امروز: شنبه 24 خرداد 1404
    طراحی سایت
تاريخ انتشار: 20 خرداد 1404 - 11:55

اتحادخبر: مدیر کل تضمین کیفیت سازمان انتقال خون ایران گفت: پلاسما و خون کامل ممکن است یکسان باشند اما تفاوت آن‌ها در فرآیند اهدا، کاربرد درمانی و نقش استراتژیک در تولید داروهای حیاتی، تعیین‌کننده است.

اتحادخبر: مدیر کل تضمین کیفیت سازمان انتقال خون ایران گفت: پلاسما و خون کامل ممکن است یکسان باشند اما تفاوت آن‌ها در فرآیند اهدا، کاربرد درمانی و نقش استراتژیک در تولید داروهای حیاتی، تعیین‌کننده است.
پلاسما؛ از اهدای داوطلبانه تا فروش داروها

به گزارش مهر؛ در دنیای امروز پزشکی، نه تنها نجات جان بیماران وابسته به اهدای خون است، بلکه «پلاسما» به عنوان مایعی طلایی، نقشی حیاتی‌تر و گسترده‌تر در درمان ایفا می‌کند. برخلاف خون کامل که در آن تمامی اجزای خونی به بیمار انتقال داده می‌شود، پلاسما تنها بخش مایع زردرنگ خون است که حاوی پروتئین‌های مهمی مانند آلبومین، فاکتورهای انعقادی و ایمونوگلوبولین‌ها است.

همچنین جایگاه ایران در کیفیت پلاسما و خون اهدایی در سطح جهانی بسیار مطلوب ارزیابی شده و روند رو به رشد مصرف فرآورده‌های پلاسما مشتق، چالش‌های متعددی در ظرفیت پالایش و تولید دارو ایجاد کرده است. در شرایطی که خودکفایی در تولید داروهای مشتق از پلاسما به اولویت استراتژیک تبدیل شده، توسعه پالایشگاه‌های داخلی، بهره‌گیری از ظرفیت مراکز خصوصی و حمایت از اهداکنندگان داوطلب، کلید رسیدن به این هدف ملی است.

از آلبومین تا فاکتورهای انعقادی، پلاسما پایه بسیاری از داروهای نجات‌بخش است و برخلاف تصور رایج، اهدای پلاسما نه‌تنها ساده‌تر از خون کامل است، بلکه با توجه به بازگشت سلول‌های خونی به بدن، امکان اهدا با فواصل کوتاه‌تر را فراهم می‌کند. همین ویژگی، این فرآورده را به منبعی بی‌بدیل برای توسعه داروهای خاص و درمان بیماری‌های نادر تبدیل کرده است.

در همین راستا خبرنگار مهر با علی واشقانی، مدیر کل تضمین کیفیت سازمان انتقال خون ایران، گفتگویی داشته است.

 

اهدای پلاسما؛ داوطلبانه یا درآمدزا؟ همه چیز درباره تولید پلاسما

 

تفاوت پلاسما و اهدای خون کامل در چیست؟

واشقانی: پلاسمای مورد استفاده در کشور از دو طریق تأمین می‌شود، نخست، پلاسما از خون کامل اهدایی در پایگاه‌های انتقال خون استخراج شده و پس از جداسازی، بخشی در بیمارستان‌ها به صورت درمانی مصرف می‌شود. بخش مازاد، به عنوان ماده اولیه در اختیار شرکت‌های داروسازی قرار می‌گیرد.

در روش دوم، که به‌نام «پلاسما آفرزیس» شناخته می‌شود، پلاسمای اهداکننده با کمک دستگاه‌های خاص از سلول‌های خونی جدا شده و سلول‌ها به بدن اهداکننده بازگردانده می‌شوند. این پلاسما به طور مستقیم برای تولید داروهای مشتق از پلاسما مورد استفاده قرار می‌گیرد و عمدتاً توسط مراکز خصوصی جمع‌آوری می‌شود.

ایران در جمع کشورها، چه وضعیتی دارد؟

واشقانی: بر اساس آمار منتشرشده از سوی سازمان جهانی بهداشت، کیفیت خون و پلاسما در ایران در سطح بسیار بالایی قرار دارد. نظارت دقیق بر سلامت اهداکنندگان پیش و پس از اهدا، همچنین تمامی شاخص‌های کیفی مورد بررسی قرار می‌گیرند تا پلاسمای استخراج‌شده، مطابق با استانداردهای دارویی و درمانی باشد.

نزدیک به ۵۰ درصد از داروهای مورد نیاز کشور از پلاسما تأمین می‌شود. صد درصد پلاسما درمانی مورد استفاده در مراکز درمانی نیز از منابع داخلی تهیه شده و پلاسمای مازاد به دارو تبدیل می‌شود. با این حال، افزایش سالانه ۱۰ درصدی مصرف این فرآورده‌ها، فشار مضاعفی بر زنجیره تأمین وارد کرده است.

