امروز: چهارشنبه 22 مهر 1405
    طراحی سایت
تاريخ انتشار: 29 مرداد 1404 - 09:38

اتحادخبر:عضو هیئت علمی دانشگاه پزشکی تهران گفت: متأسفانه بیشترین بار آسیب ضربه مغزی را افراد بین ۱۵ تا ۶۵ سال تشکیل می‌دهند.

 

اتحادخبر:عضو هیئت علمی دانشگاه پزشکی تهران گفت: متأسفانه بیشترین بار آسیب ضربه مغزی را افراد بین ۱۵ تا ۶۵ سال تشکیل می‌دهند.

 

تهدید خاموش سرمایه انسانی؛ ضربه مغزی زندگی را متوقف می‌کند

 

به گزارش مهر ،در حالی که بسیاری از ما ضربه مغزی را تنها یک آسیب جسمی موقتی می‌دانیم، پژوهش‌های جدید نشان می‌دهد که این آسیب می‌تواند پیامدهایی عمیق و طولانی‌مدت بر زندگی فرد و حتی جامعه بر جای بگذارد. مغز، مرکز فرماندهی بدن، نه‌تنها مسئول کنترل حرکات و حواس ماست، بلکه حافظه، تصمیم‌گیری، یادگیری و تعاملات اجتماعی نیز به عملکرد سالم آن وابسته است.

اگر در یک حادثه ناگهانی، از تصادف جاده‌ای تا سقوط در محیط کار، این مرکز حساس را دچار اختلال کند؛ اختلالی که ممکن است سال‌ها بعد هم اثراتش باقی بماند و فرد را از چرخه کار، تحصیل یا زندگی عادی دور کند.

در ایران، برخلاف بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته که بیشتر موارد ضربه مغزی در سالمندان رخ می‌دهد، بیشترین آسیب‌ها در میان جوانان و نیروهای مولد جامعه گزارش می‌شود؛ کسانی که در اوج توانایی و بهره‌وری هستند و از دست دادن توان جسمی یا شناختی‌شان، تبعات اقتصادی و اجتماعی گسترده‌ای دارد.

با وجود این هنوز آمار ملی و جامعی از میزان و الگوی آسیب‌های مغزی در کشور وجود ندارد و بسیاری از بیماران پس از ترخیص از بیمارستان، بدون پیگیری تخصصی، با مشکلات پنهان اما جدی شناختی تنها گذاشته می‌شوند.

در همین راستا خبرنگار مهر با مهدی شریف الحسینی پزشک و متخصص علوم اعصاب، عضو هیئت علمی دانشگاه پزشکی تهران گفتگویی داشته است.

 

ضربه مغزی - بیمارستان سلامت فردا

 

دلیل تمرکز شما روی ضربه مغزی چه بوده است؟

شریف‌الحسینی: حوزه اصلی فعالیت تیم تحقیقاتی ما «نوروتروما» یا همان آسیب‌های فیزیکی وارده به سیستم عصبی شامل مغز، نخاع یا اعصاب محیطی است. در سال‌های اخیر تمرکز بیشتری روی پژوهش‌های مرتبط با ضربه‌های مغزی صورت داشته‌ایم. ازجمله اجرای طرح «بار ناشی از ضربه مغزی در ایران» که در همین راستا انجام شده است. برای این موضوع سه دلیل اصلی داشتیم. نخست، بروز نسبتاً بالای ضربه مغزی در ایران، به‌ویژه در میان افراد مولد جامعه بود.

برخلاف کشورهای توسعه‌یافته که عمدتاً سالمندان به واسطه سقوط ناشی از عدم تعادل یا مشکلات حرکتی و اسکلتی دچار ضربه مغزی می‌شوند، در ایران، بیشتر بخش مولد جامعه و جوانان به دلیل حوادث ترافیکی و شغلی در معرض خطرند. این آسیب‌ها، افراد را در میانه زندگی و در سنین شکوفایی و فعالیت دچار ناتوانی می‌کند و تبعات آن فراتر از یک مشکل جسمی صرف است؛ وقتی فردی به‌دلیل آسیب مغزی توان بازگشت به کار و زندگی عادی را از دست می‌دهد، نه‌تنها خودش بلکه خانواده و حتی جامعه نیز دچار چالش می‌شوند. این موضوع یک تهدید راهبردی برای هر کشور است.

