امروز: دوشنبه 23 شهريور 1405
    طراحی سایت
تاريخ انتشار: 22 دي 1403 - 15:02

اتحادخبر: یک پژوهشگر رسانه در یادداشتی به بررسی مفهوم تنظیم‌گری رسانه‌ها و نحوه اجرای آن در کشورهای مختلف پرداخته است.

 

اتحادخبر: یک پژوهشگر رسانه در یادداشتی به بررسی مفهوم تنظیم‌گری رسانه‌ها و نحوه اجرای آن در کشورهای مختلف پرداخته است.

 

مروری بر تنظیم‌گری رسانه‌ها در دنیا

به گزارش مهر، صدیقه غریبی پژوهشگر حوزه رسانه‌های مجازی در یادداشتی از ضرورت تنظیم‌گری موثر برای اطمینان از انتشار محتواهای مسئولانه و محافظت از حقوق مخاطبان گفته است.

متن یادداشت را در زیر می‌خوانید:

«با گذر زمان و پیشرفت فن‌آوری، رسانه‌ها به یکی از اجزای اساسی زندگی روزمره افراد و جوامع تبدیل شده‌اند. تاثیر رسانه‌ها بر فرهنگ، سیاست، اقتصاد و جنبه‌های اجتماعی جوامع انکارناپذیر است. همان‌طور که رسانه‌ها توسعه می‌یابند، ضرورت تنظیم‌گری موثر برای اطمینان از انتشار محتواهای مسئولانه و محافظت از حقوق مخاطبان افزایش می‌یابد. این مقاله به بررسی مفهوم تنظیم‌گری رسانه‌ها و نحوه اجرای آن در کشورهای مختلف می‌پردازد.

مفهوم تنظیم‌گری رسانه‌ها

تنظیم‌گری رسانه‌ها به مجموعه‌ای از قوانین و مقررات گفته می‌شود که نهادهای مسئول در راستای هدایت و کنترل فعالیت‌های رسانه‌ای به منظور حفاظت از منافع عمومی و اطمینان از رعایت استانداردهای اخلاقی و اجتماعی وضع می‌کنند. این فرایند شامل نظارت بر محتوا، مدیریت دسترسی به اطلاعات، حفاظت از حریم خصوصی و همچنین حمایت از تنوع و گوناگونی فرهنگی است.

ضرورت تنظیم‌گری رسانه‌ها

۱. حفاظت از حقوق مخاطبان: رسانه‌ها قدرت بالایی در شکل‌دهی به افکار عمومی دارند. تنظیم‌گری به جلوگیری از انتشار اطلاعات نادرست یا گمراه‌کننده کمک و از مخاطبان در برابر اطلاعات مضر یا توهین‌آمیز محافظت می‌کند.

۲. حمایت از تنوع و گوناگونی فرهنگی: تنظیم‌گری رسانه‌ها اطمینان می‌دهد که تمامی فرهنگ‌ها و زبان‌ها محتوای خود را در قالب فضایی سالم و فرصتی برابر برای نمایش داشته باشند.

۳. حفاظت از کودکان و نوجوانان: با تنظیم‌گری مناسب، محتوای نامناسب برای گروه‌های سنی حساس فیلتر و محدود می‌شود.

۴. جلوگیری از انحصار و ایجاد رقابت سالم: تنظیم‌گری می‌تواند به جلوگیری از انحصار در صنایع رسانه‌ای کمک کند و رقابت سالم و تعادل در بازار رسانه‌ای را تضمین کند.

مدل‌های تنظیم‌گری رسانه‌ها در جهان

تنظیم‌گری رسانه‌ها در سراسر جهان به اشکال متفاوتی انجام می‌شود و این تفاوت‌ها عمدتاً به وابستگی به سیستم سیاسی، اقتصادی و اجتماعی هر کشور بستگی دارد. برخی از مدل‌های رایج عبارتند از:

۱. تنظیم‌گری دولتی: در این مدل، دولت‌ها مسئولیت مستقیم نظارت و تنظیم مسائل رسانه‌ای را به عهده دارند. این شیوه به‌ویژه در کشورهایی که نظام سیاسی قوی دارند و یا دولت نقش مهمی در بازار رسانه‌ای ایفا می‌کند، رایج است.

۲. تنظیم‌گری مستقل: برخی از کشورها از نهادهای مستقل برای نظارت بر رسانه‌ها استفاده می‌کنند. این نهادها عموماً از نظر مالی و فنی مستقل بوده و از دخالت‌های دولتی به دور می‌مانند. نمودارهایی مانند آفکام در بریتانیا نمونه‌ای از این نوع تنظیم‌گری هستند.

