امروز: دوشنبه 11 آبان 1405
    طراحی سایت
تاريخ انتشار: 29 فروردين 1405 - 10:08

اتحادخبر:از نگاه کارشناسان، توسعه انبارهای استاندارد و ظرفیت‌های ذخیره‌سازی در مناطق آزاد و گمرکات منتخب، همراه با حمل ترکیبی در بنادر شمالی، تاب‌آوری زنجیره تأمین را تقویت می‌کند.

 

اتحادخبر:از نگاه کارشناسان، توسعه انبارهای استاندارد و ظرفیت‌های ذخیره‌سازی در مناطق آزاد و گمرکات منتخب، همراه با حمل ترکیبی در بنادر شمالی، تاب‌آوری زنجیره تأمین را تقویت می‌کند.

کاهش ریسک واردات با تقویت مسیرهای شمالی و ظرفیت مناطق آزاد

به گزارش مهر، در پی تشدید درگیری های حاصل از تجاوز آمریکا و اسرائیل به جمهوری اسلامی ایران و پس از بی نتیجه ماندن مذاکرات ایران و آمریکا در اسلام آباد پاکستان در دوران آتش بس، ارتش آمریکا از ساعت ۱۰ صبح روز دوشنبه به وقت شرق آمریکا (۱۴۰۰ به وقت گرینویچ) اعلام کرد که «روند مسدود کردن هر کشتی یا تمام کشتی‌هایی که سعی در ورود یا خروج از تنگه هرمز داشته باشد را آغاز خواهد کرد.»

فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا نیز بعدا اعلام کرد که این محاصره فقط شامل کشتی‌هایی می‌شود که به تمام بنادر ایران در خلیج فارس و خلیج عمان می‌روند یا از آنجا عزیمت می‌کنند. در این بیانیه آمده است که نیروهای آمریکایی مانع آزادی ناوبری کشتی‌هایی که از تنگه هرمز به بنادر غیرایرانی و از آنجا عبور می‌کنند، نخواهند شد و اطلاعات تکمیلی ارائه خواهد شد.

گرچه، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در پاسخ به ترامپ هشدار داد که نزدیک شدن کشتی‌های نظامی به این تنگه به ‌عنوان نقض آتش‌بس تلقی شده و با آن به شدت و قاطعیت برخورد خواهد شد.

احتمال اختلال در مسیرهای دریایی و محدودیت‌هایی که ممکن است بر تردد کشتی‌ها در آبراه‌های بین‌المللی تأثیر بگذارد، نگرانی هایی را در موضوع تأمین پایدار کالاهای اساسی در کانون توجه کارشناسان حوزه تجارت و حمل‌ونقل قرار داده است. در همین راستا با تصمیم وزارت امور اقتصادی و دارایی و تأکید ویژه وزیر، مأموریت تازه‌ای به مناطق آزاد جهت تبدیل شدن به مسیرهای جایگزین وارداتی برای کالاهای اساسی، با هدف حفظ ثبات بازار و جلوگیری از اختلال در چرخه تأمین کشور سپرده شده است.

به باور تحلیلگران زنجیره تأمین، یکی از مهم‌ترین راهکارهای کاهش آسیب‌پذیری واردات کشور، گسترش نقش مناطق آزاد و گمرکات مرزی در فرآیند ورود کالا است؛ راهبردی که می‌تواند مکمل و در شرایط خاص، جایگزین بخشی از ظرفیت بنادر جنوبی باشد.

ایران بخش قابل‌توجهی از واردات خود، به‌ویژه کالاهای اساسی را از طریق بنادر جنوبی و مسیرهای منتهی به تنگه هرمز دریافت می‌کند. در سناریوهای تهدید و بی‌ثباتی در خطوط کشتیرانی، هرگونه انسداد یا محدودیت هم می‌تواند زمان ورود کالا را افزایش دهد و هم هزینه‌های حمل را بالا ببرد، همچنین زنجیره تأمین کالاهای حیاتی را دچار اختلال کند؛ به همین دلیل بررسی راهکارهای تنوع‌بخشی مسیرهای وارداتی اهمیت راهبردی پیدا می‌کند.

