امروز: چهارشنبه 15 مهر 1405
    طراحی سایت
تاريخ انتشار: 23 ارديبهشت 1403 - 12:07
اتحادخبر: در هنگام احیای برجام، چون دولت روحانی در تعامل با ترامپ به بن‌بست رسیده بود، جواد ظریف تقریبا هر ماه به بهانه‌ای به مسکو سفر می‌کرد و روسیه را دوست روز‌های سخت می‌خواند اگرچه بعدتر که در احیای برجام ناکام ماند به جای آنکه صراحتا از دلایل اصلی شکست که ریشه در داخل داشت، سخن بگوید و همچنین انتظارات آرمان‌گرایانه دولت روحانی از یک توافق را آسیب‌شناسی کند، تصمیم گرفت بگوید روسیه در همان سال ۲۰۱۵ هم مخالف برجام بود.

 

اتحادخبر: در هنگام احیای برجام، چون دولت روحانی در تعامل با ترامپ به بن‌بست رسیده بود، جواد ظریف تقریبا هر ماه به بهانه‌ای به مسکو سفر می‌کرد و روسیه را دوست روز‌های سخت می‌خواند اگرچه بعدتر که در احیای برجام ناکام ماند به جای آنکه صراحتا از دلایل اصلی شکست که ریشه در داخل داشت، سخن بگوید و همچنین انتظارات آرمان‌گرایانه دولت روحانی از یک توافق را آسیب‌شناسی کند، تصمیم گرفت بگوید روسیه در همان سال ۲۰۱۵ هم مخالف برجام بود.
آیا روسیه مقصر بن‌بست در برجام است؟

به گزارش آفتاب‌‌نیوز؛ روزنامه اعتماد در یادداشتی به قلم یک استاد ایرانی دانشگاه مسکو نوشت: هنگامی که به‌واسطه سیاست‌های هیجانی و غیرعقلانی احمدی‌نژاد که رویکرد «ترمز‌ها را کنده‌ایم» را در قبال برنامه هسته‌ای ایران دنبال می‌کرد و با کاغذ پاره خواندن قطعنامه‌های سازمان ملل، قطعنامه پشت قطعنامه در مقابل منافع ملی ایران رقم زد؛ ما با اصولگرایانی روبه‌رو بودیم که همچنان عامل این روند را امریکا توجیه می‌کردند و اصلاح‌طلبانی که طلبکار بودند چرا روسیه و چین هم با امریکا و دیگر اعضای شورای امنیت برای محکومیت هسته‌ای ایران همراه شدند. اما پرسش اصلی این بود که دولت احمدی‌نژاد چگونه تهدید مشترکی را ایجاد کرد که شرق و غرب را به اجماع رساند؟

بنابراین ما با یک رویکرد سطحی‌نگر در هر دو طیف سیاسی روبه‌رو هستیم که مبتنی بر سیاست‌زدگی استوار بر ایدئولوژی می‌کوشد همواره یک کشور خارجی را عامل بن‌بست‌ها معرفی کند تا از سوءمدیریت و عدم فهم‌پذیری بگریزد: روندی که در سه مقطع مذاکرات برجام، شکست برجام و تلاش برای احیای برجام نیز ملاحظه می‌کنیم.

«سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه ۱۵ مه ۲۰۱۸ در جمع کارشناسان خاورمیانه باشگاه والدای سخنرانی داشت. او مشخصا گفت: «.. امریکا و متحدانش این مساله را مطرح کردند و خود این قرارداد هم قرار نبود تا ابد باقی بماند که از لحاظ دیپلماتیک هم غیرممکن است. مساله اصلی [که امریکایی‌ها در این مدت مطرح کردند]سیاست ایران در منطقه و همین طور برنامه موشکی ایران موجب خروج ناگهانی امریکا شده است و سعی شده که این موضوعات را در صدر قرار بدهند و آن طور نشان بدهند که بدون حل این مسائل، اگر بی‌تعارف بخواهیم بگوییم بدون دادن امتیاز‌هایی از سوی ایران، حفظ برجام امکان‌پذیر نخواهد بود.»