دلیل دوم تمرکز پژوهشی ما روی ضربه مغزی، کم‌توجهی به آسیب‌های شناختی پس از ضربه مغزی در کشور است. برخلاف تأثیرات جسمی مانند اختلال در حرکت یا حواس، آسیب‌های شناختی کمتر مورد توجه قرار می‌گیرند. این آسیب‌ها شامل اختلال در یادگیری، حل مسئله، تصمیم‌گیری، درک اجتماعی و سایر توانایی‌هایی است که انسان برای زندگی طبیعی خود بسیار به آنها وابسته است.

متأسفانه در ایران، روند درمان بیماران و همین‌طور پوشش‌های بیمه‌ای بیشتر بر رفع علائم جسمی متمرکزند. بنابراین بیمارانی که ممکن است دچار اختلال حافظه، تمرکز یا تعامل اجتماعی شده باشند خیلی اوقات بعد از ترخیص از بیمارستان عملاً بدون تشخیص، پیگیری یا مداخله تخصصی در این زمینه‌ها، رها می‌شوند.

سومین دلیل ورود ما به این حوزه، جایگاه منحصربه‌فرد مغز به‌عنوان مرکز فرماندهی بدن است؛ و اینکه هر پیشرفتی در دانش پزشکی درباره مغز، می‌تواند تأثیر عمیقی بر تمام مبحث سلامت انسان داشته باشد. بنابراین پژوهش در این زمینه جز ارزشمندترین نوع مطالعات علوم اعصاب محسوب می‌شود.

 

Acoustic ear injury: symptoms and consequences | tacmed.ua

 

آیا ضربه مغزی می‌تواند منجر به مرگ مغزی هم شود؟

شریف‌الحسینی: مرگ مغزی علل متعددی دارد که در کل به کاهش سطح اکسیژن مغز و مرگ سلول‌های مغزی منجر می‌شوند؛ ضربه وارده به مغز هم می‌تواند بسته به شدت آسیب و محل آن، عوارض متفاوتی به همراه داشته باشد. هر بخش از مغز وظیفه خاصی را بر عهده دارد و بنابراین شدت و محل آسیب تعیین‌کننده نوع و میزان اختلالات است. به هر حال در صورت بالا بودن شدت ضربه و یا تأخیر در اقدامات درمانی مناسب، احتمال مرگ مغزی هم در شرایط خاص وجود دارد.

آمار جامعی در رابطه با آسیب به سر وجود دارد؟

شریف‌الحسینی: در علوم تجربی برای ورود علمی به هر موضوع ابتدا باید وضعیت موجود و فعلی‌اش را شناخت. متأسفانه در ایران، آمار ملی و جامعی درباره آسیب‌های سر وجود ندارد. بیشتر مطالعات انجام‌شده، پراکنده، جزیره‌ای یا مقطعی بوده‌اند و تصویر کلی و جامعی در دست نیست.

ما در غیاب آمار جامع داخلی به سراغ اطلاعات انستیتوی سنجش و ارزشیابی سلامت رفتیم که یک مؤسسه تحقیقاتی بین‌المللی در زمینه سلامت جهانی است و امروز به یکی از منابع اطلاعاتی موثق برای ارائه آمارهای حوزه سلامت بدل شده و حتی در خیلی از حوزه‌ها با نهادهایی مثل سازمان جهانی بهداشت همکاری دارد.

ما از اطلاعات این مؤسسه برای تحلیل وضعیت ایران در زمینه آسیب‌های مغزی طی ۳۰ سال گذشته استفاده کردیم تا دست‌کم یک میزان تقریبی از چندوچون این آسیب در کشور خودمان داشته باشیم؛ در حقیقت این پژوهش با هدف ایجاد یک هسته اولیه آماری انجام شد تا اطلاعات متفرقه داخلی، چه قبلی‌ها چه آنها که در آینده انجام خواهند شد بتواند آن را تکمیل‌تر و دقیق‌تر کند.