۳. خودتنظیم‌گری: در این شیوه، خود نهادهای رسانه‌ای مسئول تنظیم و مدیریت فعالیت‌های خود هستند. این مدل بر پایه اعتماد عمومی و مسئولیت‌پذیری رسانه‌ها عمل می‌کند.

۴. تنظیم‌گری مشارکتی: ترکیبی از تنظیم‌گری دولتی و خودتنظیم‌گری است که در آن دولت و نهادهای رسانه‌ای به طور مشترک در تنظیم مسائل مرتبط با رسانه‌ها همکاری می‌کنند.

نمونه‌هایی از اجرای تنظیم‌گری رسانه‌ها در جهان

نیاز به تنظیم‌گری رسانه‌ها در دوران معاصر، به دلیل تأثیر گسترده‌ای که رسانه‌ها بر جوامع و فرهنگ‌ها دارند، بیش از پیش احساس می‌شود. تنظیم‌گری رسانه‌ها به منظور حفظ تعادل بین آزادی بیان متناسب با مجوزهای خود و حفاظت از حقوق شهروندان و جامعه صورت می‌گیرد.

به عنوان نمونه اول در بریتانیا، سازمان‌های تنظیم‌گر مانند آفکام (Ofcom) وظیفه نظارت بر رسانه‌های تلویزیونی و رادیویی را بر عهده دارند. آفکام با هدف حفظ استانداردهای کیفی و اخلاقی، نظارت بر محتوای رسانه‌ها، بررسی شکایات و اعطای مجوز به شبکه‌های جدید عمل می‌کند. یا در آلمان، رسانه‌ها تحت نظارت نهادهایی مانند Landesmedienanstalten قرار دارند که وظیفه تنظیم‌گری رسانه‌های پخش داخلی را بر عهده دارند. این نهادها به تنظیم محتوای رسانه‌ها، تمرکز بر مسائل مربوط به محافظت از کودکان و نوجوانان و ترویج تنوع محتوایی در رسانه‌ها می‌پردازند.

در ایالات متحده آمریکا، سازمان فدرال ارتباطات (FCC) نقش تنظیم‌گر اصلی رسانه‌ها را ایفا می‌کند. FCC بر طیف وسیعی از قوانین و مقررات مربوط به رسانه‌های رادیویی، تلویزیونی و اینترنتی نظارت می‌کند. این سازمان به عنوان یکی از تنظیم‌گران اجرایی و کلیدی، به حفاظت از منافع عمومی و ترویج رقابت در بازار رسانه‌ها اهتمام می‌ورزد. در فرانسه، شورای عالی سمعی و بصری (CSA) تنظیم‌گری رسانه‌های سمعی و بصری را انجام می‌دهد و به حمایت از تنوع فرهنگی و ارتقای کیفیت محتوای رسانه‌ای می‌پردازد و حتی در استرالیا، اداره ارتباطات و رسانه‌های استرالیا (ACMA) وظیفه نظارت بر رسانه‌های دیجیتال و شبکه‌های مخابراتی را دارد و این نهاد به‌طور مداوم با قوانین و تکنولوژی‌های جدید سازگار می‌شود.

در نهایت هر کشوری بر اساس فرهنگ، قوانین و نیازهای خاص خود، نظام تنظیم‌گری رسانه‌ای را پیاده‌سازی می‌کند. این نظام‌ها با وجود تفاوت‌ها، نقاط مشترکی نیز دارند؛ از جمله حفظ تعادل بین آزادی رسانه‌ها و حفاظت از ارزش‌ها و حقوق جامعه. حفظ حقوق مخاطب، حفظ حقوق و منافع حکمرانی و تنظیم‌گری موثر رسانه‌ها، می‌تواند نقش مهمی در تقویت دموکراسی و حفظ اعتماد عمومی ایفا کند.

چالش‌های تنظیم‌گری رسانه‌ها

تنظیم‌گری رسانه‌ها با چالش‌های متعددی مواجه است که شامل پیشرفت‌های سریع فناوری، ظهور رسانه‌های اجتماعی، نیاز به حفظ تعادل بین آزادی بیان و قوانین کشورها و همچنین مدیریت اطلاعات غلط و جعلی می‌شود. تطبیق با تحولات فناورانه و ایجاد قوانین منعطف از جمله موارد مهمی است که در تنظیم‌گری موفق باید مورد توجه قرار گیرند و اما تنظیم‌گری رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر شامل مسائلی متنوع و پیچیده است که حوزه‌های مختلفی را در بر می‌گیرد. این چالش‌ها می‌توانند شامل مسائل قانونی و حقوقی باشند که نیازمند وضع قوانین جامع و به‌روز برای کنترل و مدیریت محتواهای رسانه‌ای هستند.