وضعیت پالایشگاه‌های داخلی چگونه است؟

واشقانی: در سال‌های اخیر، دو پالایشگر داخلی به چرخه فرآوری پلاسما و تولید دارو وارد شده‌اند. با وجود این پیشرفت، هنوز بخشی از پلاسما به دلیل ظرفیت ناکافی، بدون فرآوری باقی می‌ماند. برای تحقق خودکفایی در تولید داروهای مشتق از پلاسما، توسعه پالایشگاه‌های داخلی ضروری است.

سازمان جهانی بهداشت نیز بر ضرورت استفاده از پلاسمای بومی تأکید کرده است. استفاده از ظرفیت داخلی، علاوه بر کاهش ریسک بیماری‌های عفونی وارداتی، به تضمین امنیت دارویی و کاهش هزینه‌ها منجر می‌شود.

در حال حاضر، دو داروی کلیدی مشتق از پلاسما – آلبومین و ایمونوگلوبولین وریدی (IVIG) – در پالایشگاه‌های داخلی تولید می‌شوند. اگرچه در سطح جهانی، چهار داروی استراتژیک شامل آلبومین، IVIG، فاکتور انعقادی ۸ و فاکتور ۹ تولید می‌شود، ایران همچنان در تلاش برای راه‌اندازی تولید داخلی فاکتورهای انعقادی است.

بر اساس اعلام سازمان غذا و دارو، ۲۱ مرکز خصوصی فعال در جمع‌آوری پلاسما در کشور وجود دارد که تا آینده‌ای نزدیک به ۲۵ مرکز افزایش خواهد یافت. همچنین در تمامی ۳۱ استان کشور، پایگاه‌های انتقال خون فعال هستند که فرآیند اهدای خون، تهیه پلاسما و توزیع فرآورده‌های خونی را اجرا می‌کنند.

استفاده درمانی و دارویی از پلاسما به چه شکلی صورت می‌گیرد؟

واشقانی: تقریباً ۲۰ درصد از پلاسمای جمع‌آوری‌شده، مستقیماً در مراکز درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از سال ۱۴۰۰ با راه‌اندازی نخستین پالایشگاه داخلی، روند بومی‌سازی داروهای مشتق از پلاسما آغاز شد و در حال حاضر، دومین پالایشگاه نیز وارد مدار شده است.

با وجود چالش‌های تحریمی، تولید پلاسما در ایران طی سال ۱۴۰۳ به ۲۷۰ هزار لیتر رسید. این در حالی است که ظرفیت بالقوه تولید، در صورت رفع موانع لجستیکی، می‌تواند به بیش از ۳۵۰ هزار لیتر افزایش یابد. تمامی این پلاسماها باید الزامات کیفی سخت‌گیرانه پالایشگرهای بین‌المللی را رعایت کنند تا مجاز به استفاده در چرخه تولید دارو باشند.

 

اهدای پلاسما؛ داوطلبانه یا درآمدزا؟ همه چیز درباره تولید پلاسما

 

سلامت اهداکنندگان چگونه ارزیابی می‌شود؟

واشقانی: سلامت اهداکنندگان و ایمنی گیرندگان دارو، اولویت اصلی سازمان انتقال خون است و فرآیند اهدا بدون بررسی کامل شرایط سلامت داوطلب آغاز نمی‌شود. همچنین، فرآورده‌های خونی تنها در صورتی وارد چرخه درمان می‌شوند که تمامی شاخص‌های ایمنی و کیفیت را پاس کرده باشند.

نظر شما در رابطه با جریان پلاسما فروشی در کشور چیست؟

واشقانی: فرآیند اهدای پلاسما در ایران باید کاملاً داوطلبانه، انسانی و بدون انگیزه‌های مالی انجام شود. وی هشدار داد که هرگونه پرداخت مالی به اهداکنندگان نه‌تنها با اصول بهداشتی و اخلاقی مغایرت دارد، بلکه می‌تواند سلامت فرآورده‌های خونی و بیماران نیازمند را به خطر بیندازد.

کادر پزشکی در مراکز اهدا باید دقت داشته باشند که ایجاد انگیزه مالی برای اهداکنندگان پلاسما، می‌تواند روند تولید داروهای مشتق از پلاسما را با مخاطره مواجه کند. بر همین اساس، پلاسما فروشی و خون‌فروشی تحت هیچ شرایطی مورد تأیید نظام سلامت کشور نیست و نباید مجاز شمرده شود.

