- بازگشت مسعود کیمیایی به سینما در ۸۳ سالگی با «خائنکشی»
- سیمئونه: بردن این بازی اصلا آسان نبود
- پرتاب موفق ماهواره «فخر۱» در مدار/دادههای تله متری دریافت شد
- عمران خان باز هم متهم شد
- انتقام کشتی گیر ایران از حریف روس در خاموشی آزادی!
- عضو مجلس خبرگان رهبری: حضرت زهرا (س) آموزگار مقاومت است
- دیدار وزیران خارجه سوریه و عراق در بغداد
- واکسن HPV به برنامه ملی واکسیناسیون اضافه میشود؟
- پتروشیمی هنگام پیرامون جذب ۲۰ نیروی کار توضیح داد: برخی خبرها سراسر کذب و خارج از اخلاق است
- رزمایش ERC در پالایشگاه نهم مجتمع گاز پارس جنوبی با موفقیت برگزار شد
در نوروز سال 1283خورشیدی به نیابت از طرف پدرش برای شرکت در مراسم سلام عید نوروز راهی تهران و دربار مظفرالدین شاه قاجار شد؛ چون مظفرالدین شاه در سیمای او نشانه ی لیاقت، شجاعت و کاردانی دید او را به لقب "غضنفرالسلطنه" ملقب گردانید.»
«ویلم فلور» پیرامون آغاز حکومت غضنفرالسلطنه اینگونه می نویسد: اگرچه میرزا حسین خان تا سال 1911م....
میرزا محمد خان غضنفرالسلطنه (1283 تا 1308خورشیدی)
«میرزا محمد خان برازجانی ملقب به غضنفرالسلطنه فرزند مرحوم میرزا حسین خان در سال 1294ق. مطابق با سال 1256ش[1] در برازجان متولد شد، دوران طفولیت را در دامان مادری مؤمنه گذرانید و از آنجا که پدرش شخصی روشنفکر بود ابتدا تربیت فرزند را با جدیت و وسواس تمام خود به عهده گرفت، سپس برای تعلیم و تربیت، فرزندش را نزد علمای مقیم برازجان به شاگردی نشانید، از آنجا که میرزا محمدخان از هوش و ذکاوت بالایی برخوردار بود در کوتاه ترین مدت با مقدمات ادبیات فارسی و عربی آشنا شد و در زمینه ی شعر و شاعری از ذوق و قریحه سرشار گشت و به سرودن اشعار به زبان فارسی و عربی پرداخت، وی در همان دوران جوانی از آموزش فنون رزمی و نظامی نیز برخوردار شد به طوری که بعدها بارها خود را در میدان معرکه آزمود و سربلند و موفق بیرون آمد.
غضنفرالسلطنه در عنفوان جوانی
در نوروز سال 1283خورشیدی به نیابت از طرف پدرش برای شرکت در مراسم سلام عید نوروز راهی تهران و دربار مظفرالدین شاه قاجار شد؛ چون مظفرالدین شاه در سیمای او نشانه ی لیاقت، شجاعت و کاردانی دید او را به لقب "غضنفرالسلطنه" ملقب گردانید.»[2]
«ویلم فلور» پیرامون آغاز حکومت غضنفرالسلطنه اینگونه می نویسد: " اگرچه میرزا حسین خان تا سال 1911م. (1290خورشیدی) که در آن هنگام حدود هفتاد سال داشت، هنوز در برازجان زندگی می کرد (اما در واقع) پسرش میرزا محمدخان غضنفرالسلطنه قدرت را از جانب او طی ده سال گذشته در دست داشت."[3]
عبدالکریم مشایخی نیز در "سال شمار وقايع جنوب ايران" آغاز حکمراني غضنفرالسلطنه در برازجان را 1285ه.ش/1906م اعلام کرده است؛ اما به استناد ادعای استاد هیبت الله مالکی[4] که دارای اطلاعات و اسناد معتبری در این زمینه هستند غضنفرالسلطنه بعد از بازگشت از تهران (1283ش./ 1322ق.) و در حالی که پدرش هنوز زنده بود با اجازه وی رسماً ضابط برازجان شد و بیست وپنج سال[5] بر برازجان حکومت کرد.
