امروز: چهارشنبه 24 تير 1405
    طراحی سایت
تاريخ انتشار: 21 ارديبهشت 1405 - 09:10

اتحادخبر:موقعیت ژئوپلیتیکی ایران این امکان را فراهم کرده که به مسیر اصلی انتقال گاز از منابع شمالی به بازارهای مصرف در جنوب بدل شود.

 

اتحادخبر:موقعیت ژئوپلیتیکی ایران این امکان را فراهم کرده که به مسیر اصلی انتقال گاز از منابع شمالی به بازارهای مصرف در جنوب بدل شود.

نقش ایران در اتصال شمال و جنوب بازار گاز جهان

به گزارش مهر، گاز طبیعی در دهه‌های اخیر به یکی از مهم‌ترین منابع انرژی جهان تبدیل شده و نقش آن در اقتصاد و سیاست بین‌الملل به طور چشمگیری افزایش یافته است. بسیاری از کشورها تلاش می‌کنند با توسعه زیرساخت‌های تولید و انتقال گاز سهم بیشتری از بازار جهانی انرژی به دست آورند. در این میان موقعیت جغرافیایی برخی کشورها اهمیت ویژه‌ای پیدا می‌کند زیرا می‌توانند به حلقه اتصال میان تولیدکنندگان بزرگ و مصرف‌کنندگان عمده تبدیل شوند.

ایران از جمله کشورهایی است که از چنین موقعیتی برخوردار است. این کشور نه تنها یکی از بزرگ‌ترین دارندگان ذخایر گاز طبیعی در جهان به شمار می‌رود بلکه در نقطه‌ای قرار گرفته که شرق و غرب و همچنین شمال و جنوب بازار انرژی را به یکدیگر متصل می‌کند. از یک سو روسیه و کشورهای آسیای مرکزی در شمال ایران قرار دارند که از تولیدکنندگان مهم گاز هستند و از سوی دیگر بازارهای بزرگ مصرف در جنوب آسیا شرق آسیا و حتی اروپا قرار گرفته‌اند که به منابع پایدار انرژی نیاز دارند.

وجود خلیج فارس دریای عمان دریای خزر و همچنین همسایگی با بیش از ده کشور سبب شده است که ایران به طور بالقوه بتواند به یک مسیر اصلی برای انتقال گاز در منطقه تبدیل شود. خطوط لوله منطقه‌ای طرح‌های سوآپ گاز و همچنین امکان توسعه صادرات ال ان جی از جمله ابزارهایی هستند که می‌توانند این ظرفیت جغرافیایی را به فرصت اقتصادی و ژئوپلیتیکی تبدیل کنند. به همین دلیل بسیاری از کارشناسان از ایران به عنوان چهارراه گاز جهان یاد می‌کنند.

جایگاه ایران در نقشه ذخایر و تولید گاز جهان

ایران با در اختیار داشتن یکی از بزرگ‌ترین ذخایر گاز طبیعی جهان جایگاه ویژه‌ای در بازار جهانی انرژی دارد. بخش قابل توجهی از این ذخایر در میدان مشترک پارس جنوبی قرار دارد که میان ایران و قطر تقسیم شده و به عنوان بزرگ‌ترین میدان گازی جهان شناخته می‌شود. توسعه این میدان طی دو دهه گذشته باعث شده است که ظرفیت تولید گاز ایران به شکل قابل توجهی افزایش یابد و کشور بتواند بخش بزرگی از نیاز داخلی خود را از این منبع تأمین کند.

در کنار ذخایر عظیم داخلی موقعیت جغرافیایی ایران نیز اهمیت زیادی دارد. ایران در همسایگی کشورهای دارای منابع گازی در آسیای مرکزی و حوزه دریای خزر قرار گرفته است. کشورهایی مانند ترکمنستان و آذربایجان دارای ذخایر قابل توجهی هستند و برای دسترسی به بازارهای بزرگ مصرف به مسیرهای انتقال مطمئن نیاز دارند. ایران می‌تواند با استفاده از شبکه خطوط لوله خود به مسیر انتقال این منابع به بازارهای منطقه‌ای و حتی جهانی تبدیل شود.

از سوی دیگر نزدیکی ایران به آب‌های آزاد خلیج فارس و دریای عمان امکان دسترسی به مسیرهای دریایی را فراهم می‌کند. این ویژگی سبب می‌شود که در صورت توسعه زیرساخت‌های صادراتی ایران بتواند نقش مهمی در تجارت گاز مایع نیز ایفا کند. ترکیب ذخایر عظیم داخلی و موقعیت جغرافیایی ویژه باعث شده است که ایران در معادلات گازی منطقه و جهان جایگاه قابل توجهی داشته باشد.

پیوند ایران با بازارهای بزرگ مصرف انرژی

یکی از مهم‌ترین مزیت‌های ژئوپلیتیکی ایران قرار گرفتن در نزدیکی بازارهای بزرگ مصرف گاز است. در غرب ایران بازار اروپا قرار دارد که به دنبال تنوع بخشیدن به منابع تأمین انرژی خود است. در شرق نیز کشورهای پرجمعیتی مانند پاکستان و هند قرار دارند که با رشد اقتصادی و جمعیتی با افزایش تقاضای انرژی روبه رو هستند.

