امروز: دوشنبه 06 مهر 1405
    طراحی سایت
تاريخ انتشار: 21 دي 1400 - 10:55

اتحادخبر: مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به تاثیرات آبخیزداری در کنترل سیل گفت:آبخیزداری موثرترین اقدام برای کاهش آثار خشکسالی و خسارات سیل است. بر اساس برآوردهای اولیه از هشت استانی که با سیل شدید مواجه شدند، حداقل ۲ میلیارد مترمکعب سیلاب توسط سازه‌های آبخیزداری مدیریت شده است.

اتحادخبر: مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با اشاره به تاثیرات آبخیزداری در کنترل سیل گفت:آبخیزداری موثرترین اقدام برای کاهش آثار خشکسالی و خسارات سیل است. بر اساس برآوردهای اولیه از هشت استانی که با سیل شدید مواجه شدند، حداقل ۲ میلیارد مترمکعب سیلاب توسط سازه‌های آبخیزداری مدیریت شده است.

آبخیزداری و مدیریت سیل جنوب کشور

به گزارش ایسنا، ۱۱ دی ماه بود که سازمان هواشناسی نسبت به وقوع سیل در جنوب کشور هشدار داد و ۱۳ دی ماه برخی از استان‌های کشور در پی تشدید بارش‌ها دچار سیلاب شدند که منجر به فوت ۹ نفر و وارد آمدن میلیاردها تومان خسارت شد. در نهایت پس از چهار روز، سازمان‌های مربوطه به کنترل نسبی شرایط دست یافتند این در حالیست که پس از هربار وقوع سیلاب پرسشی که ذهن را مشغول می‌کند، این است که آیا این حجم از خسارت جانی و مالی قابل پیشگیری نیست؟ به گفته جزی آبخیزداری موثرترین اقدام برای کاهش آثار خشکسالی و کاهش خسارات سیل است. آبخیزداری می‌تواند برای مردم تمام روستاها و شهرهای یک حوزه آبخیز امکان زندگی و معیشت را میسر کند و موثرترین راه برای حفظ امنیت غذایی و زیستی در کشور است.

هوشنگ جزی  در گفت و گو با ایسنا با اشاره به سیلاب‌های اخیر اظهارکرد: ۲۹ استان در کشور دچار بارش شدید و در این میان حدود ۱۷ استان با سیلاب مواجه شدند که این شرایط برای هشت استان خیلی شدید بود و از میان آن‌ها استان‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، خراسان جنوبی، کرمان، فارس و بوشهر بیش از سایر استان‌ها تحت تاثیر سیلاب قرار گرفتند.

 

وی در ادامه به تعریف آبخیزداری پرداخت و گفت: آبخیزداری یعنی مدیریت پایدار و جامع حوزه آبخیز که به تناسب موقعیت انسانی، اجتماعی، جغرافیایی و طبیعی طراحی و اجرا می‌شود. اقدامات آبخیزداری شامل اقدامات بیولوژیکی یعنی حفظ و احیای پوشش گیاهی، بیومکانیکی یعنی تلفیق عملیات مکانیکی و بیولوژیکی، مکانیکی یعنی بندها و سدهای کوتاه می‌شود. در واقع آبخیزداری اقدامات مدیریتی و حفاظتی محسوب می‌شود.

مدیرکل دفتر حفاظت خاک و آبخیزداری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور افزود: تکنیک‌های کاربردی که در مناطق کم‌شیب انجام می‌دهیم مثل بخش سیلاب و تغذیه حوضچه‌های مصنوعی مربوط به تغذیه آبخوان‌ها و تکنیک‌هایی که در بالادست  انجام می‌شود مانند مدیریت سیلاب، کنترل فرسایش، مدیریت رسوب در حوزه‌های کوهستانی برنامه ریزی می‌شود.

 

وی درباره میزان تاثیر آبخیزداری و آبخوان‌داری بر کاهش اثرات مخرب سیل جنوب کشور اظهار کرد: برآوردهای اولیه در هشت استان ذکر شده نشان می‌دهد که حداقل ۲ میلیارد مترمکعب سیلاب توسط سازه‌های آبخیزداری مدیریت شده است که‌ البته هنوز در بسیاری از نقاط این منطقه سیل به طور کامل فروکش نکرده و لازم است تا در روزهای آینده اطلاعات دقیق‌تری جمع‌آوری کنیم.

 

مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در عین حال گفت: در مناطقی از شهرستان‌های چابهار و دشتیاری، به دلیل ایجاد سازه‌های آبخیزداری بارش شدید باران و سیلاب به‌خوبی کنترل شد. در استان هرمزگان به‌خصوص در میناب حوزه شهری اقدامات بسیار مناسبی در خصوص کنترل سیلاب انجام داد و در بشاگرد این اقدامات موجب رضایت مردم شده است چراکه به جای آسیب وارد کردن به منطقه، توانست منابع آبی مناسبی را آماده‌سازی کند.