وی سال 1308خورشیدی به دست یک فرد خائن بنام شیخ عبدالرسول چاه کوتاهی ترور و به شهادت رسید. مبارزات بی امان غضنفرالسلطنه با استعمار هنگام هجوم انگلیس به بوشهر و دشتستان در فصل بعدی آورده شده است. اما در ادامه این فصل اشاره ای به ویژگیهای شخصیتی غضنفرالسلطنه و همچنین حوادث و اتفاقات دوره ی حکومت وی بر برازجان خواهیم داشت.
نبوغ نظامی
«استعداد نظامی او در بسیاری از موارد ضرب المثل بود، حتی دشمنان و مخالفان وی به شهامت و دلیری، به نبوغ جنگی و قدرت روحی و قوت قلب و تهور خارق العاده وی اذعان نموده اند.»[6]
شخصیت و موقعیت سیاسی
در رابطه با نقش و تاثیر غضنفرالسلطنه در معادلات سیاسی جنوب ایران دهها مورد در کتابها و اسناد تاریخی آمده است که در زیر به دو نمونه اشاره می گردد:
«کریستوفرسایکس انگلیسی در کتاب "فعالیتهای جاسوسی واسموس یا لارانس آلمانی در جنوب ایران" ترجمه ی حسین سعادت نوری، غضنفرالسلطنه را یکی از شخصیتهای جنوب ایران شمرده و او را ضابط و شیخ برازجان معرفی نموده است.
به تصریح مؤلف کتاب "طوفان در ایران صفحه 385 بانک شاهی به تلافی مخالفت و مبارزه غضنفرالسلطنه با انگلیس ها مبلغ چهل هزار تومان پول او را ضبط و مصادره کرد"»[7]
موقعیت اجتماعی و خصوصیات دینی و اخلاقی
غضنفرالسلطنه سخی الطبع و کریم النفس و به ایثار و ازخودگذشتگی شهره بود... رفتار بدون پیرایه و عاری از تکلفش شخص را مجذوب و تحت تاثیر قرار می داد.
او به دلیل همین خصوصیات اخلاقی از موقعیت اجتماعی ممتازی نیز برخوردار بود و در شهر برازجان و سایر مناطق همجوار دارای احترام خاصی بود.
غضنفرالسلطنه در امور دینی و مذهبی نیز فوق العاده دقیق بود. بخصوص حرص ولع زیادی به ادای نمازهای یومیه و مستحبی و پرداختن به تعقیبات آن به طور مشروح و مفصل و قرائت ادعیه و اذکار و اوراد و قرآن کریم و رعایت اوقات شرعی نمازهای واجب و روزه داشت.[8]
همسران و فرزندان غضنفرالسلطنه
میرزا محمدخان غضنفرالسلطنه دارای چهار زن عقد دائم و یک یا دو زن با عقد موقت بوده است به این شرح:
1. بی بی روشن از روستای آباد تنگستان که صاحب فرزندی نگردیده، در عین حال نسبت به بقیه زنان بر اوضاع داخل(اندرونی) مسلط بود و خان برای وی احترامی خاص قائل می شد.
2. خدیجه(بی بی ماه) دختر اسماعیل خان شبانکاره، دارای فرزند پسری بنام ابراهیم گردید و یک دختر بنام "خانمی".
3. گلین خانم که از قبیله قشقائی بود و صاحب فرزندی نشد.
4. فاطمه که گویا عقد موقت بوده و از وی صاحب دختری به نام زینب گردید.
5. شاه خانم فرزند مشهد که از وی صاحب سه فرزند پسر بنامهای قاسم خان، یوسف خان و طاهر خان گردید.[9]
درگیری غضنفرالسلطنه با مدعیان خانوادگی (جنگ ده بلوک)
یکی از حوادث مهم زمان غضنفرالسلطنه درگیری شدید و به نوعی جنگ میان غضنفرالسلطنه و اسماعیل خان شبانکاره ای که پدر زن او بود می باشد. از طرفی این جنگ به تحریک میرزا علی خان زیارتی که پسر عموی غضنفر و شوهر خواهر غضنفر بود به راه افتاد. به نوعی این جنگ را می توان جنگ خانوادگی نامید. این جنگ به جنگ «پارو[10]» و جنگ ده بلوک نیز شهرت یافته است. این جنگ و اختلاف که سالها به طول انجامید از همان سال اول حکومت غضنفر آغاز شد. ریشه این اختلاف به ادعای حکومت میرزا علی خان زیارتی بر برازجان برمی گردد.
