولیس را ساده نمی گیریم
- استاندار: قهرمانی سپاهان در سوپرجام جایگاه ممتاز اصفهان در عرصه ورزش کشور را نشان داد
- طغیان کریم باقری علیه رضا درویش: اجازه نمیدهم!
- عصبانیت دسته جمعی النصر با کریس رونالدو به خاطر التعاون
- کادر فنی تیم ملی فوتسال زنان در تردید؛ تصمیمگیری فدراسیون در سایه انتخابات
- مهدی طارمی به درهای خروجی اینتر نزدیک شد