- پدافند هوایی استان بوشهر آماده مقابله با هر تهدیدی است
- پیام تسلیت مدیرعامل شرکت توسعه پليمر كنگان به مناسبت اقدام خبیثانه رژیم صهیونیستی و شهادت جمعی از سرداران ، دانشمندان و مردم عزیز ایران اسلامی
- بیانیه مدیرعامل شركت پتروشیمی پردیس در خصوص محكومیت جنایات اخیر رژیم صهیونیستی و ادای احترام به شهدای ترور
- چرا بوشهر سفید ماند؟
- رهبر معظم انقلاب: نیروهای مسلح، رژیم رذل صهیونی را بیچاره خواهند کرد
- سکوت آژیرها؛ چرا؟!
- پیام شرکت HSE پتروشیمی های عسلویه به مناسبت اقدام خبیثانه رژیم صهیونیستی و شهادت جمعی از سرداران, دانشمندان و مردم عزیز ایران اسلامی
- پیام دکتر متین دیداری مدیرعامل و نائب رئیس هیئت مدیره شرکت پتروشیمی زاگرس در پی شهادت جمعی از فرماندهان، دانشمندان و مردم عزیز کشورمان
- پیام تسلیت پتروشیمی پردیس در پی شهادت فرماندهان، دانشمندان هستهای و جمعی از هموطنان در حمله تروریستی رژیم صهیونیستی
- پیام تسلیت مدیرعامل پتروشیمی خارک در پی حملات رژیم صهیونیستی
اتحادخبر: مدیر کل تضمین کیفیت سازمان انتقال خون ایران گفت: پلاسما و خون کامل ممکن است یکسان باشند اما تفاوت آنها در فرآیند اهدا، کاربرد درمانی و نقش استراتژیک در تولید داروهای حیاتی، تعیینکننده است.

به گزارش مهر؛ در دنیای امروز پزشکی، نه تنها نجات جان بیماران وابسته به اهدای خون است، بلکه «پلاسما» به عنوان مایعی طلایی، نقشی حیاتیتر و گستردهتر در درمان ایفا میکند. برخلاف خون کامل که در آن تمامی اجزای خونی به بیمار انتقال داده میشود، پلاسما تنها بخش مایع زردرنگ خون است که حاوی پروتئینهای مهمی مانند آلبومین، فاکتورهای انعقادی و ایمونوگلوبولینها است.
همچنین جایگاه ایران در کیفیت پلاسما و خون اهدایی در سطح جهانی بسیار مطلوب ارزیابی شده و روند رو به رشد مصرف فرآوردههای پلاسما مشتق، چالشهای متعددی در ظرفیت پالایش و تولید دارو ایجاد کرده است. در شرایطی که خودکفایی در تولید داروهای مشتق از پلاسما به اولویت استراتژیک تبدیل شده، توسعه پالایشگاههای داخلی، بهرهگیری از ظرفیت مراکز خصوصی و حمایت از اهداکنندگان داوطلب، کلید رسیدن به این هدف ملی است.
از آلبومین تا فاکتورهای انعقادی، پلاسما پایه بسیاری از داروهای نجاتبخش است و برخلاف تصور رایج، اهدای پلاسما نهتنها سادهتر از خون کامل است، بلکه با توجه به بازگشت سلولهای خونی به بدن، امکان اهدا با فواصل کوتاهتر را فراهم میکند. همین ویژگی، این فرآورده را به منبعی بیبدیل برای توسعه داروهای خاص و درمان بیماریهای نادر تبدیل کرده است.
در همین راستا خبرنگار مهر با علی واشقانی، مدیر کل تضمین کیفیت سازمان انتقال خون ایران، گفتگویی داشته است.
تفاوت پلاسما و اهدای خون کامل در چیست؟
واشقانی: پلاسمای مورد استفاده در کشور از دو طریق تأمین میشود، نخست، پلاسما از خون کامل اهدایی در پایگاههای انتقال خون استخراج شده و پس از جداسازی، بخشی در بیمارستانها به صورت درمانی مصرف میشود. بخش مازاد، به عنوان ماده اولیه در اختیار شرکتهای داروسازی قرار میگیرد.