« بنا به اظهارات جناب استاد هیبت الله مالکی در سال 1283 خورشیدی وقتی غضنفرالسلطنه از تهران (مراسم سلام عید مظفرالدین شاه) برمی گردد و حکومت برازجان را به دست می گیرد. میرزا حسین خان پدر غضنفرالسلطنه به روستای زیارت از توابع خان برازجان که کدخدای آنجا میرزا علی خان بوده می رود تا به گذران زندگی بپردازد. میرزا علی خان که برادرزاده میرزا حسین خان بوده ادعا داشته است که او باید بجای غضنفرالسلطنه حاکم برازجان شود و به همین دلیل بنای مخالفت و ناسازگاری می گزارد و با حالت قهر از روستای زیارت به سعدآباد نزد اسماعیل خان شبانکاره ای می رود و بنای بدگویی از غضنفر و پدرش می گذارد. از طرفی اسماعیل خان نیز بی میل به حکومت برازجان نبوده است. مع الوصف روابط اسماعیل خان با غضنفرالسلطنه که دامادش نیز بوده به تیرگی می گراید و دو طرف به بهانه های مختلف صدماتی به یکدیگر وارد می کردند.
از جمله اینکه اسماعیل خان وقتی دخترش خدیجه که زوجه غضنفر بود و به اتفاق ابراهیم خان فرزند خردسال غضنفرالسلطنه و جعفر دهدشتی زاده فرزند محمدحسن که به عنوان معتمدِ غضنفر همسر و فرزند او را همراهی می کرد و به رسم دیدار به زیراه و سعدآباد رفته بودند به گروگان می گیرد روابط تیره تر می شود. تا اینکه در سال 1324ق. / 1285ش. اسماعیل خان با حمله ای ناگهانی قلعه زیراه و سپس قلعه روستای نظرآقا را تصرف و در این حمله کلبعلی خان برادر مُهمدخان (mohmad ) زیراهی را کشت و اموال او را تصرف کرد. این دو دایی های غضنفرالسلطنه بودند و در همان حال مهمد خان با اسماعیل خان پسرخاله و باجناغ هم بود. در اموال متصرفی اسماعیل خان، مقدار قابل توجهی از اموال امانتی میرزا حسین خان که آن هنگام زائر عتبات بود وجود داشت. در نتیجه این امر میان غضنفرالسلطنه و اسماعیل خان منازعه ای طولانی آغاز گردید. در این جدال دولت و بسیاری از رجال کشور جانب غضنفرالسلطنه را داشتند.»[11]
غضنفرالسلطنه برای اجتناب از درگیری با شبانکاره ایها ماهها صبر کرد تا شاید اختلافات فی مابین به صورتی مسالمت آمیز حل و فصل گردد، زیرا او تنها به یک چیز می اندیشید و آن جنگیدن علیه دشمن متجاوز(انگلیس) بود. وی با درک اوضاع حساس جنوب مایل نبود با مخالفین داخلی درگیر شود، در حالیکه شرایط نامطلوب شبانکاره و موقعیت متشنج منطقه را منظماً به دولت گزارش می کرد. "صدیق الممالک" نماینده دولت نیز بنا بر وظیفه وضعیت دشتستان را تلگرافی به تهران و شیراز مخابره می نمود که بناگه شایع شد "سردار ارفع" حاکم خوزستان گروهی از اعراب محمره(خرمشهر) را به پشتیبانی از اسماعیل خان بصوب دشتستان گسیل داشته است. غضنفرالسلطنه با آگاهی از حمایتی که "سعدالملک" و سردار ارفع از کلانتر شبانکاره می نمودند مردان جنگی خود را از هر حیث آماده کرد تا اگر جنگی درگرفت غافلگیر نشود... تمام ولایاتی که در شمال رودخانه شاپور و دالکی قرار داشتند و جمعاً به ده بلوک می رسید به فرمان اسماعیل خان و فرزندش محمدعلی خان مهیای جنگ علیه میرزا محمدخان و اهالی برازجان شدند؛ غضنفرالسلطنه به لطف داشتن اطلاعات نظامی و بصیرت جنگی موفق شد روستاهای "عمویی" و "دشتی اسماعیل خانی" را در مدت زمانی کوتاه به تصرف درآورده و کار را بر یاران اسماعیل خان دشوار سازد.[12]
مرکز ستاد غضنفر در قریه کلل به فرماندهی محمود خان برادرش و مرکز ستاد اسماعیل خان در سعدآباد و درودگاه بود به فرماندهی قائد حسین پسر قائد الله کرم.