به اذعان برخی از کارشناسان، یکی از راه‌حل های پیشنهادی در این مسیر، استفاده از مناطق آزاد و گمرکات داخلی به‌عنوان گره‌های پشتیبان و جایگزین بنادر جنوبی است که شامل سه محور انتقال بخشی از فرآیندهای ورود کالا به مناطق آزاد شمالی، شرقی و غربی، افزایش نقش گمرکات مرزی غیر دریایی در ورود کالا و شبکه‌سازی لجستیکی برای واردات کالا از مبادی متنوع غیرمتکی بر خلیج فارس می شود.

کاهش وابستگی به مسیرهای دریایی پرریسک را می توان یکی از مزایای این راهبرد برشمرد. با فعال شدن مرزهای زمینی و ریلی به‌ویژه در شمال و غرب، واردات می‌تواند از کشورهایی مانند روسیه، آسیای میانه، چین (از طریق راه‌آهن)، ترکیه و قفقاز بدون نیاز به عبور از آبراه‌های حساس انجام شود.

همچنین با ایجاد مراکز ذخیره‌سازی امن در مناطق آزاد، این مناطق ظرفیت تبدیل شدن به پایگاه‌های نگهداری بلندمدت کالاهای اساسی، مراکز توزیع ملی بحران و هاب‌های لجستیکی چند وجهی (دریایی، زمینی، ریلی) را دارا خواهند بود. این موضوع اجازه می‌دهد حتی اگر مسیر دریایی مختل شد، ذخایر کافی و قابل‌دسترس موجود باشد.

در ادامه این مسیر، کاهش فشار عملیاتی بر بنادر جنوبی از طریق توزیع بار وارداتی به مرزهای چندگانه باعث می‌شود تا گلوگاه‌های جنوبی کاهش و سرعت ترخیص افزایش پیدا کند. همچنین منجر می شود که هزینه حمل‌ونقل خارجی و داخلی تعدیل شود.

با امکان استفاده از شبکه ریلی بین‌المللی نیز، راه‌آهن سراسری ایران می‌تواند به‌عنوان مسیر جایگزین حمل انبوه عمل کند و کریدور شمال–جنوب، کریدور شرق–غرب و اتصال ریلی به ترکمنستان، آذربایجان، ترکیه، پاکستان این شبکه استقلال وارداتی را تقویت می‌کند.

از دیگر مزایای این جایگزینی می توان به تقویت تنوع‌بخشی زنجیره تامین اشاره کرد که از یک سو منجر به کاهش ریسک ملی می شود و از سوی دیگر باعث می شود که تأمین‌کنندگان متعدد فعال شوند و خطوط حمل‌ونقل طبق شرایط روز قابلیت تغییر داشته باشند.

بر اساس آنچه گفته شد؛ بخش عمده‌ای از واردات ایران از مسیرهای دریایی و به‌ویژه کریدور جنوبی صورت می‌گیرد؛ مسیری که هرگونه اختلال در آن می‌تواند زنجیره تأمین کالاهای اساسی را با چالش مواجه کند. کارشناسان معتقدند ایجاد امکان ورود کالا از مسیرهای متنوع زمینی، ریلی و دریای شمال، نقش مهمی در حفظ پایداری عرضه کالاهای حیاتی خواهد داشت.

طبق این تحلیل، مناطق آزاد مهم کشور از جمله انزلی، ماکو، جلفا و سرخس می‌توانند به هاب‌های اصلی ورود، ذخیره‌سازی و توزیع کالا تبدیل شوند. ویژگی‌هایی مانند دسترسی به مسیرهای زمینی و ریلی بین‌المللی، زیرساخت‌های گسترده انبارداری و امکان توسعه سریع ظرفیت‌ها، این مناطق را به گزینه‌ای مناسب برای تبدیل شدن به مراکز پشتیبان وارداتی بدل کرده است. در این چارچوب، استفاده از مسیرهای شمالی از طریق دریای خزر، ارتباطات زمینی با ترکیه و قفقاز، و نیز کریدور ریلی آسیای میانه و چین می‌تواند بار وابستگی کشور به مسیرهای جنوبی را کاهش دهد.