از سوی دیگر، مسائل فنی و تکنولوژیکی نیز مطرح می‌شوند که با پیشرفت سریع تکنولوژی ارتباط نزدیکی دارند و نیازمند زیرساخت‌های مناسب و نوآورانه برای تنظیم‌گری صحیح این رسانه‌ها هستند. همچنین، موضوعات فرهنگی و اجتماعی نیز نقش به‌سزایی ایفا می‌کنند، زیرا باید به نحوی عمل شود که فرهنگ و ارزش‌های جامعه در تولید و پخش محتواهای رسانه‌ای حفظ و تقویت شود. علاوه بر اینها، مسائل سیاسی و اقتصادی نیز می‌توانند بر تنظیم‌گری تأثیر بگذارند، به طوری که سیاست‌های کلان دولتی و منابع مالی در دسترس باید برای حمایت از صنعت صوت و تصویر به‌درستی مدیریت شوند تا بتوان به اهداف تنظیم‌گری دست یافت. در نهایت، همکاری میان‌نهادی بین سازمان‌های مختلف در بخش رسانه و ارتباطات نیاز است تا تلاش‌ها برای تنظیم‌گری هماهنگ و مؤثر باشد. تنظیم‌گری رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر نیازمند توجه به تمامی این جوانب و تعامل سازنده میان تمامی ذی‌نفعان است تا به نحو احسن اجرا شود.

در پایان خاطرنشان می‌شود تنظیم‌گری رسانه‌ها یک فرایند ضروری و حیاتی برای حفظ استانداردهای محتوایی، حمایت از حقوق مخاطبان و تضمین دسترسی به اطلاعات صحیح و عادلانه در جوامع و همچنین تسهیل گری است. اجرای موثر این فرآیند می‌تواند به تقویت دموکراسی و افزایش اعتماد عمومی به رسانه‌ها منجر شود. با توجه به نقش رسانه‌ها در دنیای معاصر، لازم است تا کشورهای جهان به طور پیوسته رویکردهای خود را برای تطبیق با تغییرات جهانی و نیازهای مخاطبان متنوع کنند. تنظیم‌گری مسئولانه نه تنها به تقویت اعتماد عمومی بلکه به ارتقای کیفیت محتوا و حفظ ارزش‌های فرهنگی جوامع کمک می‌کند.»

 



کانال تلگرام اتحادخبر


نظرات کاربران
ارسال نظر

نام:

ايميل:

وب سايت:

نظر شما:

تازه ترین خبرها

  • از «هیچ» تا «چهره استان»؛ معجزه رزومه‌سازان بوشهر
  • جلسه رسمی انجمن کونگ‌فو توآ کشور برگزار شد / تأکید بر حیاتی بودن نیمه دوم سال و تقدیم احکام مسئولان کمیته‌ها
  • ستار عباسی سملی و حسین شاکر قهرمان کشور شدند
  • بررسی ومقایسه باورهای غیرمنطقی در زنان ودخترانی که اقدام به خودکشی کرده اند با زنان ودختران عادی
  • عناوین روزنامه‌های امروز1405/06/21
  • عناوین روزنامه‌های ورزشی امروز1405/06/21
  • رشیدی: مبلغ کالابرگ افزایش می‌یابد؛ دولت بر قیمت‌ها نظارت کند
  • نخستین پرواز خارجی فرودگاه بوشهر پس از ۶ ماه وقفه انجام شد
  • پاسخی عملی به مطالبه شهروندان
  • پزشکیان: هیچگاه تسلیم نمی‌شویم و از حقوق خود با تمام توان دفاع می‌کنیم
  • افزایش نرخ سوم بنزین؛ راهکار اقتصادی یا راه‌حل مهندسی برای ناترازی سوخت؟
  • ادیبان: استعدادیابی کمانداران بوشهری با مدل علمی انجام می‌شود
  • مقاوم‌سازی واحدهای مسکونی روستایی بوشهر به ۷۳ درصد رسید
  • عراقچی: در حال رایزنی برای تسهیل عضویت ایران در بانک توسعه بریکس هستیم
  • هلال‌احمر بوشهر آماده ثبت روایت‌های امدادگران و شهدای امدادگر است
  • تیم منتخب شین‌کیوکوشین بوشهر در فستیوال ستارگان و قهرمانی کشور خوش درخشید
  • اهدای اعضای بدن رئیس بانک توسعه تعاون شعبه کنگان به بیماران نیازمند
  • بررسی باورهای غیرمنطقی در زنان اقدام‌کننده به خودکشی
  • هلدینگ «درویش» ۳ افتخار ملی را به نام خود ثبت کرد
  • وزیر نیرو: ظرفیت تولید آب‌شیرین‌کن‌ها افزایش می‌یابد
  • آغاز عملیات اجرایی پست برق ۱۳۲/۲۰ کیلوولت چاه مبارک با حضور وزیر نیرو
  • مهرانگیز: عوارض خودرو به نفع شهرداری‌های استان وصول می شود
  • «مبین» در مسیر بازگشت به تابلو؛ ظرفیت عملیاتی به ۶۰ درصد رسید
  • پزشکیان: توسعه همکاری‌های همه‌جانبه با تاجیکستان را در اولویت قرار داده‌ایم
  • پرداخت ۴۰۰۰ میلیارد تومان به شهرها و روستاهای بوشهر
  • وضعیت «آنفلوانزا» در فصل سرما؛ چه کسانی واکسن بزنند
  • مهاجرانی: نرخ سوم بنزین به ۱۰ هزار تومان افزایش خواهد یافت
  • پیشنهاد حذف یارانه شیرخشک و افزایش اعتبار کارت امید مادران
  • شیراز و چالش مطب‌هایی که در خانه‌های مسکونی جا گرفتند
  • درخشش پاراتکواندوکار بوشهری درکره جنوبی
  • تجلیل از مسعود آتشی در نشست مؤسسین خانه فرهنگ دشتستان
  • استاندار بوشهر از خبرنگاران تجلیل کرد / تصاویر اختصاصی
  • جاده ی مرگ در شبانکاره باز هم قربانی گرفت/ آیا در استان بوشهر فریادرسی نیست؟
  • نشست فرماندار دشتستان با مدیرکل بنیاد شهید استان بوشهر / ابلاغ ریاست بنیاد شهید شهرستان به شهرام قلی‌زاده
  • راهکاری عملی برای ناترازی بنزین
  • بی‌اعتنایی به رنجِ جنوب؛ از وعده تا واقعیتِ بی‌برقی!
  • اعتراض به بی توجهی به امکانات سرمایشی در حوزه کنکور برازجان؛ داوطلبان در گرما و استرس مضاعف
  • آقای حجت‌الله عبدالملکی؛ استاد! شما دیگر هیچ نگویید
  • اجرای انفجار کنترل‌شده اکتشاف در معدن سیمان شیراز
  • شناسایی ۹ انبار احتکار کالا به ارزش بیش از ۵۰۳ میلیارد ریال در فارس
  • 🎥ویدیو/مشاهده کفتار راه‌راه در منطقه حفاظت‌شده شاهزاده ابراهیم و تنگ باهوش
  • کنکور؛ ماراتنی که هرگز تمام نمی شود!
  • شناسایی کانون‌های اصلی بروز تخلف در فارس
  • طرح اشتغال پایدار در نوار ساحلی دشتی و تنگستان آغاز شد
  • گامی برای نشاط و توسعه روستایی؛ پارک ۱۲ هزار مترمربعی قلعه سفید به بهره‌برداری رسید
  • .: نیکنام 1 روز قبل گفت: عالی بود درود بر ...
  • .: دشتستان حدود 8 روز قبل گفت: درود و خدا قوت ...
  • .: محمد علی خانی حدود 10 روز قبل گفت: عالی بود دکتر ‌. ...
  • .: نامی نظری حدود 14 روز قبل گفت: خداقوت و درود بر ...
  • .: اذرگون حدود 15 روز قبل گفت: بهتر شده ...
  • .: نصیبه حدود 18 روز قبل گفت: خانم سعادتمند؛ بانویی که ...
  • .: سلام حدود 18 روز قبل گفت: مهندس محمدی و ایوب ...
  • .: 🙏 حدود 20 روز قبل گفت: بخش مرکزی شهرستان تنگستان ...
  • .: محمد حدود 21 روز قبل گفت: جناب دریسی ،دولت شهیدرییسی ...
  • .: 😭 حدود 22 روز قبل گفت: باز هم کميته امداد ...