امروز: چهارشنبه 06 آبان 1405
    طراحی سایت
تاريخ انتشار: 26 آبان 1403 - 08:48

اتحادخبر: مهم‌ ترین عنصر تشکیل ‌دهنده توبه و رکن اساسی آن، ندامت و پشیمانی است از پیامبر اکرم (ص) است که فرمود: «کفی بالندم توبه؛ در توبه، پشیمانی کافی است»

 

اتحادخبر: مهم‌ ترین عنصر تشکیل ‌دهنده توبه و رکن اساسی آن، ندامت و پشیمانی است از پیامبر اکرم (ص) است که فرمود: «کفی بالندم توبه؛ در توبه، پشیمانی کافی است»

آیا برای همه گناهان می ‌توان به یک ‌شکل توبه کرد؟

 

به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ ،پرسش: آیا برای همه گناهان می ‌توان به یک ‌شکل توبه کرد یا توبه از گناه به نسبت هر گناهی فرق دارد؟

شیعه نیوز نوشت:پاسخ: توبه و تأکید بر آن‌ یکی از پرتکرار ترین و مهم‌ ترین موضوعاتی است که در معارف اسلامی نسبت به آن تأکید شده است؛ اما توبه، در واقع بازگشت از نافرمانی خدا به ‌سوی اطاعت اوست که برآمده از پشیمانی فرد نسبت به گناهان گذشته است.
اما در مورد اینکه برای خروج از حالت گناه، فرد باید چه مراحلی را طی کند و چه وظایفی را انجام دهد، باید مطالب را تقدیم کنیم.

مهم‌ ترین عنصر تشکیل ‌دهنده توبه و رکن اساسی آن، ندامت و پشیمانی است از پیامبر اکرم (ص) است که فرمود: «کفی بالندم توبه؛ در توبه، پشیمانی کافی است»
اولین مرحله، همین حالت پشیمانی است که لازم است در فرد ایجاد شود تا دست از گناه بکشد؛ اما در کنار آن، عزم بر ترک گناه برای همیشه هم لازم است؛ و شرط بعدی آن جبران و اصلاح یا همان جبران مافات با عمل صالح و نیکوست.
یعنی تا آنجا که در توان دارد، حق‌ الله و حق ‌الناس را جبران کند و آثار بد و زشت گناهان گذشته را از درون خود و افراد و جامعه برچیند. از همین رو در قرآن کریم درآیات بسیاری، توبه با اصلاح و جبران همراه آمده است.
مثلاً در سوره نحل به ‌صورت یک قانون کلی در همه گناهان می‌ فرماید: «ثَّم انَّ رَبَّکَ للَّذینَ عَمِلُوا السُّوءَ بِجَهالَهٍ ثُمَّ تابُوا مِنْ بَعْدِ ذلِکَ وَ اصْلَحُوا انَّ رَبَّکَ مِنْ بَعْدِها لغَفُورٌ رحیمٌ؛ پس پروردگارت نسبت به آن‌ ها که از روی جهالت بدی کرده‌ اند و سپس توبه نموده و در مقام جبران برآمده ‌اند خداوند بعد از آن آمرزنده و مهربان است.»

 

نکته مهم آن است که دو مرحله اول یعنی پشیمانی قلبی و تصمیم برای ترک همیشگی گناه در همه گناهان بدون تفاوت جریان دارد، ولی مرحله سوم که جبران است، اولاً در تمام گناهان جاری نیست و ثانیاً نسبت به گناهان مختلف متفاوت است.
جبران نسبت به گناهان مختلف، متفاوت است و چون در قرآن به ‌صورت مطلق آمده است، هرگونه جبران مافاتی را نسبت به گناهان مختلف شامل می ‌شود، مثلاً:
-شخص توبه ‌کار باید حق‌ الناس ‌هایی را که ضایع کرده به آن‌ ها بازگرداند؛ اگر زنده هستند به خودشان و اگر از دنیا رفته ‌اند به وارثان آن ‌ها برساند.
- اگر آبرو یا حیثیّت کسی را به خاطر غیبت کردن یا اهانت از بین برده، باید از او حلالیت بطلبد و اگر از دنیا رفته است به ‌تلافی حیثیّت بر باد رفته، کار خیر برای او انجام دهد تا روح او راضی گردد.
- اگر نماز یا روزه یا عباداتی از او فوت شد، قضا نماید؛ و اگر کفّاره دارد (مانند ترک روزه عمدی و شکستن عهد و نذر) کفّاره آن را بدهد.
- اگر سبب گمراهی دیگران شده مانند تبلیغات سوء؛ بدعت‌ گذاری در دین خدا، خواه از طریق بیان و سخن باشد یا از طریق کتابت و نوشته ‌ها اصلاح؛ جبران آن در صورتی حاصل می ‌شود که تمام افرادی را که به خاطر عمل او به انحراف کشیده شده ‌اند تا آنجا که توان و قدرت دارد بازگرداند.
یا اگر در حضور مردم، افرادی را به‌ دروغ ‌گویی و بی عفّتی و امثال این امور متّهم ساخته، باید در ملأ عام سخنان خود را باز پس بگیرد و استغفار تنها کافی نیست.

