- بازدید مدیرعامل پتروشیمی جم از روند آماده سازی و راه اندازی فاز دوم شرکت توسعه پلیمر پادجم
- بومیسازی 1300 قطعه حساس و پرکاربرد صنعتی با حمایت شرکت پلیمرآریاساسول
- بازیکن سابق پرسپولیس به پاختاکور ازبکستان پیوست
- کاپیتان ذوب آهن فصل را از دست داد
- پژوهش موتور محرک توسعه پایدار است
- کارگاه آموزشی پیشگیری از آسیبهای اجتماعی ویژه کودکان در مهدهای کودک
- نشست هماندیشی بررسی نیازسنجی آموزشی سال آینده در مجتمع گاز پارس جنوبی برگزار شد
- سرپرست شهرداری عالیشهر برنامه عمرانی خود را تشریح کرد
- دعوت شناگر بوشهری به اردوی تیم ملی پاراشنا جوانان
- سر پرست هیات کاراته استان بوشهر منصوب شد
اتحادخبر: پرنده بالابان یکی از بزرگترین گونههای باز است که اکنون در فهرست پرندههای در خطر انقراض قرار گرفته است و باید اقدامات حفاظتی از این گونه صورت گیرد.
اتحادخبر: پرنده بالابان یکی از بزرگترین گونههای باز است که اکنون در فهرست پرندههای در خطر انقراض قرار گرفته است و باید اقدامات حفاظتی از این گونه صورت گیرد.
به گزارش مهر؛ استان بوشهر دارای طبیعت گسترده با تنوع بالا است که فضا را برای زندگی و حضور جانواران مختلف فراهم کرده است و برخی گونهها حضوری گسترده در این استان دارند.
پرنده بالابان (Falco cherrug) یکی از گونههای بزرگ و قوی خانواده بازها (Falconidae) است که به خاطر ویژگیهای خاص خود، به ویژه در شکار و پرواز، مورد توجه قرار دارد.
بالابان یکی از بزرگترین گونههای باز است، طول آن معمولاً بین ۴۰ تا ۵۰ سانتیمتر است، رنگ پرهای بالابان معمولاً قهوهای تیره تا خاکستری است و با نوارهای تیره و روشن بر روی سینه و شکم. سر آنها معمولاً روشنتر است و چشمهای این پرنده بزرگ و زرد رنگ هستند که به آنها کمک میکند تا در حین پرواز شکار خود را شناسایی کنند.
بالابانها معمولاً در مناطق باز، دشتها، تپهها و مناطق نیمهبیابانی زندگی میکنند. آنها در فصلهای مختلف به دنبال منابع غذایی به مناطق مختلف مهاجرت میکنند.
این پرنده شکارچی به خاطر سرعت و چابکی خود در شکار معروف هستند و میتوانند با سرعت بسیار بالا به سمت طعمه خود حمله کنند و عمدتاً از پرندگان کوچک، جوندگان و حتی حشرات تغذیه میکند.
بالابانها دارای قدرت پرواز فوقالعادهای هستند و میتوانند با سرعتی بالغ بر ۱۰۰ کیلومتر در ساعت پرواز کنند. آنها معمولاً در ارتفاعات بالا پرواز میکنند و با استفاده از دید قوی خود به جستجوی طعمه میپردازند.
فصل جفتگیری بالابانها معمولاً در بهار است. آنها معمولاً در لانههای خود در صخرهها یا درختان تخمگذاری میکنند. تعداد تخمها معمولاً بین ۲ تا ۵ عدد متغیر است و هر دو والد در مراقبت از جوجهها مشارکت دارند.
در کشورهای حوزه خلیج فارس، قوشبازی یکی از تفریحات پرطرفدار است و قوش بازان با زنده گیری، پرورش و دست آموز کردن پرندگان وحشی، به برگزاری مسابقه و شکار میپردازند.
سودای ثروتمند شدن قاچاقچیان حوزه محیطزیست در کشورمان شدت گرفته و بازار اقتصاد سیاه قاچاق پرندگان وحشی به کشورهای عربی به خصوص کشورهای حاشیه خلیج فارس منجر به مرگ گونههای قابل توجهی از پرندگان وحشی کشورمان و از دست رفتن این سرمایههای ارزشمند شده است.
بالابانها در خطر انقراض
یکی از فعالان زیستمحیطی استان بوشهر در گفتوگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: بالابان یک پرنده جذاب و مهم از نظر اکولوژیکی است که نقش مهمی در کنترل جمعیت دیگر حیوانات دارد.
مهدی حقیقی بیان کرد: در برخی مناطق، جمعیت بالابان به دلیل تخریب زیستگاه، شکار غیرمجاز، زنده گیر، قاچاق و تغییرات اقلیمی کاهش یافته است و به همین دلیل، حفاظت از این گونه و زیستگاههای طبیعی آن اهمیت زیادی دارد.