تمام اهداکنندگان با نیت کمک به بیماران و بدون هیچ چشم‌داشتی اقدام به اهدای خون و پلاسما می‌کنند. انتظار می‌رود که در مراکز خصوصی نیز این اصل رعایت شده و فرآیندها به‌دور از انگیزه‌های اقتصادی انجام شوند.

سازمان جهانی بهداشت، اتحادیه اروپا و سایر مراجع علمی در حوزه خون و پلاسما و تمام نهادهای معتبر بین‌المللی تأکید دارند که انگیزه‌های مالی نباید جایگزین اهداف بشردوستانه در فرآیند اهدا شود. در موارد خاص، هدیه‌های غیرنقدی کوچک و غیرقابل ارزش‌گذاری یا مشوق‌های غیرمستقیم مانند مرخصی کاری یا معاینات رایگان پزشکی قابل ارائه هستند؛ اما این موارد نباید منجر به ایجاد انگیزه اقتصادی شوند.

 

اهدای پلاسما؛ داوطلبانه یا درآمدزا؟ همه چیز درباره تولید پلاسما

 

چرا داروهای مشتق از پلاسما رایگان نیستند؟

واشقانی: فرآیند تولید داروهای حیاتی کشور را پشتیبانی می‌کند. اگر این فرآیند و مشارکت مردمی وجود نداشته باشد، ناچار خواهیم بود هزینه‌های بسیار بیشتری را برای واردات داروهای مشتق از پلاسما بپردازیم، هرچند سازمان انتقال خون به‌دنبال منافع مالی نیست، اما فرآیند جمع‌آوری، نگهداری و فرآوری پلاسما هزینه‌هایی دارد. این هزینه‌ها برای رعایت استانداردهای سخت‌گیرانه جهانی در حوزه کیفیت و ایمنی الزامی است و به قیمت تمام‌شده داروها افزوده می‌شود.

برخلاف برخی تصورات، سازمان انتقال خون هیچ نفع یا سود مالی از انتقال پلاسما یا فروش داروهای مشتق‌شده از آن ندارد. تمام درآمدهای احتمالی صرف ارتقا کیفیت، زیرساخت‌ها و الزامات ایمنی فرآورده‌های پلاسمایی می‌شود.

همچنین خودکفایی در تأمین پلاسما و داروهای مشتق از آن، گامی بلند در جهت کاهش وابستگی دارویی، جلوگیری از خروج ارز و ارتقا امنیت درمانی کشور است. کارشناسان تأکید دارند که با استفاده حداکثری از ظرفیت پایگاه‌های انتقال خون و مراکز خصوصی، ایران می‌تواند به یکی از قطب‌های تولید داروهای مشتق از پلاسما در منطقه تبدیل شود.



کانال تلگرام اتحادخبر


نظرات کاربران
ارسال نظر

نام:

ايميل:

وب سايت:

نظر شما:

تازه ترین خبرها

  • پیام رهبر انقلاب خطاب به ملت بزرگ ایران در پی جنایت سحرگاه امروز رژیم صهیونیستی
  • نسخه اینترنتی هفته نامه اتحاد جنوب/شماره 1346
  • بازدید معاون امور عمرانی استانداری بوشهر، معاون امور عمرانی فرمانداری شهرستان دشتستان به همراه شهردار برازجان از روند پیشرفت فیزیکی سالن همایش شهید سلیمانی
  • پیام شرکت HSE پتروشیمی های عسلویه به مناسبت اقدام خبیثانه رژیم صهیونیستی و شهادت جمعی از سرداران, دانشمندان و مردم عزیز ایران اسلامی
  • دومین دوره مسابقه آشنایی با مفاهیم کنترل‌های داخلی آریاساسول برگزار شد
  • پیام تسلیت پتروشیمی پردیس در پی شهادت فرماندهان، دانشمندان هسته‌ای و جمعی از هم‌وطنان در حمله تروریستی رژیم صهیونیستی
  • حضور جم پيلن با گروه شركت هاي صبا انرژی در نمایشگاه صنعت مالی تهران
  • سه شرکت مهم‌ هلدینگ خلیج فارس به فرابورس وارد شدند
  • نذر قربانی در پتروشیمی پردیس به مناسبت دهه امامت و ولایت / آغاز طرح ماهیانه «نذر همدلی»
  • پیام تسلیت مدیرعامل پتروشیمی خارک در پی حملات رژیم صهیونیستی
  • سکوت آژیرها؛ چرا؟!
  • اطلاعیه شرکت پتروشیمی خارک
  • سرلشکر سلامی به شهادت رسید
  • رهبر معظم انقلاب: نیروهای مسلح، رژیم رذل صهیونی را بیچاره خواهند کرد
  • پیام دکتر متین دیداری مدیرعامل و نائب رئیس هیئت مدیره شرکت پتروشیمی زاگرس در پی شهادت جمعی از فرماندهان، دانشمندان و مردم عزیز کشورمان
  • فرزاد شجاع؛ شاعری پهلوان منش
  • روستای راهدار، قربانی کارخانه سیمان دشتستان در عید قربان
  • پیام رهبر انقلاب خطاب به ملت بزرگ ایران در پی جنایت سحرگاه امروز رژیم صهیونیستی
  • نسخه اینترنتی هفته نامه اتحاد جنوب/شماره 1346
  • بررسی فنی یک گزارش نادرست درباره عملکرد اوره‌سازان
  • بازدید معاون امور عمرانی استانداری بوشهر، معاون امور عمرانی فرمانداری شهرستان دشتستان به همراه شهردار برازجان از روند پیشرفت فیزیکی سالن همایش شهید سلیمانی
  • افتخارآفرینی هنرمند پتروشیمی مروارید در عرصه بین‌المللی موسیقی
  • سردار خرمدل: جایگاه سپاه، جایگاه انسجام همه تشکل‌های اجتماعی است
  • روستای دهنو رکورد دار پروژه های روستایی در استان
  • انتقاد روزنامه اصولگرا به شکایت مجلس از عبدالناصر همتی/ این شکایت پشت درهای بسته رسیدگی می‌شود و نتیجه‌اش تایید حرف‌های اوست
  • دانه‌های جادویی برای سلامت و نشاط دعوت سه داور استان بوشهر به سمینار دانش افزایی داوران لیگ برتر فوتسال در شیراز
  • کسب درجه یک اعتبار بخشی در برنامه ارزیابی اعتبار بخشی ملی بیمارستان‌های کشور
  • از تولید تا تعالی؛ پردیس در مسیر معنا
  • ادارات آب و برق دشتستان در ساماندهی کسبه های بلوار اصلی دالکی همکاری کنند
  • چگونه جلسه‌ای را هدایت کنیم که واقعاً تغییری رقم بزند؟
  • سردار خرم دل جانشین سردار رزمجو در سپاه امام صادق(ع)استان بوشهر شد/ تصاویر
  • فرماندار دشتستان در جمع تحریریه اتحاد جنوب و اتحاد خبر/ تصاویر
  • دورهمی بهاره اتحاد جنوب برگزار شد/ تصاویر
  • موانع توسعه بخش شبانکاره
  • عملکرد استاندار بوشهر در مجموع مثبت است/ زارع تلاش می کند گفتمانش وفاق ملی باشد
  • حضورفرماندار دشتستان در دفتر اتحادجنوب و دیدار با مدیرمسؤول و جمعی از فعالان این نشریه/ تصاویر
  • معارفه معاونان جدید فرماندار دشتستان / تصاویر اتحاد خبر
  • بازدید معاون عمرانی فرمانداری دشتستان از ایستگاه های آتش‌نشانی شهرداری تنگ ارم و آبپخش
  • حضور معاون هماهنگی أمور عمرانی فرماندار دشتستان در گلزار شهدا در نخستین روز کاری
  • پیامدهای۲۲ سال مسئولیت‌ ناپذیری کارخانه سیمان دشتستان/ نفس کشیدن برای اهالی روستای راهدار سخت شده است!
  • فرزاد شجاع؛ شاعری پهلوان منش
  • آیین گرامیداشت سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) در بوشهر/تصاویر
  • تصادف شاخ به شاخ در دشتستان ۳ فوتی و ۳ مصدوم بر جای گذاشت
  • معاون سياسي فرمانداری دیلم معارفه شد
  • تاکید بر خدمت جهادی و حضور فعال و مسئولانه مدیران در جلسات عمرانی
  • .: مرتضی از آبپخش حدود 3 روز قبل گفت: ای کاش توی شهرهای ...
  • .: یعقوب فولادی حدود 3 روز قبل گفت: درود هنرمندی دوست‌داشتنی و ...
  • .: حمید تنگستانی حدود 5 روز قبل گفت: فرزاد شجاع چکیده ای ...
  • .: ناصر حفظ اله حدود 7 روز قبل گفت: عالی اصغر آقا خوشم ...
  • .: رضایی حدود 8 روز قبل گفت: با سلام اگر در ...
  • .: هم شهری حدود 9 روز قبل گفت: ماشالله ...
  • .: صمصامی حدود 9 روز قبل گفت: انشاالله در آینده ای ...
  • .: فاطمه حدود 9 روز قبل گفت: در این مقاله بخوبی ...
  • .: زری حدود 9 روز قبل گفت: حقیقتا اسم این را ...
  • .: امیرحسین حدود 9 روز قبل گفت: جناب دکتر اسدپور به ...