این موقعیت باعث شده است که طرح‌های مختلفی برای انتقال گاز از طریق ایران مطرح شود. برخی از این طرح‌ها شامل خطوط لوله منطقه‌ای هستند که می‌توانند گاز ایران یا حتی گاز کشورهای همسایه را به بازارهای مصرف منتقل کنند. پروژه‌هایی مانند خط لوله ایران پاکستان یا طرح‌های اتصال به شبکه گازی ترکیه نمونه‌هایی از تلاش برای بهره گیری از این موقعیت جغرافیایی هستند.

همچنین ایران می‌تواند از سازوکار سوآپ گاز استفاده کند. در این روش گاز از کشورهای شمالی دریافت شده و معادل آن از جنوب ایران به کشورهای دیگر تحویل داده می‌شود. چنین سازوکاری علاوه بر کاهش هزینه‌های انتقال می‌تواند به افزایش همکاری‌های انرژی در منطقه کمک کند. به همین دلیل بسیاری از تحلیلگران معتقدند که ایران می‌تواند به یک مرکز مبادله گاز در منطقه تبدیل شود.

فرصت‌ها و چالش‌های تبدیل شدن به هاب گازی

با وجود ظرفیت‌های گسترده ایران برای تبدیل شدن به چهارراه گاز جهان تحقق این هدف نیازمند مجموعه‌ای از زیرساخت‌ها و سیاست‌های مناسب است. توسعه خطوط لوله افزایش ظرفیت تولید و سرمایه گذاری در فناوری‌های مرتبط با گاز از جمله اقداماتی هستند که می‌توانند نقش ایران را در بازار جهانی انرژی تقویت کنند.

از سوی دیگر رقابت در بازار انرژی نیز عامل مهمی به شمار می‌رود. کشورهای مختلف تلاش می‌کنند مسیرهای جدیدی برای انتقال گاز ایجاد کنند و سهم بیشتری از بازار جهانی به دست آورند. در چنین شرایطی ایران باید با برنامه ریزی دقیق و استفاده از ظرفیت‌های داخلی و منطقه‌ای جایگاه خود را در این رقابت حفظ کند.

همکاری با کشورهای همسایه توسعه دیپلماسی انرژی و ایجاد چارچوب‌های اقتصادی مناسب می‌تواند زمینه را برای گسترش نقش ایران در تجارت گاز فراهم کند. اگر این اقدامات به شکل هماهنگ انجام شود ایران می‌تواند از موقعیت جغرافیایی خود برای تبدیل شدن به یکی از بازیگران اصلی در شبکه انتقال و مبادله گاز بهره ببرد.

تحولات بازار جهانی انرژی نشان می‌دهد که گاز طبیعی در سال‌های آینده همچنان یکی از مهم‌ترین منابع انرژی جهان خواهد بود. در چنین شرایطی کشورهایی که هم از منابع غنی برخوردارند و هم در مسیرهای مهم انتقال قرار دارند می‌توانند نقش تعیین کننده‌ای در شکل گیری معادلات انرژی ایفا کنند. ایران یکی از معدود کشورهایی است که هر دو ویژگی را به طور همزمان در اختیار دارد.

ذخایر عظیم گاز طبیعی در کنار موقعیت جغرافیایی میان تولیدکنندگان بزرگ و بازارهای مصرف گسترده فرصتی استراتژیک برای ایران ایجاد کرده است. این کشور می‌تواند با توسعه زیرساخت‌های انتقال و افزایش همکاری‌های منطقه‌ای به پلی میان منابع انرژی در شمال و شرق و بازارهای مصرف در غرب و جنوب تبدیل شود. چنین نقشی علاوه بر منافع اقتصادی می‌تواند جایگاه ژئوپلیتیکی ایران را در معادلات منطقه‌ای و جهانی تقویت کند.

در نهایت بهره گیری از این ظرفیت نیازمند برنامه ریزی بلندمدت سرمایه گذاری در زیرساخت‌ها و استفاده از دیپلماسی انرژی است. اگر این شرایط فراهم شود ایران می‌تواند از موقعیت خود به عنوان چهارراه گاز جهان بهره برده و به یکی از مراکز مهم تبادل انرژی در منطقه تبدیل شود.