در روش دوم، که بهنام «پلاسما آفرزیس» شناخته میشود، پلاسمای اهداکننده با کمک دستگاههای خاص از سلولهای خونی جدا شده و سلولها به بدن اهداکننده بازگردانده میشوند. این پلاسما به طور مستقیم برای تولید داروهای مشتق از پلاسما مورد استفاده قرار میگیرد و عمدتاً توسط مراکز خصوصی جمعآوری میشود.
ایران در جمع کشورها، چه وضعیتی دارد؟
واشقانی: بر اساس آمار منتشرشده از سوی سازمان جهانی بهداشت، کیفیت خون و پلاسما در ایران در سطح بسیار بالایی قرار دارد. نظارت دقیق بر سلامت اهداکنندگان پیش و پس از اهدا، همچنین تمامی شاخصهای کیفی مورد بررسی قرار میگیرند تا پلاسمای استخراجشده، مطابق با استانداردهای دارویی و درمانی باشد.
نزدیک به ۵۰ درصد از داروهای مورد نیاز کشور از پلاسما تأمین میشود. صد درصد پلاسما درمانی مورد استفاده در مراکز درمانی نیز از منابع داخلی تهیه شده و پلاسمای مازاد به دارو تبدیل میشود. با این حال، افزایش سالانه ۱۰ درصدی مصرف این فرآوردهها، فشار مضاعفی بر زنجیره تأمین وارد کرده است.
وضعیت پالایشگاههای داخلی چگونه است؟
واشقانی: در سالهای اخیر، دو پالایشگر داخلی به چرخه فرآوری پلاسما و تولید دارو وارد شدهاند. با وجود این پیشرفت، هنوز بخشی از پلاسما به دلیل ظرفیت ناکافی، بدون فرآوری باقی میماند. برای تحقق خودکفایی در تولید داروهای مشتق از پلاسما، توسعه پالایشگاههای داخلی ضروری است.
سازمان جهانی بهداشت نیز بر ضرورت استفاده از پلاسمای بومی تأکید کرده است. استفاده از ظرفیت داخلی، علاوه بر کاهش ریسک بیماریهای عفونی وارداتی، به تضمین امنیت دارویی و کاهش هزینهها منجر میشود.
در حال حاضر، دو داروی کلیدی مشتق از پلاسما – آلبومین و ایمونوگلوبولین وریدی (IVIG) – در پالایشگاههای داخلی تولید میشوند. اگرچه در سطح جهانی، چهار داروی استراتژیک شامل آلبومین، IVIG، فاکتور انعقادی ۸ و فاکتور ۹ تولید میشود، ایران همچنان در تلاش برای راهاندازی تولید داخلی فاکتورهای انعقادی است.
بر اساس اعلام سازمان غذا و دارو، ۲۱ مرکز خصوصی فعال در جمعآوری پلاسما در کشور وجود دارد که تا آیندهای نزدیک به ۲۵ مرکز افزایش خواهد یافت. همچنین در تمامی ۳۱ استان کشور، پایگاههای انتقال خون فعال هستند که فرآیند اهدای خون، تهیه پلاسما و توزیع فرآوردههای خونی را اجرا میکنند.
استفاده درمانی و دارویی از پلاسما به چه شکلی صورت میگیرد؟
واشقانی: تقریباً ۲۰ درصد از پلاسمای جمعآوریشده، مستقیماً در مراکز درمانی مورد استفاده قرار میگیرد. از سال ۱۴۰۰ با راهاندازی نخستین پالایشگاه داخلی، روند بومیسازی داروهای مشتق از پلاسما آغاز شد و در حال حاضر، دومین پالایشگاه نیز وارد مدار شده است.
با وجود چالشهای تحریمی، تولید پلاسما در ایران طی سال ۱۴۰۳ به ۲۷۰ هزار لیتر رسید. این در حالی است که ظرفیت بالقوه تولید، در صورت رفع موانع لجستیکی، میتواند به بیش از ۳۵۰ هزار لیتر افزایش یابد. تمامی این پلاسماها باید الزامات کیفی سختگیرانه پالایشگرهای بینالمللی را رعایت کنند تا مجاز به استفاده در چرخه تولید دارو باشند.
سلامت اهداکنندگان چگونه ارزیابی میشود؟
واشقانی: سلامت اهداکنندگان و ایمنی گیرندگان دارو، اولویت اصلی سازمان انتقال خون است و فرآیند اهدا بدون بررسی کامل شرایط سلامت داوطلب آغاز نمیشود. همچنین، فرآوردههای خونی تنها در صورتی وارد چرخه درمان میشوند که تمامی شاخصهای ایمنی و کیفیت را پاس کرده باشند.