یک شب از رمضان1324ق/[13] شبانکاره دست به کار عجیبی زد و قائد حسین از دورودگاه حمله را آغاز کرد و چند سنگر واقع در کنار رودخانه از گوشه جنوب غربی پاک کرد و ممکن بود صفحه منطقه آقاخان (پسر حاج عبدالله خان شبانکاره و داماد اسماعیل خان که هم عهد غضنفرالسلطنه شده بود) را یکسره نماید و خود همه جا پشت سر عده تفنگچی فرماندهی میکرد و فریاد می کشید و پیش می رفت تا آنکه در مقابل یک سنگر مهم در سه گوش شبانکاره نزدیک چم درواهی که در آن سنگر قاید ناصر کللی و کربلائی علی راهداری بودند به مقاومت شدید برخورد می کنند و قائد حسین گلوله به پایش اصابت و هر دو ران او خورد می شود و همگی شکست می خورند. بالنتیجه از سه طرف دیگر که یکی از فرماندهی محمدعلی خان و دیگری به فرماندهی علی محمد خان حیات داودی در شمال غربی و شمال شبانکاره از هر طرف قوای آقاخان و برازجانی ها را احاطه نموده و قصد داشتند یکجا نابود نمایند شکست خوردند و عده زیادی از حیات داودی ها کشته شند. قاید حسین را بردند بوشهر پایش گندید و مرد. تحقیقاً شبانکاره ای ها شکست فاحشی خوردند.[14]
مواضع مستحکم غضنفر و برتری آشکار نیروهای جنگی وی اسماعیل خان را سراسیمه کرد تا پای شخصیت های منطقه به خصوص رهبران مذهبی را به معرکه کشانیده و با قبول پرداخت جریمه و خسارات ناشی از جنگ تقاضای مصالحه نماید.
آزادی ابراهیم خان
پیروزی غضنفر بر اسماعیل خان، اخطار و تذکر کتبی یکی از افسران عالی رتبه مرکز فارس به اسماعیل خان شبانکاره و تحت فشار قرار گرفتن وی توسط مقامات دولتی نهایتاً باعث شد تا پس از هفت سال اسارت، عیال و فرزندان غضنفر و و مرد معتمد همراه آنان بنام "جعفر دهدشتی زاده" آزاد گردند و بدین ترتیب نگرانی های غضنفرالسلطنه بابت همسر و فرزند خود پایان پذیرد. گروگان ها که توسط شیخ محمد حسین مجتهد و تعدادی مأموران قوای نظامی دولتی همراهی می شدند، ابتدا وارد محمدآباد شدند و ساعاتی در قلعه محمدآباد استراحت کردند و همان شب آمدند برازجان و از طرف غضنفر استقبال و تکریم شدند، سپس جنگ فی مابین غضنفر و اسماعیل خان متارکه عملی شد.