در حدیث معتبری از امام صادق (ع) می ‌خوانیم که از حضرت سؤال کردند: آیا کسی که حدّ الهی بر او جاری شد اگر توبه کند شهادتش مقبول است؟
فرمود: «هنگامی‌که توبه کند و توبه ‌اش به این است که از آنچه گفته بازگردد و نزد امام و نزد مسلمین حاضر شود و سخنان خود را تکذیب کند، هنگامی ‌که چنین کند بر امام لازم است که شهادت او را بپذیرد و توبه ‌اش قبول است.» این روایت نشان می ‌دهد جبران انحراف، به ایجاد هدایت برای همان افراد گمراه شده است.

با توجّه به اینکه گناه، قلب را تاریک می ‌سازد از نظر معنوی باید به همان میزان یا بیشتر از میزان کمی و کیفی گناهی که کرده است، اطاعت و بندگی کند تا تاریکی قلبش از بین برود، این نیز نوعی اصلاح است که باید نسبت به قلب خود انجام دهد.
همان‌طور که در نهج ‌البلاغه در شرح استغفار از زبان امیرالمؤمنین (ع) این ‌طور بیان‌ شده است که: «ششم آنکه به همان اندازه که لذّت و شیرینی گناه را چشیده ‌ای درد و رنج طاعت را نیز بچشی.» البته باید توجّه داشت که این شرط تحقق توبه نیست و برای کامل ‌تر شدن توبه توصیه ‌شده است.

 



کانال تلگرام اتحادخبر


نظرات کاربران
ارسال نظر

نام:

ايميل:

وب سايت:

نظر شما:

تازه ترین خبرها

  • تقدیر رئیس نظام پزشکی دشتستان از پزشکان و داروسازان نمونه
  • اقدام بزرگ مدیرعامل شرکت مخازن سبز در مدارس شهرستان عسلویه؛ آموزش تخصصی آتش‌نشانی صنعتی سطح یک و دو برای ۹۰ دانش‌آموز هنرستان‌های اخند و سواحل
  • حیاتی از کارنامه اشتغال تا افق توسعه اقتصادی پارس
  • عناوین روزنامه‌های ورزشی امروز1405/08/05
  • تاب‌آوری بوم‌گردی‌های بوشهر درجنگ؛ ضرورت عبور از بحران به توسعه پایدار گردشگری
  • درآمد شش ماهه جم پیلن به ۱۵/۲ همت رسید؛ سود عملیاتی ۱۷۶ درصد جهش کرد
  • بیش از یک میلیون و ۶۰۰ هزار تردد بین‌استانی در جاده‌های بوشهر ثبت شد
  • ترخیص شبانه‌روزی کالاهای اساسی و مواد اولیه تولید در استان بوشهر
  • استاندار بوشهر در دیدار با معاون اول رئیس‌جمهور بر تخصیص اعتبارات بیشتر برای تکمیل پروژه‌های مهم استان تاکید کرد
  • پوردهقان: در صورت تکرار شوک ارزی استیضاح وزیر اقتصاد را پیگیری می‌کنیم
  • نرخ حواله پنج ارز در مرکز مبادله ایران اعلام شد
  • انتصاب سرپرست روابط عمومی و دبیر مسئولیت‌های اجتماعی آریاساسول
  • اندیشه را با جغرافیا نمی‌توان سنجید
  • فرماندار دشتی: کارکنان حوزه سلامت عرصه خدمت‌رسانی را رها نکرده اند
  • مهاجرانی: با عزت صلح را دنبال می‌کنیم؛ در دفاع از کشور کوتاه نمی‌آییم
  • در آبان پیش‌رو با احتیاط بیشتری رانندگی کنیم
  • انتصاب محمدعلی عبدالشیخی به‌عنوان مشاور و دستیار مدیرعامل بیمه تعاون کشور
  • سه کوهنورد پتروشیمی پردیس؛ روایتی از صعود تا قله‌های زندگی
  • فازهای بعدی بوشهر مال به حمایت منطقه آزاد نیاز دارد/بوشهر مال برای ۸۰۰ نفر اشتغال مستقیم ایجاد کرد
  • ‌‌«بوشهرمال» می‌تواند محور تجارت و گردشگری منطقه آزاد بوشهر شود
  • خیرالله زاده درپاراجودو نایب قهرمان شد
  • ارزیابی رایگان خسارت‌های حملات دشمن در بوشهر؛ از فرودگاه تا تأسیسات و تجهیزات
  • عناوین روزنامه‌های ورزشی امروز1405/07/30
  • عناوین روزنامه‌های امروز1405/07/30
  • مهم‌ترین چالش پیش روی پزشک خانواده
  • ارتباط تعداد کم گام های روزانه با زوال عقل و سکته مغزی
  • نسرین شاهی و ساره جوانمردی صاحب سهمیه پارالمپیک شدند
  • ادامه روند کاهشی قیمت طلای جهانی
  • 🎥ویدیو/صادرکنندگان بوشهری از موانع پیش‌روی صادرات می‌گویند
  • زنگ سرشماری ۱۴۰۵ در برازجان نواخته شد / آمار دقیق، زیربنای توسعه دشتستان
  • پیشنهادات کارگروه ویژه پرستاری اجرایی نشده است
  • دستگیری شکارچی متخلف و ضبط گونه‌های حفاظت‌شده در منطقه شکارممنوع دشتستان
  • 🎥ویدیو/مسئولیت افزایش کالابرگ به سازمان برنامه و بودجه سپرده شد
  • استاندار بوشهر: رضایتمندی مردم، شاخص اصلی ارزیابی مدیران است
  • روز جهانی دریانوردی و به یاد شهدای شناور «دلیر»
  • سروش گرمسیری‌نژاد سرپرست معاونت حمل‌ونقل و ترافیک دفتر فنی استانداری بوشهر شد
  • آمریکا مقابل ملتی ایستاده که از چیزی جز خدا نمی‌ترسد
  • ارتش امسال از مسیر کنکور سراسری دانشجو جذب می‌کند
  • اخلاق اداری؛ جایی که اعتماد عمومی آغاز می‌شود
  • رگِ گردن؛ برای مردم یا برای جناح؟
  • آباده باید به قطب رویدادهای جهانی منبت تبدیل شود
  • اجرای ۷۵۰برنامه هفته انتظامی در فارس؛ ازپاکسازی محلات تا پویش خرید امن
  • 🎥ویدیو/عراقچی: پاسخ ایران به هرگونه برخورد نظامی، محکم‌تر از گذشته خواهد بود
  • خاکستر یک صبح تلخ در عسلویه
  • کمیسیون اصل ۹۰ مجلس به پرونده مسکن ایثارگران برازجان ورود کرد
  • .: محمد حدود 4 روز قبل گفت: از توجه ویژه مدیر ...
  • .: منطق حدود 6 روز قبل گفت: فقط جنوب استان بوشهر ...
  • .: علیرضا حسین آبادی حدود 6 روز قبل گفت: متأسفانه مرحوم کوهی برای ...
  • .: نیکنام حدود 9 روز قبل گفت: احسنت قلمت مانا و ...
  • .: مریم حدود 10 روز قبل گفت: عالی هست ...
  • .: فرهنگی بازنشسته حدود 15 روز قبل گفت: تبریک فراوان به جناب ...
  • .: محمود حدود 17 روز قبل گفت: درود بر شما.. و ...
  • .: محمد حدود 21 روز قبل گفت: جناب حیاتی تخلف چای ...
  • .: هادی جلالی ثابت حدود 24 روز قبل گفت: با سلام در ظاهر، ...
  • .: سامی حدود 29 روز قبل گفت: احسنت براقای یوسف منافی ...