نظر شما در رابطه با جریان پلاسما فروشی در کشور چیست؟
واشقانی: فرآیند اهدای پلاسما در ایران باید کاملاً داوطلبانه، انسانی و بدون انگیزههای مالی انجام شود. وی هشدار داد که هرگونه پرداخت مالی به اهداکنندگان نهتنها با اصول بهداشتی و اخلاقی مغایرت دارد، بلکه میتواند سلامت فرآوردههای خونی و بیماران نیازمند را به خطر بیندازد.
کادر پزشکی در مراکز اهدا باید دقت داشته باشند که ایجاد انگیزه مالی برای اهداکنندگان پلاسما، میتواند روند تولید داروهای مشتق از پلاسما را با مخاطره مواجه کند. بر همین اساس، پلاسما فروشی و خونفروشی تحت هیچ شرایطی مورد تأیید نظام سلامت کشور نیست و نباید مجاز شمرده شود.
تمام اهداکنندگان با نیت کمک به بیماران و بدون هیچ چشمداشتی اقدام به اهدای خون و پلاسما میکنند. انتظار میرود که در مراکز خصوصی نیز این اصل رعایت شده و فرآیندها بهدور از انگیزههای اقتصادی انجام شوند.
سازمان جهانی بهداشت، اتحادیه اروپا و سایر مراجع علمی در حوزه خون و پلاسما و تمام نهادهای معتبر بینالمللی تأکید دارند که انگیزههای مالی نباید جایگزین اهداف بشردوستانه در فرآیند اهدا شود. در موارد خاص، هدیههای غیرنقدی کوچک و غیرقابل ارزشگذاری یا مشوقهای غیرمستقیم مانند مرخصی کاری یا معاینات رایگان پزشکی قابل ارائه هستند؛ اما این موارد نباید منجر به ایجاد انگیزه اقتصادی شوند.
چرا داروهای مشتق از پلاسما رایگان نیستند؟
واشقانی: فرآیند تولید داروهای حیاتی کشور را پشتیبانی میکند. اگر این فرآیند و مشارکت مردمی وجود نداشته باشد، ناچار خواهیم بود هزینههای بسیار بیشتری را برای واردات داروهای مشتق از پلاسما بپردازیم، هرچند سازمان انتقال خون بهدنبال منافع مالی نیست، اما فرآیند جمعآوری، نگهداری و فرآوری پلاسما هزینههایی دارد. این هزینهها برای رعایت استانداردهای سختگیرانه جهانی در حوزه کیفیت و ایمنی الزامی است و به قیمت تمامشده داروها افزوده میشود.
برخلاف برخی تصورات، سازمان انتقال خون هیچ نفع یا سود مالی از انتقال پلاسما یا فروش داروهای مشتقشده از آن ندارد. تمام درآمدهای احتمالی صرف ارتقا کیفیت، زیرساختها و الزامات ایمنی فرآوردههای پلاسمایی میشود.
همچنین خودکفایی در تأمین پلاسما و داروهای مشتق از آن، گامی بلند در جهت کاهش وابستگی دارویی، جلوگیری از خروج ارز و ارتقا امنیت درمانی کشور است. کارشناسان تأکید دارند که با استفاده حداکثری از ظرفیت پایگاههای انتقال خون و مراکز خصوصی، ایران میتواند به یکی از قطبهای تولید داروهای مشتق از پلاسما در منطقه تبدیل شود.