بالابانها به دلیل زیبایی و قدرت شکار خود، هدف شکارچیان غیرمجاز قرار میگیرند وی با بیان اینکه پرنده بالابان در برخی مناطق با تهدیدات جدی مواجه است و به همین دلیل وضعیت حفاظتی آن در حال حاضر نگرانکننده است افزود: بالابانها به دلیل زیبایی و قدرت شکار خود، هدف شکارچیان غیرمجاز قرار میگیرند.
این فعال زیستمحیطی با بیان اینکه باید اقدامات حفاظتی از این گونهها انجام شود، استان بوشهر را یکی از مناطق مورد هدف قاچاقچیان پرنده و زنده گیری آن دانست و بر تشدید اقدامات محیط زیست تاکید کرد.
وی افزود: از راهکارهای حفظ بالابان میتوان به ایجاد مناطق حفاظتشده، آگاهیرسانی و آموزش جوامع محلی درباره اهمیت حفاظت از این گونه، نظارت بر جمعیت و تحقیقات علمی برای درک بهتر نیازهای این پرنده اشاره کرد.
حقیقی تصریح کرد: حفاظت از بالابان نه تنها به حفظ تنوع زیستی کمک میکند، بلکه نقش مهمی در حفظ اکوسیستمهای طبیعی نیز دارد که این مهم نیازمند یک رویکرد چندجانبه و همکاری بینالمللی است.
وی مقابله با شکار غیرمجاز و برخورد با قاچاقچیان را یک ضرورت دانست و افزود: تقویت قوانین و مقررات مربوط به حفاظت از پرندگان شکاری و اجرای آنها همچنین، آموزش نیروهای محلی و محیطبانان برای شناسایی و مقابله با شکارچیان غیرمجاز و برخورد جدی با قاچاقچیان باید در دستور کار باشد.
حقیقی افزود: با ایجاد همکاریهای بینالمللی برای حفاظت از بالابان، به ویژه در مناطقی که این پرنده مهاجرت میکند، شناسایی و حفاظت از طعمههای اصلی بالابان، مانند جوندگان و دیگر پرندگان کوچک، که به حفظ زنجیره غذایی این پرنده کمک میکند و استفاده از فناوریهای نوین مانند ردیابی ماهوارهای برای نظارت بر حرکات و رفتار بالابانها میتوان به حفظ جمعیت بالابان و جلوگیری از انقراض آن کمک کرد.
تشدید مقابله با زندهگیری و قاچاق پرندگان
عبدالرحمن مرادزاده مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر نیز با اشاره به تشدید مقابله با زندهگیری و قاچاق پرندگان شکاری اظهار کرد: استان بوشهر حدود ۹۰۰ کیلومتر نوار ساحلی دارد و با توجه به وجود مبادی خروجی و اسکلههای متعدد و فاصله کوتاه تا کشورهای مقصد قاچاق، همواره استان بوشهر یکی از گزینههای مسیر قاچاق این پرندگان بوده است.
با توجه به برآوردهای جمعیت جهانی «بالابان» و روند کاهش سریع جمعیت این گونه در فهرست گونههای در معرض خطر انقراض اتحادیه بین المللی حفاظت از محیط زیست قرار گرفته است وی در خصوص اقدامهای صورت گرفته برای مقابله و کنترل این موضوع، گفت: برقراری گشتهای ویژه یگان حفاظت محیط زیست در تمامی شهرستانها و مقابله با کوخه نشینی و زنده گیری و قاچاق از جمله اقدامات این اداره کل بوده ضمن اینکه فراجا، گمرکات بوشهر، مرزبانی، ندسا و دستگاههای امنیتی تعامل و همکاری مناسبی با اداره کل محیط زیست دارند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر تصریح کرد: با حساسیت کارکنان این ارگانها در بازدید از گلوگاهها، اسکلهها و دیگر مناطق احتمالی تردد قاچاقچیان، ریسک اقدام به تخلف افزایش داده است.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه این پرندگان در رأس هرم غذایی قرار دارند و از نظر اکولوژیک نقش بسزایی در کنترل جانوران موذی و جوندگان و حفظ زیستگاهها ایفا میکنند زنده گیری آنها زنجیره غذایی را با مشکل روبرو نموده و باعث آسیب به چرخه طبیعت و انقراض نسل این پرندگان با ارزش خواهد شد.