وی با اشاره به تاثیر ۷۰درصدی آبخیزداری بر کنترل سیلاب گفت: بر اساس گزارش‌های موجود آبخیزداری توانسته حداقل  ۷۰ درصد سیلاب در سطح کشور را در خود استحصال و به نفوذ و یا کاهش سرعت آن کمک کند که این عدد در مدیریت سیلاب عدد بسیار قابل توجهی است و در هشت استانی که سیل ایجاد و در حوزه های آبخیز که آبخیزداری انجام شده است، برآورد اولیه از سیلاب ۴۹۶۲میلیون متر مکعب و حجم سیلاب مدیریت شده معادل ۲۶۹۶ میلیون مترمکعب بوده است.

جزی افزود: در صحبت‌های رییس جمهوری همچنین در بازدید محمد مخبر - معاون اول رییس جمهوری - بر لزوم مدیریت سیلاب، اثربخشی اقدامات آبخیزداری و ضرورت گسترش عملیات آبخیزداری تاکید شد چراکه در پی تخصیص بودجه از محل صندوق توسعه ملی طی سه سال گذشته، آبخیزداری نتایج مثبت مشهودی داشته است.

 

 مدیرکل دفتر حفاظت خاک و آبخیزداری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور با ذکر مثالی به تبعات جاری شدن سیل اشاره کرد و گفت:طی دو سه سال اخیر در منطقه دشتیاری با تشدید پدیده مخرب فرسایش خندقی در پی جاری شدن سیل مواجه بوده‌ایم که حدود ۲۵۰روستا و فعالیت‌های دامداری و کشاورزی این منطقه را در معرض تهدید قرار داده است این در حالیست که در روستای «نلیت» دشتیاری با همکاری مردم چند روستا به طور مشترک عملیات آبخیزداری انجام شد و درجریان سیل اخیر در حدود ۷۰۰۰هکتار اراضی دیم و مرتعی مردم که تنها محل معیشتی مردم است پس از ۱۵ سال احیا و قابل بهره برداری و موجب شادی و شکرگزاری مردم چند روستا شد.

 وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به «آبخوان‌داری» و تاثیرآن در مناطق دشتی اشاره و اظهارکرد: آبخوان‌ها همان سفره‌های آب زیرزمینی هستند که در حوزه‌های آبخیز قرار دارند. در واقع آبخوان‌داری به معنای مدیریت آبخوان‌ها است. اراضی دشت‌ها در آبخوان‌ها قرار گرفته‌اند و چاه‌های حفر شده در دشت‌ها از آبخوان‌ها بهره‌برداری می‌کنند.

 

مدیرکل دفتر حفاظت خاک و آبخیزداری سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور ادامه داد: در بحث آبخوان‌داری دو اقدام مهم تغذیه و مدیریت بهره برداری باید انجام شود. در این صورت می‌توان گفت که آبخوان‌داری در حال انجام است و یا مدیریت آبخوان انجام می‌دهیم اما متاسفانه مدیریت بهره‌برداری بسیار ضعیف است و برای تغذیه آبخوان‌ها سرمایه‌گذاری بسیار کمی انجام شده است.

وی درباره دلیل ضعف در مدیریت بهره‌برداری از آب اظهار کرد: تعداد چاه‌های حفرشده در کشور باعث برداشت زیاد آب از آبخوان ها شده که این عمل فرونشست زمین را در پی داشته و مشکلات اساسی برای آبخوان‌ها به وجود آورده است.

جزی در پایان با اشاره به تغذیه آبخوان‌ها گفت: ما از طریق اقدامات آبخیزداری امکان تغذیه آب‌ها را فراهم می‌کنیم که می‌تواند به بهبود وضعیت آبخوان‌ها کمک کند بنابراین آبخوان در حوزه آبخیز قرار گرفته است یعنی از کوه‌ها و منطقه پرشیب به مناطق کم شیب که آبخوان قرار دارد، جاری می‌شوند بنابراین  باید یکپارچه مدیریت شوند که در این صورت می‌گوییم آبخیزداری انجام شده است.



کانال تلگرام اتحادخبر


نظرات کاربران
ارسال نظر

نام:

ايميل:

وب سايت:

نظر شما:

تازه ترین خبرها

  • 200 عدد کیف به دانش آموزان بخش ارم اهدا شد
  • پیکر شهید «احمدرضا محمدرضایی» در بوشهر تشییع شد
  • عناوین روزنامه‌های ورزشی امروز1405/07/04
  • عناوین روزنامه‌های امروز1405/07/04
  • بزرگراه دالکی–کنارتخته در مسیر تکمیل؛ حلقه مهم اتصال بوشهر و فارس
  • مواد غذایی گیاهی سرشار از پروتئین را به رژیم غذایی خودتان اضافه کنید
  • وقتی صنعت کنار پدافند ایستاد/تقدیر ویژه پدافند هوایی ارتش از مدیر عاملی که تمام جنگ رمضان را در شرکت ماند
  • ورود پلیس به ماجرای پیش فروش آیفون های ۱۸
  • غرامت ۶۳۲ بیمار پروانه‌ای واریز شد
  • والیبال ایران مقابل قرقیزستان؛ نخستین رویارویی بزرگسالان دو تیم
  • کاهش درد و خستگی در بهبودیافتگان سرطان با تمرینات ذهن‌آگاهی و تای‌چی
  • پزشکیان: جو بی‌اعتمادی عمیقی بین ایران و آمریکا به وجود آمده است
  • آبرسانی سیار به عشایر بخش ارم با جدیت ادامه دارد
  • نگاه کارشناسان روس به ایران؛ از «حریف جدی» تا انتظار برای یک بازی جذاب
  • درخواست چندباره استقلال برای معرفی قهرمانی فصل گذشته لیگ برتر فوتبال
  • عناوین روزنامه‌های امروز1405/07/02
  • عناوین روزنامه‌های ورزشی امروز1405/07/02
  • بازدید معاون عمرانی استاندار بوشهر از محور کنارتخته–دالکی با همراهی معاون عمرانی فرماندار دشتستان
  • مسعود آذرگون سرپرست بازرگانی و توسعه بازار جم صنعت‌کاران شد
  • پرسنل سازمان بنادر و دریانوردی، ایثارگران جبهه اقتصادی کشور در دفاع مقدس
  • آئین آغاز سال تحصیلی جدید در روستای عیسوند و تجدید میثاق با شهدا
  • فرماندار دشتستان: پیوند ارزش‌های دفاع مقدس با سنگر تعلیم و تربیت، رمز تعالی کشور است
  • بوتیمار، مهمان موقت آریاساسول به طبیعت بازگشت
  • حاضری؛ | برای دانش آموزان شهیدمیناب
  • افتتاح دو مسیر رفت و برگشت به طول حدود ۷۵۰ متر با قدردانی شهردار از مردم و مسئولان
  • توزیع نوشت‌افزار بین دانش‌آموزان عسلویه
  • مهرِ همدلی در سعدآباد؛ ۳۰۵ میلیون تومان برای بسته‌های تحصیلی دانش‌آموزان کم‌برخوردار
  • بخشدار ارم: خانواده و مدرسه دو بال برای دانش‌آموزان هستند
  • 200 عدد کیف به دانش آموزان بخش ارم اهدا شد
  • برنامه رقابت ورزشکاران ایران در روز دوم؛ آغاز مسابقات با پرچمدار
  • فرمان رهبری و ضرورت بازگشت به هم‌صدایی
  • تیم منتخب شین‌کیوکوشین بوشهر در فستیوال ستارگان و قهرمانی کشور خوش درخشید
  • نقش فرج الله کمالی در تداوم و تحول مکتب دشتستان
  • 🎥ویدیو/افتتاح و اجرای ۱۰۵طرح اقتصادی و عمرانی در شهرستان دیلم
  • «رآکتور»
  • آغاز عملیات اجرایی فاز دوم بزرگ‌ترین مجتمع آموزشی، تربیتی و چندمنظوره ایتام خاورمیانه در شهر جدید صدرا/ تصاویر اختصاصی
  • آغاز ساخت«خانه هنر معلولین و مددجویان فارس»با اعتبار ۸۰۰ میلیارد ریالی
  • مددجویان نباید برای همیشه در چرخه حمایت باقی بمانند
  • تأمین مسکن مددجویان در اولویت برنامه‌های بهزیستی است
  • بهره‌برداری از نیروگاه خورشیدی ۳ مگاواتی فسا با حضور وزیر کار
  • صدور 30 فقره جواز تأسیس صنعتی در شهرستان دشتستان
  • آتش در شالیزار
  • کشف ۲.۵ تُن مواد مخدر در فارس طی ۱۰ روز؛ ۷ باند قاچاق منهدم شد
  • پيام مديرعامل شركت مخازن سبز پتروشيمى عسلويه به مناسبت هفته وحدت
  • ظرفیت‌های گردشگری اقلید در انتظار سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت‌ها
  • .: عرفان حدود 14 روز قبل گفت: اره عالی ...
  • .: نیکنام حدود 16 روز قبل گفت: عالی بود درود بر ...
  • .: دشتستان حدود 22 روز قبل گفت: درود و خدا قوت ...
  • .: محمد علی خانی حدود 25 روز قبل گفت: عالی بود دکتر ‌. ...
  • .: نامی نظری حدود 28 روز قبل گفت: خداقوت و درود بر ...
  • .: اذرگون حدود 29 روز قبل گفت: بهتر شده ...
  • .: نصیبه حدود 1 ماه قبل گفت: خانم سعادتمند؛ بانویی که ...
  • .: سلام حدود 1 ماه قبل گفت: مهندس محمدی و ایوب ...
  • .: 🙏 حدود 1 ماه قبل گفت: بخش مرکزی شهرستان تنگستان ...
  • .: محمد حدود 1 ماه قبل گفت: جناب دریسی ،دولت شهیدرییسی ...