تازه ترین خبرها
- پدافند هوایی استان بوشهر آماده مقابله با هر تهدیدی است
- رهبر معظم انقلاب: نیروهای مسلح، رژیم رذل صهیونی را بیچاره خواهند کرد
- سرلشکر سلامی به شهادت رسید
- سرلشکر محمد باقری به شهادت رسید
- پیام رهبر انقلاب خطاب به ملت بزرگ ایران در پی جنایت سحرگاه امروز رژیم صهیونیستی
- نسخه اینترنتی هفته نامه اتحاد جنوب/شماره 1346
- بازدید معاون امور عمرانی استانداری بوشهر، معاون امور عمرانی فرمانداری شهرستان دشتستان به همراه شهردار برازجان از روند پیشرفت فیزیکی سالن همایش شهید سلیمانی
- روستای راهدار، قربانی کارخانه سیمان دشتستان در عید قربان
- پزشکیان: روابط ایران و روسیه به سطح راهبردی ارتقا یافته است
- سرلشکر سلامی: بسیج قدرت استثنایی ملت ایران در برابر دشمنان است
- زمان و مکان دور جدید مذاکرات ایران و آمریکا اعلام شد
- سرمربی پرسپولیس خیال خودش را راحت کرد؛ خارجیهای محبوب کارتال میآیند
- مهلت سازمان لیگ بسکتبال به تیمهای لیگ برتری برای تسویه حساب مالی
- قطعنامه ضدایرانی شورای حکام، سیاسی و فاقد مبناست/آژانس نباید به ابزار تبلیغات غرب بدل شود
- عراقچی با فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور سوریه دیدار کرد
- آبشیرینکن پنجهزار مترمکعبی بنک کنگان ۷۵ درصد پیشرفت دارد
- توافق نهایی با رامین؛ رونمایی از قرارداد رضاییان
- صدیقی: درخواستم برای کُل ورزش بود نه تنها ووشو/ مشکل زیر ساختی داریم
- گمانه زنی العالم در مورد جانشین برادران سنوار
- تخریب منازل و اسارت گسترده فلسطینیان در کرانه باختری
- توسعه زیرساختهای مخابراتی تنگستان در اولویت قرار دارد
- ترکیب تیم ملی والیبال برای جدال با آمریکا مشخص شد
- اظهارات پیاتزا پس از شکست مقابل برزیل؛ باید درس بگیریم
- ظرفیتهای شیلات استان بوشهر در چین به نمایش گذاشته میشود
- چرا والیبال ایران مقابل برزیل شکست خورد؟
- کنست منحل نشد؛نتانیاهو ماندنی شد
- نهادینهسازی گفتمان وفاق ملی در مسیر توسعه و رضایتمندی مردم ضروری است
- لیگ ملتهای والیبال ۲۰۲۵؛پیروزی ۷ تیم و شکست ایران در روز نخست
- روسیه از انهدام ۴۴ پهپاد اوکراینی خبر داد
- واکنش یک مقام ایرانی به تحرکات آمریکا در خاورمیانه؛ نشانهای از تنش نظامی نیست
- سیانان:درخواست رئیسجمهور آمریکا از نتانیاهو درباره ایران/ترامپ از اقدامات اخیر آگاه است و سنتکام بر وضعیت خاورمیانه نظارت میکند
- تماس تلفنی ویتکاف و نتانیاهو درباره ایران
- پرسپولیس درخواست مالی مدافع ملیپوش را رد کرد/ دومین خرید استقلال مشخص شد
- وضعیت قرمز در بازار برنج/ منتظر برنج ۳۰۰ هزار تومانی باشیم؟
- چرا روی زمین همه چیز رنگارنگ است؟
- پاسخ ایران به ادعاهای بی اساس تروئیکای اروپایی
- عناوین روزنامههای امروز1404/03/22
- عناوین روزنامههای ورزشی امروز1404/03/22
- تسهیلات ۱۲۰ میلیاردی جهش اشتغال در بوشهر
- ادارات آب و برق دشتستان در ساماندهی کسبه های بلوار اصلی دالکی همکاری کنند
- امامجمعه بوشهر خواستار ایجاد شهرک تخصصی دارو و مراکز دریا درمانی در این استان شد
- تعداد فوتیهای انفجار شهرستان دیر به ۳ نفر رسید
- تصاویری از دیدار نمایندگان مجلس با رهبر انقلاب/ کدام نمایندگان در صف اول نشستند؟
- تعداد فوتیهای انفجار شهرستان دیر به ۲ نفر رسید
- پرداخت معوقات پرسنلی حوزه بهداشت دانشگاه پزشکی بوشهر
- هوش مصنوعی در خدمت روایت مقاومت/ برگزیدگان جشنواره معرفی شدند
- مشکل بزرگ پرسپولیس برای فروش گندوز
- جزییات تصمیم جدید خودرویی دولت/ تکلیف واردات خودرو بالاخره روشن شد
- توسعه زیرساختها و توجه به ظرفیت فرهنگی و هنری جم ضروری است
- نگاه به بانوان باید از جنس «باور» باشد