داده‌های استخراج‌شده شامل بروز، شیوع و سال‌های ازدست‌رفته به علت زندگی توأم با ناتوانی، به تفکیک سن، جنس، سال و دلایل بروز آسیب‌ها در ایران بوده است.

بیشترین میزان آسیب مغزی مربوط به چه سنینی است؟

شریف‌الحسینی: متأسفانه بیشترین بار آسیب مغزی (ضربه مغزی) به واسطه بروز آن در افرادی که بخش مولد جامعه یعنی بین ۱۵ تا ۶۵ سال سن هستند، را تشکیل می‌دهد؛ این یافته نگران‌کننده است، چراکه این گروه نقش کلیدی در اقتصاد و توسعه کشور دارند.

با توجه به روند سالمند شدن جمعیت ایران، در آینده ممکن است شاهد افزایش آمار آسیب‌های مغزی در سالمندان نیز باشیم که تهدیدی دوچندان خواهد بود. تصادفات جاده‌ای و شهری، به‌ویژه در میان موتورسواران، از عوامل اصلی بروز ضربه مغزی هستند؛ سقوط از ارتفاع و برخورد جسم سخت به‌ویژه در مورد کارگران هم از دیگر دلایل شایع محسوب می‌شوند.

عدم استفاده از تجهیزات ایمنی مانند کمربند یا کلاه ایمنی در بسیاری از این حوادث نقش دارد. بخشی از آسیب‌های وارده نیز ناشی از خشونت‌های فیزیکی گزارش شده‌اند، اگرچه سهم کمتری در مقایسه با دیگر عوامل دارند.

 

دختر بچه ساوه ای جان باخت / تحقیق برای صحت وسقم کودک آزاری پریا

 

مخاطبین اصلی این طرح چه افرادی هستند؟

شریف‌الحسینی: مخاطبان اصلی نتایج این طرح، سیاست‌گذاران نظام سلامت، سازمان‌های مدیریت بحران و پژوهشگران حوزه نوروتروما هستند. این داده‌ها می‌توانند به تدوین برنامه‌های مؤثرتر در پیشگیری، درمان و باز توانی به‌ویژه باز توانی شناختی کمک کنند.

پژوهشگران هر منطقه یا استان هم می‌توانند این داده‌های تخمینی را مبنا قرار دهند، مطالعات دقیق‌تری در مناطق خود انجام دهند و اطلاعات تکمیلی را به آن اضافه کنند. در نهایت، این کار می‌تواند شروع ایجاد یک مجموعه آمار قابل‌اعتماد بومی درباره آسیب‌های مغزی در ایران باشد.

ضربه مغزی به دلیل حوادث طبیعی نیز رخ داده‌اند؟

شریف‌الحسینی: در بررسی داده‌های ۳۰ سال گذشته درباره آسیب‌های مغزی در ایران، مشخص شد که علاوه بر تصادفات رانندگی و سقوط، حوادث طبیعی هم در مقاطعی باعث افزایش آسیب‌های مغزی شده‌اند؛ از جمله دو پیک بزرگ مربوط به زلزله منجیل و بم. این یافته‌ها، ضرورت توجه جدی به مدیریت بحران در بلایای طبیعی را دوچندان می‌کند.

آسیب به مغز چه مشکلاتی را ایجاد می‌کند؟

شریف‌الحسینی: مغز، فرمانده بدن است و در بسیاری از موارد، ضربه مغزی مرگ‌آور نیست، اما آسیب به فرماندهی هر مجموعه، هرچند کوچک و جزئی باشد، عوارض بالایی دارد، مخصوصاً زمانی که فرد به دنبال ضربه مغزی، توان شناختی‌اش آسیب ببیند و نتواند مانند قبل از حادثه عمل کند و گاهی برای همیشه از چرخه کار و زندگی عادی خارج شود.