تحلیلی بر جنگ بین غضنفر با اسماعیل خان شبانکاره ای
برخی از تحلیل گران معتقدند گرچه ظاهراً برخی اختلافات خانوادگی بین غضنفر با میرزا علی خان زیارتی و اسماعیل خان شبانکاره ای زمینه این جنگ خانوادگی را ایجاد کرد؛ اما عامل اصلی اختلاف و درگیری بین غضنفر و اسماعیل خان شبانکاره ای انگلیسی ها بودند. علیمراد فراشبندی در همین زمینه می نویسد:
«استعمار به مقتضای سیاست دیرینه خود، اسماعیل خان شبانکاره ای را که در قطب و جناح مخالف ملّیون قرار و با حیدر خان بند ریگی معلوم الحال (از عمال شناخته شده استعمار) هم عهد و موافق بود برانگیخت تا نقشه و نظر مقامات انگلیسی در جنوب را ماهرانه به موقع اجرا گذارده جامه عمل بپوشاند. اسماعیل خان نیز فرزند خود محمد علی خان را که از مهره های شاخص و بدون ماسک سیاست دولت انگلیس در آن صفحات به شمار می رفت و با کنسولگری انگلیس در بوشهر تماس مستقیم داشت، مأمور کرد تا هنگام غروب با حمله به قریه موسوم به نظرآقا و سپس اشغال و تصرف قریتین سربست و عموئی... تعصب غضنفرالسلطنه را برانگیزد، ماحصل او را ناگزیر به عکس العمل نموده با درگیر ساختن او ضمن وارد نمودن خسارات مالی[15] و تضییع اوقات وی و تلفات جانی به اتباعش موقع او را متزلزل و از حیث بنیه ی مالی و نظامی تضعیف ساخته از مبارزه با استعمارگران بازدارد.»[16]
[1]- در کتاب دشتستان در گذر تاریخ 1252 نوشته شده که طبق محاسبه بنده 1256 شمسی صحیح می باشد.
[2] - دشتستان در گذر تاریخ ص420 با اندکی دخل و تصرف
[3] - برازجان تالیف ویلم فلور- ترجمه و توضیحات دکتر خیراندیش ص43
[4] - گفتگوی شفاهی نگارنده با استاد هیبت الله مالکی
[5] - برخی منابع دوره حکومت غضنفرالسلطنه را سی سال نوشته اند که صحیح نمی باشد.
[6] - جنوب ایران در مبارزات ضد استعماری تالیف علیمراد فراشبندی ص73
[7] همان ص75
[8] - جنوب ایران در مبارزات ضد استعماری ص78 و 79 با اندکی دخل و تصرف و تلخیص
[9] - دلاوران دشتستانی تالیف اسماعیل شهرسبزی ص40و41
[10] - پای رودخانه. منظور اینکه برازجان و روستاهای شرق رودخانه دالکی در مقابل خانِ سعدآباد و روستاهای غرب رودخانه دالکی قرار گرفته بودند.
[11] - برداشتی از توضیحات شفاهی استاد هیبت الله مالکی به نگارنده و توضیحات دیگری مندرج در کتاب "برازجان" تالیف ویلم فلور- ترجمه و توضیحات دکتر خیراندیش ص80
[12] - برداشتی از صفحات 264 و 265جایگاه دشتستان در سرزمین ایران تالیف سروش اتابک زاده
[13] - در متن اصلی کتاب دشتستان کبیر تالیف عبدالله دشتی ص76 سال 1334 قمری نوشته شده که به نظر می رسد اشتباه باشد.
[14] - دشتستان کبیر تالیف عبدالله دشتی ص77
[15] - می گویند غضنفرالسلطنه در این فاجعه مبلغ یکصد هزارتومان به پول آن روز متضرّر شد. (جنوب ایران در مبارزات ضد استعماری ص 104)
[16] - جنوب ایران در مبارزات ضد استعماری تالیف علیمراد فراشبندی ص104
منبع: "تاریخ سیاسی و مبارزات مردم برازجان" تالیف اکبر صابری ص 83 تا 94
توضیح: این کتاب به تازگی توسط انتشارات "همسو" و به سفارش حوزه هنری بوشهر چاپ شده که از اواخر بهمن ماه برای توزیع و فروش در اختیار کتابفروشی های معتبر استان قرار خواهد گرفت.
تازه ترین خبرها
- بازگشت مسعود کیمیایی به سینما در ۸۳ سالگی با «خائنکشی»
- سیمئونه: بردن این بازی اصلا آسان نبود
- پرتاب موفق ماهواره «فخر۱» در مدار/دادههای تله متری دریافت شد
- عمران خان باز هم متهم شد
- انتقام کشتی گیر ایران از حریف روس در خاموشی آزادی!
