امروز: سه شنبه 30 تير 1405
    طراحی سایت
تاريخ انتشار: 29 تير 1401 - 09:20

اتحادخبر-رضاشبانکاره:سازمان جهانی بهداشت (WHO) در گزارشی اعلام کرده است مشکل جدی بهداشت عمومی، خودکشی در سراسر جهان است. سالانه بیش از هشتصدهزار نفر بر اثر خودکشی جان خود را از دست می‌دهند که تقریباً در هر چهل ثانیه یک مرگ است. هر سال تعداد افرادی که خودکشی کرده‌اند و جان خود را از دست می‌دهند بیشتر از مجموع کشته‌شدگان قتل و جنگ بوده است...

پیشگیری از خودکشی؛ ضرورت جهانی

رضا شبانکاره:


 

سازمان جهانی بهداشت   (WHO) در گزارشی اعلام کرده است مشکل جدی بهداشت عمومی، خودکشی در سراسر جهان است. سالانه بیش از هشتصدهزار نفر بر اثر خودکشی جان خود را از دست می‌دهند که تقریباً در هر چهل ثانیه یک مرگ است. هر سال تعداد افرادی که خودکشی کرده‌اند و جان خود را از دست می‌دهند بیشتر از مجموع کشته‌شدگان قتل و جنگ بوده است. سازمان بهداشت جهانی از کشورها می‌خواهد که استراتژی‌های جامع پیشگیری از خودکشی را در سراسر جهان توسعه و اجرا کنند. پیشگیری از خودکشی ضرورتی جهانی است. «پیشگیری از خودکشی: یک الزام جهانی» جامع‌ترین و به‌روزترین رکورد از وضعیت فعلی پیشگیری از خودکشی است. روز جهانی پیشگیری از خودکشی، افراد و سازمان‌هایی را که علاقه‌مند به پیشگیری از خودکشی هستند، گرد هم می‌آورد و تلاش‌ها را برای نجات جان افراد بسیج می‌کند.


سازمان جهانی بهداشت در این گزارش یادآور می‌شود برای پیشگیری از خودکشی و درمان آن نیاز به تلاش میان‌رشته ای است که شامل روان‌پزشکان، پزشکان اتاق اورژانس، مددکاران اجتماعی، کارشناسان بهداشت عمومی، پزشکان اطفال و مشاوران مدرسه و معلمان و بسیاری دیگر می‌شود؛ اما روان‌شناسی به دلیل تخصص گسترده‌اش درخور توجه است و این تخصص‌های متنوع برای حوزۀ پیشگیری از خودکشی مناسب است؛ اما دسترسی به این خدمات روان‌شناختی و حمایتی در همه‌جای جهان یکسان و به یک میزان نیست. در جاهایی دسترسی به روان‌شناس و روان‌پزشک و مددکاران اجتماعی به راحتی فراهم نیست یا دشوار است. دسترسی به روان‌شناس در کشور ما ایران به آسانی فراهم نمی‌شود از یک‌سو طولانی‌مدت‌بودن جلسه‌های روان‌شناسی است و از یک‌سو تحت پوشش بیمه نبودن خدمات روان‌شناسی ا‌ست و هزینۀ زیاد آن در هر جلسه است که نیازمند این نکته خواهد بود و این خدمات برای افرادی که نیاز به جلسه‌های مشاوره و روان‌درمانی دارند با سهولت انجام گیرد و لازم است سیاست‌گذاران و مدیران نسبت به تحت پوشش ‌قراردادن بیمه برای جلسه‌های روان‌درمانی و مشاوره شرایط مناسب‌تری را فراهم کنند. در ایران البته برای فوریت‌های روان‌شناختی و مشاوره تلفنی، سازمان بهزیستی در برنامه‌ها‌یی تحت‌عنوان «اورژانس اجتماعی» و «صدای مشاور» این امکان را فراهم کرده است. اورژانس اجتماعی با خط تلفن سه‌رقمی ۱۲۳ در جهت اورژانس‌های اجتماعی، که خودکشی نیز بخشی از آن است، به‌صورت شبانه‌روزی خدمات می‌دهد. مرکز صدای مشاور نیز که به‌صورت تلفنی با شماره ۱۴۸۰ (از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب) خدمات رایگان روان‌شناختی به شهروندان می‌دهد برای افراد و خانواده‌های آن‌ها که نیاز به خدمات روان‌شناختی و یا افکار خودکشی دارند، می‌تواند کمک‌رسان باشد.

بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت دانستیم که به خدمات روان‌شناختی بیش از علوم دیگر در جهت جلوگیری از خودکشی و درمان آن توجه می‌شود؛ اما دیدگاه‌های جامعه‌شناختی و انسان‌شناختی و زیست‌شناختی هم در پدیدۀ خودکشی مطرح هستند. جامعه‌شناسی بیشتر بر روندهای عمومی و شرایط اجتماعی خودکشی تأکید می‌کند؛ همچنین گفتمان جامعه‌شناختی بیشتر برای رسیدن به راه‌حل‌های کوتاه‌مدت و شایستۀ استفاده به کار می‌رود و بیشتر به دنبال یافتن سیاست‌گذاری‌های ساختاری است. انسان‌شناسی با واکاوی ویژگی‌های منفرد سعی می‌کند به درک عمیق‌تری از این پدیده، خودکشی، برسد و این رشته در پی تحلیلی فرهنگی‌ از خودکشی است که بتواند این پدیده را توضیح دهد.  "روان‌شناسی نیز این ادعا را دارد که می‌تواند زمینه‌ی کمک و مشاوره را نیز فراهم آورد. این علم از ابتدای پیدایش، حکم «پزشکی روح» را داشته باشد و اغتشاشات ذهنی ـ یعنی زمینه‌ی آسیب‌های روانی ـ و به راه مداوای آن‌هاـ یعنی هدف روان‌درمانی‌هاـ بپردازد." « ژان فرانسوا دورتیه (۱۳۸۶)، علوم انسانی گستره‌ی شناخت‌ها، نشر نی، تهران»

 ما در پروندۀ «خودکشی: اتمام امکان‌ها؛اتمام فرصت‌ها» در هفته‌نامه اتحادجنوب و تارنمای خبری تحلیلی اتحادخبر تلاش‌کرده‌ایم از منظرهای گوناگون علوم‌انسانی به پدیدۀ خودکشی در جامعۀ کنونی ایران بپردازیم. این موضوع را در گفت‌و‌گویی با احمد بخارایی، جامعه‌شناس و استاد گروه جامعه‌شناسی دانشگاه پیام نور تهران، همچنین در گفت‌و‌گویی با عادل فرزانه، روان‌شناس و روان‌درمانگر، واکاوی کرده‌ایم. این پرونده را در صفحه‌های ۳ تا ۶ نشریه می‌توانید بخوانید. در شماره‌های آینده سعی خواهیم از منظرهای دیگری نیز موضوع خودکشی را  واکاوی کنیم.  

 



کانال تلگرام اتحادخبر


نظرات کاربران
ارسال نظر

نام:

ايميل:

وب سايت:

نظر شما:

تازه ترین خبرها

  • تغییر مالکیت با دستور قاضی؛ پتروشیمی مهر رسماً در اختیار جم
  • نشست مشترک شهرداری برازجان و دانشگاه علوم پزشکی با محوریت بازگشایی تقاطع ۱۷ شهریور
  • با حکم دکتر امیر اکبری، حبیب‌الله دیباجی مدیر اجرایی پتروشیمی مهر سابق شد
  • پیام تسلیت قائم مقام مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی به مناسبت درگذشت عبدالکریم گراوند استاندار اسبق بوشهر
  • دشمن، زندگی و هویت ایرانیان را هدف گرفته/ دولت بازسازی مناطق آسیب دیده را در دستور کار قرار داده است
  • بازدید معاون اجرایی رئیس‌جمهور، وزیر نیرو و استاندار بوشهر از پتروشیمی جم
  • رئیسی: شبکه بهداشت کشور در آمادگی کامل قرار دارد
  • سخنگوی دولت: بازسازی مناطق آسیب‌دیده در دستور کار است
  • داور بوشهری مسابقات کشوری کونگ فو و هنرهای رزمی را قضاوت کرد
  • سخنگوی دولت وارد بوشهر شد
  • جم پیلن از بهار سخت صنعت پتروشیمی، سربلند عبور کرد/ سود عملیاتی جم پیلن دو و نیم برابر شد
  • مهم ترین مانع جذب نیروهای متخصص در صنعت داروسازی کشور
  • سازمان غذا و دارو: شیرهای کارخانه‌ ای مواد نگهدارنده ندارند
  • دورخیز والیبال نشسته برای نهمین طلای پارالمپیک بعد از نهمین طلای جهانی
  • باید و نبایدهای جذب بازیکن خارجی در لیگ بسکتبال/ اعمال برخی محدودیت‌ها
  • پیگیری پروژه‌های راهبردی راه دشتستان؛ از روند تکمیل بزرگراه دالکی–کنارتخته و تکمیل بزرگراه برازجان–اهرم تا تقاطع غیرهمسطح وحدتیه و راه‌آهن بوشهر شیراز
  • دستگاه سونوگرافی و OPG در پلی‌کلینیک تخصصی امام موسی کاظم(ع) برازجان به بهره‌برداری رسید
  • قرعه کشی مرحلی پلی آف لیگ دسته دوم کشور/ شاهین عامری میزبان دور برگشت شد
  • ۱۰۴ هزار بوشهری زیر چتر بهزیستی/ اختلافات خانوادگی و اعتیاد در صدر بحران‌های اجتماعی
  • پیگیری پروژه‌های راهبردی راه دشتستان؛ از روند تکمیل بزرگراه تا راه‌آهن
  • «فرهنگستانِ آرام‌سازیِ درد»
  • تدوین ۳۲ برنامه در راستای افزایش منابع سازمان تأمین‌اجتماعی
  • توسعه ورزش بدمینتون در بوشهر، اولویت رده‌های پایه و ساحلی
  • قیمت بنزین در آمریکا باز هم افزایش می‌یابد
  • کالابرگ کد ملی‌های ۷، ۸ و ۹ شارژ شد
  • ۹۰ مرکز ویژه کودکان کار زیر پوشش بهزیستی فعالیت می‌کنند
  • ماتادورها «کله» خروس‌ها را کندند/اسپانیا اولین فینالیست جام بیست‌وسوم
  • عناوین روزنامه‌های امروز1405/04/25
  • مدیرکل آموزش‌وپرورش بوشهر: تعویق امتحانات نهایی تصمیمی عادلانه بود
  • پروژه ۴۸ واحدی نهضت ملی مسکن خورموج در هفته دولت افتتاح می‌شود
  • تصاویر اتحاد خبر از عزاداری مردم برازجان در شب تاسوعا
  • زارع: تسریع در فعال سازی منطقه آزاد بوشهر زمینه ساز تحول اقتصادی است
  • تصاویر اختصاصی اتحاد خبر از تعزیه روز عاشورا در روستای نظرآقا ( 2)
  • تصاویر اختصاصی اتحاد خبر از تعزیه روز عاشورا در روستای نظرآقا ( 1)
  • تصاویر اتحاد خبر از عزاداری مردم برازجان در شب عاشورا
  • اعتراض به امتحانات حضوری دانشجویان ارشد
  • قواعد ومقررات داخلی وبین الملی حاکم بر تنگه هرمز
  • ۱۴۰۴؛ سال طلایی جم؛ فتح قله تاریخی ۱۰۰ همتی درآمد
  • تصاویر اتحاد خبر از مراسم عزاداری روز عاشورای مردم شهر صدرا
  • گفتمان شریعتی و چمران گفتمان اخلاص و دانایی
  • بازدید مدیرکل تبلیغات اسلامی فارس از خانه‌های عالم شهرستان ممسنی
  • دانشگاه‌ها پیشران توسعه و خوداتکایی کشور هستند
  • حاکمیت بر قلمرو هوایی ودریایی وتاثیر آن بر امنیت ملی درصورت بروز بحران
  • پیگیری پروژه‌های راهبردی راه دشتستان؛ از روند تکمیل بزرگراه دالکی–کنارتخته و تکمیل بزرگراه برازجان–اهرم تا تقاطع غیرهمسطح وحدتیه و راه‌آهن بوشهر شیراز
  • 🎥ویدیو/هوش مصنوعی چگونه مصرف انرژی را کاهش می‌دهد؟
  • .: احسانی فر حدود 17 ساعت قبل گفت: دشتستان و قطعا استان ...
  • .: اوا فقینه ژاد حدود 3 روز قبل گفت: ا کا دمی زبان ...
  • .: ... حدود 7 روز قبل گفت: درود بر شما🙏 ...
  • .: پتروشیمی ها حدود 8 روز قبل گفت: درود بر همکاران عزیز ...
  • .: ح. ح. نیکنام حدود 10 روز قبل گفت: احسنت 👌👏👏💐 ...
  • .: جواد حدود 10 روز قبل گفت: با آرزوی موفقیت برای ...
  • .: ج. ح. نیکنام حدود 11 روز قبل گفت: قلمت مانا جالب بود ...
  • .: الهه حدود 14 روز قبل گفت: خوب بود ...
  • .: سید عبدالعطَیم حسینی موردراز حدود 20 روز قبل گفت: سلام خسته نباشید جناب ...
  • .: رها حدود 24 روز قبل گفت: عکس ها عالی ...