 

ضربه مغزی - 770GoodLaw

 

ایمن سازی وسایل نقلیه در تغییر آمار ضربه مغزی، کمک کننده است؟

شریف‌الحسینی: وقتی بالاترین آمار ضربه‌های مغزی ما مربوط به سنینی است که سال‌های طلایی فعالیت اجتماعی و اقتصادی افراد جامعه محسوب می‌شود، این نشان‌دهنده ضعف جدی در فرهنگ ایمنی و پیشگیری است. خودروهای ناایمن، معابر و جاده‌های نامناسب، ضعف در اجرای قوانین و نبود بازدارندگی کافی، مشکلات اقتصادی و اجتماعی همگی دخیل‌اند، اما از همه مهم‌تر، فقدان فرهنگ پیشگیری و رفتار ایمن در میان عموم مردم است که البته آن هم علل مختلفی دارد.

با وجود همه کاستی‌ها و ناکارآمدی‌ها اگر فردی می‌داند خودروی شخصی‌اش ایمن نیست یا مسیر ترددش پرخطر است، باید برای حفظ جان خود و خانواده‌اش احتیاط بیشتری به خرج دهد. موتورسواری که سرپرست خانواده است نباید قوانین را به راحتی نادیده بگیرد، فرد باید بداند یک تخطی ساده، ممکن است منجر به مرگ یا ناتوانی دائمی‌اش شود.

هر فرد باید باور داشته باشد که فرصت زندگی یک بار است و با رعایت قوانین و نکات ایمنی، مراقب جان دیگران و خودش باشد. توجه سیاست‌گذاران و نهادهای فرهنگی هم به ابعاد گسترده اینگونه مسائل ضروری است چون مواردی مثل آسیب مغزی فقط یک عارضه پزشکی نیستند، بلکه تهدیدی برای سرمایه انسانی کشورند و بنابراین باید جدی‌تر گرفته شوند.

 



کانال تلگرام اتحادخبر


نظرات کاربران
ارسال نظر

نام:

ايميل:

وب سايت:

نظر شما:

تازه ترین خبرها

  • از پلاک خودروهای منطقه آزاد بوشهر رونمایی شد
  • فرصت تازه تحصیل در دانشگاه پیام نور برای داوطلبان استان بوشهر
  • از پُست تا پردیس؛ روایت پیوند خاطرات خدمت پدرانه با مسیر حرفه‌ای فرزند
  • شتاب بازسازی پارس جنوبی برای زمستانی پایدار / جبران ۱۰۰ میلیون مترمکعبی ظرفیت ازدست‌رفته
  • رئیس پلیس راهور استان بوشهر معارفه شد
  • جابه‌جایی سه میلیون و ۵۰۰ هزار مرسوله در شش‌ماهه نخست سال/ حمایت از کسب‌وکارهای خرد
  • از ولایتی تا عراقچی!
  • عناوین روزنامه‌های امروز1405/07/21
  • خوردن خوراکی در اواخر شب برای کبد خطرناک است
  • غریب‌آبادی: ایران از دیپلماسی استقبال می‌کند
  • سهم همه مردم بوشهر از سفره اقتصادی منطقه آزاد باید محقق شود
  • جنجال مالی جدید برای اینفانتینو؛ حقوق میلیون‌ یورویی و ویلای لوکس
  • از پنتاگون ۱۹۷۵ تا کاخ سفید ۲۰۲۶؛ یک پروژه، یک سیاست، یک اعتراف
  • تاکید استاندار بوشهر بر توسعه زنجیره ارزش و صنایع پایین دستی پتروشیمی
  • هشدار نیکزاد به کشورهای منطقه؛ همراهی با آمریکا امنیت‌آفرین نیست
  • «جم» به باشگاه بنزین‌سازان می‌پیوندد؛ تولید روزانه یک میلیون لیتر بنزین باکیفیت
  • رقصِ فیل و الاغ در آسمانِ ایران
  • احترام به قوانین راهنمایی و رانندگی، ضامن امنیت روانی شهروندان است
  • در سوگ امید غضنفر، او که واژه ها هم برایش سوگوار اند
  • پایان رقابت کمانداران بوشهر و فارس در هفته فراجا؛ معرفی برترین‌های ریکرو و کامپوند
  • عناوین روزنامه‌های ورزشی امروز1405/07/16
  • همدلی در میدان حادثه؛ همراهی صنعت و نیروهای امدادی برای مهار آتش در عسلویه
  • شهردار آب‌پخش از دانش‌آموز نخبه آب پخشی تجلیل کرد+ تصاویر
  • کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به پرونده مسکن ایثارگران برازجان ورود کرد
  • رضایی: توسعه شهرک‌های صنعتی مسیر اصلی حل مشکل اشتغال در دشتستان است
  • تاثیر مشکلات جفت بر خطر بیش فعالی
  • بازگشت هیجان به لیگ برتر؛ تراکتور و استقلال در حساس‌ترین بازی هفته
  • افتخارآفرینی بانوی دشتستانی در عرصه ملی؛ کمیته «الهه بلوکی» برترین کمیته بانوان سبک آریا رزم کشور شد
  • برگراری جلسه هماهنگی طرح ملی تکاپوی ورزشی بانوان استان بوشهر
  • قره‌باغیان: وضعیت ذخایر خونی کشور نیازمند تقویت است
  • فرمان رهبری و ضرورت بازگشت به هم‌صدایی
  • نشست فرماندار دشتستان با مراکز «مثبت زندگی» / تأکید بر اشتغال و پیشگیری
  • افتتاح نمایشگاه عکس هنرجویان سینمای جوان برازجان با حضور معاون فرماندار دشتستان
  • «دقایقی کوتاه با وزیر نفت»
  • عناوین روزنامه‌های امروز1405/07/02
  • عناوین روزنامه‌های ورزشی امروز1405/07/02
  • پرسنل سازمان بنادر و دریانوردی، ایثارگران جبهه اقتصادی کشور در دفاع مقدس
  • بوروکراسی نوین!!!
  • بوتیمار، مهمان موقت آریاساسول به طبیعت بازگشت
  • بازدید معاون عمرانی استاندار بوشهر از محور کنارتخته–دالکی با همراهی معاون عمرانی فرماندار دشتستان
  • تقابل میان موازنه قدرت و حاکمیت قانون بین‌الملل
  • گردشگری می‌تواند زنجیره گسترده‌ای از فعالیت‌های اقتصادی را فعال کند
  • دستگیری شکارچی متخلف و ضبط گونه‌های حفاظت‌شده در منطقه شکارممنوع دشتستان
  • درخواست رسیدگی به وضعیت معیشتی بازنشستگان انتظامی
  • وقتی صنعت کنار پدافند ایستاد/تقدیر ویژه پدافند هوایی ارتش از مدیر عاملی که تمام جنگ رمضان را در شرکت ماند
  • .: فرهنگی بازنشسته حدود 23 ساعت قبل گفت: تبریک فراوان به جناب ...
  • .: محمود حدود 4 روز قبل گفت: درود بر شما.. و ...
  • .: محمد حدود 7 روز قبل گفت: جناب حیاتی تخلف چای ...
  • .: هادی جلالی ثابت حدود 10 روز قبل گفت: با سلام در ظاهر، ...
  • .: سامی حدود 15 روز قبل گفت: احسنت براقای یوسف منافی ...
  • .: بچه شمرون حدود 15 روز قبل گفت: ارواح مطّهر تمامی شهدا ...
  • .: اکبری حدود 15 روز قبل گفت: خداقوت و دستمریزاد به ...
  • .: دوست حدود 17 روز قبل گفت: درود بر خلیل شجاع ...
  • .: ایران حدود 17 روز قبل گفت: 🤣🤣🤣🤣 ...
  • .: مهدی حدود 23 روز قبل گفت: دلسوز مردم بودن مستلزم ...