- دیدار وزیران خارجه سوریه و عراق در بغداد
- واکسن HPV به برنامه ملی واکسیناسیون اضافه میشود؟
- پیام تسلیت شهردار برازجان به مناسبت شهادت حضرت فاطمه زهرا(س)
- بازیکن سابق پرسپولیس به پاختاکور ازبکستان پیوست
- کاپیتان ذوب آهن فصل را از دست داد
- پژوهش موتور محرک توسعه پایدار است
- کارگاه آموزشی پیشگیری از آسیبهای اجتماعی ویژه کودکان در مهدهای کودک
- سرپرست شهرداری عالیشهر برنامه عمرانی خود را تشریح کرد
- دعوت شناگر بوشهری به اردوی تیم ملی پاراشنا جوانان
- سر پرست هیات کاراته استان بوشهر منصوب شد
- اهالی شیرینو در انتظار تحقق وعدهها؛ گره مشکلات اسناد مالکیت باز شود
- واژگونی خودرو در محور بوشهر -دلوار ۵ مصدوم بر جا گذاشت
- مشکلات شبکه فیبر نوری شهرک صنعتی بندر ریگ برطرف شود
- استان بوشهر در معرض تهدید پیری جمعیت قرار دارد
- دختران دشتستانی قهرمان مسابقات والیبال آینده سازان استان بوشهر شدند
- ذخیره آب سد رئیسعلی دلواری بوشهر ۴۰درصد کاهش یافت
- تبلیغات صحیح،نقش مهمی در گسترش فرهنگ نماز بر جامعه دارد
- آیا آب آشامیدنی در بروز سنگ کلیه تاثیر دارد؟
- میوه پاییزی مفید برای مغز، قلب و قند خون
- طالبان باز هم قانون جدید علیه زنان صادر کرد
- نتانیاهو: در وضعیت آتشبس هستیم نه پایان جنگ
- آمریکا تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کرد
- آیفون ۱۶ با قیمت نجومی وارد ایران شد
- محصولات لبنی ۲۵ درصد گران شدند
- ماجرای دختری که از سوی پدرش ربوده شد
- این چند عادت را ترک کنید تا روان سالمی داشته باشید
- این گیاه بمب ویتامین D است
- ۱۳ فایده جالب دعوای زن و شوهری
- چرا ال ۹۰ دیگر ارزش خرید ندارد؟
- آیا ویتامینها میتوانند به کاهش استرس و اضطراب کمک کنند
- شعبه دادگاههای صلح در بوشهر راهاندازی شد
- جذب سرمایهگذار برای اجرای طرحهای زیرساختی استان بوشهر ضروری است
- دورههای توانمندسازی دانشجویان علوم پزشکی بوشهر برگزار شود
- ۲ کشاورز در دیلم از خطر گاز گرفتگی نجات یافتند
- ۹۱۹ بیمار دیالیزی در بوشهر خدمات درمانی رایگان دریافت میکنند
- آغاز واکسیناسیون روتاویروس در استان فارس
- سرپرست دانشگاه علوم پزشکی فسا منصوب شد
- صادرات، قیمت گوجهفرنگی و سیبزمینی را افزایش داد
- بیماری قلبی در صدر مرگ و میرها قرار دارد
- درمان یائسگی زودرس پیدا شد
- دستگاههای «لاک خشک کن» سرطانزا هستند؟
- کارشناس فوتبال: دو دلیل باعث شد استقلال برابر الاهلی عربستان برنده نشود
- فال روزانه ۱۴۰۳.۰۹.۱۴
- عناوین روزنامههای امروز1403/09/14
- عناوین روزنامههای ورزشی امروز1403/09/14
همچنین از برادر نادیده ولی نام اشنا مرد علم و عمل شهید زنده اقای صابری به خاطر زحماتشان در این مسیر حق صمیمانه تشکر میکنم پروردگار مهربان پاداش خیرشان دهد.
نوه شهید راه دین و میهن میرزای برازجانی