مرادزاده گفت: زنده گیری، قاچاق، نگهداری در اسارت و دست آموز کردن صرفاً جهت تفریح اعیانی و اشرافی با حیات وحش تهدیدی جدی برای نابودی نسل رو به انقراض انواع شاهین بالاخص پرنده زیبای «بالابان» است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر افزود: با توجه به برآوردهای جمعیت جهانی «بالابان» و روند کاهش سریع جمعیت این گونه در دهه ۹۰ میلادی، باعث شده در فهرست گونههای در معرض خطر انقراض اتحادیه بین المللی حفاظت از محیط زیست قرار گیرد.
تازه ترین خبرها
- بازیکن سابق پرسپولیس به پاختاکور ازبکستان پیوست
- کاپیتان ذوب آهن فصل را از دست داد
- پژوهش موتور محرک توسعه پایدار است
- کارگاه آموزشی پیشگیری از آسیبهای اجتماعی ویژه کودکان در مهدهای کودک
- سرپرست شهرداری عالیشهر برنامه عمرانی خود را تشریح کرد
- دعوت شناگر بوشهری به اردوی تیم ملی پاراشنا جوانان
- سر پرست هیات کاراته استان بوشهر منصوب شد
- اهالی شیرینو در انتظار تحقق وعدهها؛ گره مشکلات اسناد مالکیت باز شود
- واژگونی خودرو در محور بوشهر -دلوار ۵ مصدوم بر جا گذاشت
- مشکلات شبکه فیبر نوری شهرک صنعتی بندر ریگ برطرف شود
- استان بوشهر در معرض تهدید پیری جمعیت قرار دارد
- دختران دشتستانی قهرمان مسابقات والیبال آینده سازان استان بوشهر شدند
- ذخیره آب سد رئیسعلی دلواری بوشهر ۴۰درصد کاهش یافت
- تبلیغات صحیح،نقش مهمی در گسترش فرهنگ نماز بر جامعه دارد
- آیا آب آشامیدنی در بروز سنگ کلیه تاثیر دارد؟
- میوه پاییزی مفید برای مغز، قلب و قند خون
- طالبان باز هم قانون جدید علیه زنان صادر کرد
- نتانیاهو: در وضعیت آتشبس هستیم نه پایان جنگ
- آمریکا تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کرد
- آیفون ۱۶ با قیمت نجومی وارد ایران شد
- محصولات لبنی ۲۵ درصد گران شدند
- ماجرای دختری که از سوی پدرش ربوده شد
- این چند عادت را ترک کنید تا روان سالمی داشته باشید
- این گیاه بمب ویتامین D است
- ۱۳ فایده جالب دعوای زن و شوهری
- چرا ال ۹۰ دیگر ارزش خرید ندارد؟
- آیا ویتامینها میتوانند به کاهش استرس و اضطراب کمک کنند
- شعبه دادگاههای صلح در بوشهر راهاندازی شد
- جذب سرمایهگذار برای اجرای طرحهای زیرساختی استان بوشهر ضروری است
- دورههای توانمندسازی دانشجویان علوم پزشکی بوشهر برگزار شود
- ۲ کشاورز در دیلم از خطر گاز گرفتگی نجات یافتند
- ۹۱۹ بیمار دیالیزی در بوشهر خدمات درمانی رایگان دریافت میکنند
- آغاز واکسیناسیون روتاویروس در استان فارس
- سرپرست دانشگاه علوم پزشکی فسا منصوب شد
- صادرات، قیمت گوجهفرنگی و سیبزمینی را افزایش داد
- بیماری قلبی در صدر مرگ و میرها قرار دارد
- درمان یائسگی زودرس پیدا شد
- دستگاههای «لاک خشک کن» سرطانزا هستند؟
- کارشناس فوتبال: دو دلیل باعث شد استقلال برابر الاهلی عربستان برنده نشود
- فال روزانه ۱۴۰۳.۰۹.۱۴
- عناوین روزنامههای امروز1403/09/14
- عناوین روزنامههای ورزشی امروز1403/09/14
- پزشکیان: در بخش دولتی زیرمیزی سکه می گیرند و عمل می کنند/ یک عده نان شب ندارند، یک عده هم راحت رانتها میگیرند
- دعوت شناگر بوشهری به اردوی تیم ملی پاراشنا جوانان
- داروی مبتلایان به دیابت بهکمک درمان سرطان آمد
- ضرغامی موافق رفع فیلترینگ شد /در هیچ کجای دنیا اقتصاد فیلترشکن نداریم
- تمهیدات برگزاری مدارس فصلی حوزه آب در بوشهر فراهم شد
- ۲۵۰ تن برنج با نرخ دولتی در استان بوشهر توزیع میشود
- پنتاگون: نمیتوانیم مشارکت فعال نیروهای کره شمالی در اوکراین را تایید کنیم
- پزشکیان: هدف مدیران در بیمه جلب اعتماد مردم است