علاوه بر مناطق آزاد، گمرکات مرزی در شمال، شرق و غرب کشور ظرفیت لازم برای پذیرش حجم بیشتری از واردات کالاهای اساسی را دارند. توسعه این گمرکات می‌تواند فرآیند ترخیص را تسریع کرده و امکان توزیع سریع‌تر کالا در سراسر کشور را فراهم کند.

به گفته کارشناسان حوزه لجستیک، تکمیل این راهبرد نیازمند توسعه انبارهای استاندارد نگهداری کالاهای اساسی (از جمله سیلو، مخازن و سردخانه‌ها) در مناطق آزاد و گمرکات منتخب است. در کنار آن، راهکارهای حمل ترکیبی در بنادر شمالی می‌تواند پایداری انتقال کالا را تضمین کند.

خلاصه آنکه، تحلیل‌ها نشان می‌دهد بهره‌گیری از ظرفیت مناطق آزاد و گمرکات مرزی، رویکردی عملی برای کاهش ریسک‌های ناشی از اختلال مسیرهای دریایی و تقویت تاب‌آوری زنجیره تأمین کالاهای اساسی است. این راهبرد با توزیع بار وارداتی بر مسیرهای شمالی، غربی و شرقی، می‌تواند در شرایط اضطراری یا محدودیت‌های مقطعی، نقش مکمل و حتی جایگزین بنادر جنوبی را ایفا کرده و اطمینان از تامین پایدار کالاهای حیاتی را افزایش دهد.



کانال تلگرام اتحادخبر


نظرات کاربران
ارسال نظر

نام:

ايميل:

وب سايت:

نظر شما:

تازه ترین خبرها

  • شمارش معکوس برای جدال با مصر؛ تنیس ایران در اندیشه شکستن طلسم صعود
  • توسعه پلیمر کنگان، حامی احداث نخستین ایستگاه حفاظت محیط‌زیست دریایی کشور در بندر کنگان
  • عناوین روزنامه‌های امروز1405/08/09
  • قضاوت داوران بوشهری در رده‌بندی هندبال ساحلی بانوان کشور
  • پاسخ فوری، اثرگذار و بدون محدودیت جغرافیایی به دشمن
  • عناوین روزنامه‌های ورزشی امروز1405/08/09
  • غنی‌سازی ۹۰ درصدی در دستورکار ایران باشد؛ برای هر سناریویی آماده‌ایم
  • کانادا با حمایت از ادعای پوچ امارات، شاخه‌ای را که روی آن نشسته می برد
  • کارنامه ۳۹ ماهه اسقاط خودرو؛ ۲ میلیارد لیتر بنزین صرفه‌جویی شد
  • ضوابط پیشنهادی برای فعالیت بازار مبادلات آب در بورس انرژی منتشر شد
  • نماینده ویژه رهبر انقلاب: مدیریت تنگه هرمز را به هیچ‌کس واگذار نمی‌کنیم
  • میانگین قیمت اتوبوس به ۶۰ میلیارد تومان رسید؛ نوسازی ناوگان دشوار شد
  • هشدار پلیس فتا نسبت به سرقت اعتبار خرید
  • امام جمعه بوشهر: بازارچه عرضه مستقیم کالا در این استان راه اندازی شود
  • ارتباط چاقی دوران جوانی و افزایش خطر سرطان‌های زودرس
  • گامی علمی برای توسعه زنجیره ارزش پتروشیمی؛ رونمایی از کتاب تخصصی تولید پروپیلن با تألیف مدیرعامل پتروشیمی جم
  • تقدیر رئیس نظام پزشکی دشتستان از پزشکان و داروسازان نمونه
  • تجلیل از برگزیدگان نهمین دوره جایزه امیدآفرین / تصاویر
  • عناوین روزنامه‌های ورزشی امروز1405/08/04
  • اقدام بزرگ مدیرعامل شرکت مخازن سبز در مدارس شهرستان عسلویه؛ آموزش تخصصی آتش‌نشانی صنعتی سطح یک و دو برای ۹۰ دانش‌آموز هنرستان‌های اخند و سواحل
  • احتمال بارش باران در استان بوشهر از اواخر هفته
  • حیاتی از کارنامه اشتغال تا افق توسعه اقتصادی پارس
  • بقایی: در وضعیت جنگی هستیم و در دفاع از خود درنگ نمی‌کنیم
  • شمارش معکوس برای جدال با مصر؛ تنیس ایران در اندیشه شکستن طلسم صعود
  • دوره مربیگری فوتبال B آسیا در بوشهر آغاز شد
  • استاندار بوشهر در دیدار با معاون اول رئیس‌جمهور بر تخصیص اعتبارات بیشتر برای تکمیل پروژه‌های مهم استان تاکید کرد
  • امتیازات «پَرکشیده» برای سرخابی‌ها؛ غرش سپاهان و تراکتور برای جام
  • عناوین روزنامه‌های امروز1405/08/04
  • سطح تنیس ایران فراتر از غرب آسیاست؛ به حضور پدل در جام‌جهانی امیدواریم
  • دستور جمع‌آوری فوری قرص FAT FAST و پودر هموستاز غیرمجاز صادر شد
  • پیشنهادات کارگروه ویژه پرستاری اجرایی نشده است
  • 🎥ویدیو/مسئولیت افزایش کالابرگ به سازمان برنامه و بودجه سپرده شد
  • سروش گرمسیری‌نژاد سرپرست معاونت حمل‌ونقل و ترافیک دفتر فنی استانداری بوشهر شد
  • اخلاق اداری؛ جایی که اعتماد عمومی آغاز می‌شود
  • رگِ گردن؛ برای مردم یا برای جناح؟
  • اجرای ۷۵۰برنامه هفته انتظامی در فارس؛ ازپاکسازی محلات تا پویش خرید امن
  • 🎥ویدیو/عراقچی: پاسخ ایران به هرگونه برخورد نظامی، محکم‌تر از گذشته خواهد بود
  • خاکستر یک صبح تلخ در عسلویه
  • کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به پرونده مسکن ایثارگران برازجان ورود کرد
  • خاموشی یک صدا در قلب رسانه؛ در سوگ امید غضنفر
  • رئیس پلیس راهور استان بوشهر معارفه شد
  • تلف شدن خرس ماده بر اثر تصادف در بزرگراه شیراز-اصفهان
  • سرمایه‌گذاری گردشگری راهی برای حفظ فرهنگ شیراز است
  • وقتی قرار است آموزش سبک زندگی، فشار تازه‌ای بر دوش خانواده‌ها بگذارد!
  • شرایط جدید انتخاب مسئول ایمنی در کارگاه‌های فارس اعلام شد
  • .: محمد حدود 9 روز قبل گفت: از توجه ویژه مدیر ...
  • .: منطق حدود 11 روز قبل گفت: فقط جنوب استان بوشهر ...
  • .: علیرضا حسین آبادی حدود 11 روز قبل گفت: متأسفانه مرحوم کوهی برای ...
  • .: نیکنام حدود 13 روز قبل گفت: احسنت قلمت مانا و ...
  • .: مریم حدود 14 روز قبل گفت: عالی هست ...
  • .: فرهنگی بازنشسته حدود 19 روز قبل گفت: تبریک فراوان به جناب ...
  • .: محمود حدود 22 روز قبل گفت: درود بر شما.. و ...
  • .: محمد حدود 25 روز قبل گفت: جناب حیاتی تخلف چای ...
  • .: هادی جلالی ثابت حدود 29 روز قبل گفت: با سلام در ظاهر، ...
  • .: سامی حدود 1 ماه قبل گفت: احسنت براقای یوسف منافی ...