قسمتی از این صحبت‌ها را خبرنگار آسوشیتدپرس در صفحه توییتر خود منتشر کرد؛ روزنامه‌نگاری نزدیک به جواد ظریف نوشت که خبرنگار AP درست ترجمه نکرده، خبرگزاری دیگری نزدیک به دولت روحانی متنی از گفتگو با ریابکوف منتشر کرد و مدعی شد ریابکوف این حرف‌ها را نزده است.

در آن هنگام، چون دولت روحانی در تعامل با ترامپ به بن‌بست رسیده بود، جواد ظریف تقریبا هر ماه به بهانه‌ای به مسکو سفر می‌کرد و روسیه را دوست روز‌های سخت می‌خواند اگرچه بعدتر که در احیای برجام ناکام ماند به جای آنکه صراحتا از دلایل اصلی شکست که ریشه در داخل داشت، سخن بگوید و همچنین انتظارات آرمان‌گرایانه دولت روحانی از یک توافق را آسیب‌شناسی کند، تصمیم گرفت بگوید روسیه در همان سال ۲۰۱۵ هم مخالف برجام بود.

اگر چه جورج سنسریونی، مشاور جان کری در مذاکرات برجام و نویسنده کتاب کابوس هسته‌ای در گفتگو با بی‌بی‌سی با صراحت گفت که در سال ۲۰۱۵ به دلیل کشمکش‌هایی که میان امریکا و روسیه به واسطه بحران اوکراین و الحاق کریمه شکل گرفته بود، ما گمان می‌کردیم که روس‌ها با ما [امریکا]برای به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای کمک نکنند؛ اما آن‌ها [روسیه]بیش از انتظار ما همراهی کرد؛ بنابراین ما از یک سو با رقابت داخلی دو جریان سیاسی در داخل ایران مواجه هستیم که یکی بر شعار «نه شرقی» پافشاری می‌کند و دیگری بر «نه غربی» اصرار دارد؛ حال آنکه منافع ملی حداکثری مبتنی بر موازنه مثبت هم شرقی و هم غربی حاصل می‌شود.

در این میان اصولگرایان می‌توانند چشم خود را به صحبت‌های واقعگرایانه سرگی ریابکوف برای چگونگی احیای برجام ببندند و امریکا را مقصر مطلق بن‌بست برجام بدانند؛ اصلاح‌طلبان می‌توانند صحبت‌های ضد و نقیض اکنون ظریف که نه فقط در تناقض با صحبت‌های دیپلمات‌های امریکایی بلکه با اظهارات خود او میان سال‌های ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰ است را نادیده بگیرند و روسیه را مقصر بدانند. اما اظهارات مقامات روسیه و امریکا نشان می‌دهد آن‌ها در هر موضوعی در تقابل با یکدیگر باشند، در کنترل برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران، وحدت دارند.

فراموش نکنیم که پیمان (قرارداد) منع موشک‌های هسته‌ای میان برد (INF) که میان گورباچوف و ریگان در سال ۱۹۸۷ امضا شد نیز با تصمیم ترامپ در سال ۲۰۱۹ به آخر رسید؛ بنابراین این کاملا خطای محاسباتی بود که دولت روحانی وعده می‌داد که یک توافقنامه می‌تواند برای همیشه ماندگاری داشته باشد؛ همان طور که این خطای محاسباتی است که گمان کنیم مذاکره به صورت مستقیم با هر یک از اعضای ۱+۵ از جمله امریکا برقرار نشود، امتیازی ندهیم و بتوانیم امتیازی بگیریم و اشتباه بزرگ‌تر اینکه اصولگرایان گمان می‌کنند از آنجایی که روسیه و امریکا در موضوع اوکراین روابط بسیار خصمانه‌ای دارند، مسکو در رقابت با واشنگتن از هسته‌ای شدن ایران حمایت می‌کند.

 



کانال تلگرام اتحادخبر


نظرات کاربران
ارسال نظر

نام:

ايميل:

وب سايت:

نظر شما:

تازه ترین خبرها

  • پیشکسوتان، گنجینه‌های تجربی و سرمایه‌های اجتماعی شهرستان هستند
  • پتروشیمی هنگام سامانه شناسایی و ارزیابی تأمین کنندگان را راه اندازی کرد
  • کلیات مطالعات طرح جامع منطقه آزاد بوشهر به تصویب شورای پژوهشی رسید
  • تخصیص ۵۰ میلیارد تومان تسهیلات اشتغال به عشایر استان بوشهر / آبرسانی و بهسازی راه‌های عشایری در اولویت
  • عدالت ورزشی از روستا تا سکوی قهرمانی؛ روایت دیدار استاندار بوشهر و وزیر ورزش
  • خاکستر یک صبح تلخ در عسلویه
  • مدیرعامل پتروشیمی نوری:ایمنی و سلامت کارکنان، بالاترین سرمایه ما در شرکت است
  • گامی راهبردی در توسعه سرمایه انسانی؛ نظام جامع منتورینگ در آریاساسول عملیاتی شد
  • مسئله خانواده در دانشگاه پیام نور بوشهر بررسی شد؛ از توانمندسازی بانوان تا حمایت از فرزندآوری
  • پژوهشکده میگو؛ پل علمی برای پایداری و افزایش بهره‌وری صنعت آبزی‌پروری
  • دیوان محاسبات بر تکمیل سامانه ثبت‌نام متقاضیان مسکن تأکید کرد
  • پرداخت وام ۶۰ میلیونی به بازنشستگان تامین اجتماعی
  • متفکرآزاد: ایران بدون بمب اتم به یک ابرقدرت تبدیل شده است
  • تورنمنت بصره در انتظار الجزایر؛ احتمال تغییر حریف تیم ملی ایران
  • نوسان قیمت‌ها در بازار جهانی انرژی؛ صعود سبد نفتی اوپک
  • بازدید استاندار بوشهر، رئیس و اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس و نماینده دشتستان از سد دالکی
  • نسخه اینترنتی هفته نامه اتحاد جنوب/شماره 1408
  • تجلیل از قهرمانان HSE پتروشیمی جم در روز ملی آتش‌نشانی و ایمنی
  • گرامیداشت روز ایمنی و آتش‌نشانی در آریاساسول؛ آمادگی عملیاتی و مسئولیت همگانی
  • ۵۰۰ میلیارد ریال برای ایمنی آب‌پخش؛ دو خودروی سنگین به آتش‌نشانی رسید
  • مسائل آب و کشاورزی دشتستان با حضور اعضای کمیسیون کشاورزی مجلس بررسی شد
  • برگزاری مسابقه تیراندازی به مناسبت هفته ملی سالمندان و روز جهانی ناشنوایان در دشتستان
  • تداوم افتخارآفرینی پلی‌پروپیلن سپهر مکران در حوزه منابع انسانی و حراست
  • پلتفرمهای طلا و نقره در ایران، فرصت هستند یا تهدید؟ / بالا رفتن تقاضا برای طلا ، به معنی واردات آن از خارج و مصرف ارز بیشتر است
  • آقاجانی: مقابل تیم والیبال قطر تمام توانمان را گذاشتیم اما نشد
  • نفس‌گیری طلا پس از ریزش سنگین/ قیمت جدید طلای جهانی امروز ۸ مهر ۱۴۰۵
  • اجرای مبحث ۱۹ ساختمان برای کاهش ناترازی انرژی در بوشهر
  • بدرقه ورزشکار و مربی دشتستانی به مسابقات پارا آسیایی2026 ناگویا
  • جعفری: شکیبایی عملکرد خوبی داشت؛ امیدوارم دو جودوکار دیگر مدال بگیرند
  • فواید گریپ‌فروت در بهبود سلامت قلب و پوست
  • .: هادی جلالی ثابت حدود 3 روز قبل گفت: با سلام در ظاهر، ...
  • .: سامی حدود 8 روز قبل گفت: احسنت براقای یوسف منافی ...
  • .: بچه شمرون حدود 8 روز قبل گفت: ارواح مطّهر تمامی شهدا ...
  • .: اکبری حدود 8 روز قبل گفت: خداقوت و دستمریزاد به ...
  • .: دوست حدود 9 روز قبل گفت: درود بر خلیل شجاع ...
  • .: ایران حدود 9 روز قبل گفت: 🤣🤣🤣🤣 ...
  • .: مهدی حدود 16 روز قبل گفت: دلسوز مردم بودن مستلزم ...
  • .: عرفان حدود 23 روز قبل گفت: اره عالی ...
  • .: نیکنام حدود 25 روز قبل گفت: عالی بود درود بر ...
  • .: دشتستان حدود 1 ماه قبل گفت: درود و خدا قوت ...