کانال تلگرام اتحادخبر


نظرات کاربران
ارسال نظر

نام:

ايميل:

وب سايت:

نظر شما:

تازه ترین خبرها

  • پیگیری پروژه‌های راهبردی راه دشتستان؛ از روند تکمیل بزرگراه دالکی–کنارتخته و تکمیل بزرگراه برازجان–اهرم تا تقاطع غیرهمسطح وحدتیه و راه‌آهن بوشهر شیراز
  • دستگاه سونوگرافی و OPG در پلی‌کلینیک تخصصی امام موسی کاظم(ع) برازجان به بهره‌برداری رسید
  • ۱۰۴ هزار بوشهری زیر چتر بهزیستی/ اختلافات خانوادگی و اعتیاد در صدر بحران‌های اجتماعی
  • پیگیری پروژه‌های راهبردی راه دشتستان؛ از روند تکمیل بزرگراه تا راه‌آهن
  • رکوردشکنی پتروشیمی زاگرس در بازار سرمایه؛ یکی از بزرگ‌ترین افزایش سرمایه‌های سال کلید خواهد خورد
  • فرماندار بوشهر: مدیریت مصرف برق در اولویت است
  • آتشفشان چشمت
  • قرارگاه خاتم‌الانبیا: به آمریکا اجازه دخالت در تنگه هرمز را نمی‌دهیم
  • گره کور مطالبات گندم‌کاران
  • ترکیب هیئت رئیسه کمیسیون‌های مجلس در اجلاسیه سوم مشخص شد
  • توسعه امکانات و تجهیزات سلامت، بهداشت و درمان؛ گامی ارزشمند از سوی هلدینگ پتروپالایش کنگان
  • «دِلو» پیشکسوت فوتبال در میان بدرقه پرشور مردم بوشهر به خانه ابدی رفت
  • زاکانی: رایگان شدن حمل‌ونقل عمومی در شرایط جنگی ادامه یابد
  • پزشکیان: هرگونه تعهد جدید برای حوزه سلامت باید دارای پشتوانه مالی باشد
  • هندبالیست‌های بوشهری در لیست اعزامی به چین
  • قواعد ومقررات داخلی وبین الملی حاکم بر تنگه هرمز
  • ۱۴۰۴؛ سال طلایی جم؛ فتح قله تاریخی ۱۰۰ همتی درآمد
  • پیکر مطهر شهید علیرضا معینی با حضور استاندار بوشهر تشییع شد
  • حاکمیت بر قلمرو هوایی ودریایی وتاثیر آن بر امنیت ملی درصورت بروز بحران
  • حسرت بر نروژ یک خطای مقایسه ای است
  • اکریلونیتریل؛ حلقه مفقوده زنجیره ارزش پتروشیمی ایران
  • پیگیری پروژه‌های راهبردی راه دشتستان؛ از روند تکمیل بزرگراه دالکی–کنارتخته و تکمیل بزرگراه برازجان–اهرم تا تقاطع غیرهمسطح وحدتیه و راه‌آهن بوشهر شیراز
  • دستگاه سونوگرافی و OPG در پلی‌کلینیک تخصصی امام موسی کاظم(ع) برازجان به بهره‌برداری رسید
  • تکیه بر تجربه؛ مجید خدابخش سکان هدایت توسعه پلیمر پادجم را به دست گرفت
  • عناوین روزنامه‌های ورزشی امروز 1405/04/20
  • ۲۲۰۰ بازرسی از واحدهای صنفی دشتستان انجام شد
  • عناوین روزنامه‌های امروز1405/04/20
  • تصمیم عجیب کادرفنی تیم ملی فوتبال درجام‌جهانی/ زنگ خطر برای چند بازیکن
  • تداوم وزش باد و گرمای ۵۰ درجه‌ای در بوشهر؛ خلیج فارس مواج می‌شود
  • قدرت ملّی، زیربنای هر انتقام مؤثر است
  • تسری منطقه آزاد به بافت شهری مرکز استان مبنای قانونی ندارد
  • تصاویر اتحاد خبر از عزاداری مردم برازجان در شب تاسوعا
  • استاندار بوشهر: منطقه آزاد پیشران توسعه استان خواهد بود
  • پرداخت بیش از ۱۲۰۰ میلیارد تومان به بازنشستگان و مستمری بگیران استان بوشهر در خردادماه
  • زارع: تسریع در فعال سازی منطقه آزاد بوشهر زمینه ساز تحول اقتصادی است
  • تصاویر اختصاصی اتحاد خبر از تعزیه روز عاشورا در روستای نظرآقا ( 2)
  • تصاویر اختصاصی اتحاد خبر از تعزیه روز عاشورا در روستای نظرآقا ( 1)
  • تصاویر اتحاد خبر از عزاداری مردم برازجان در شب عاشورا
  • اجرای عملیات آسفالت بلوار ۲۴ متری شهید عبدالرحمان صابری
  • چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟
  • بازدید میدانی و بررسی روند اجرای پروژه مهم تعریض محور وحدتیه به روستای سیامنصور
  • بوشهر و حلقه مفقوده توسعه
  • اعتراض به امتحانات حضوری دانشجویان ارشد
  • برگزاری همایش شیرخوارگان حسینی در مهدیه شهر صدرا/ تصاویر اختصاصی
  • ضرورتِ گذار از نهاد های استخراجی به نهادهای فراگیر
  • .: ... 1 روز قبل گفت: درود بر شما🙏 ...
  • .: پتروشیمی ها 1 روز قبل گفت: درود بر همکاران عزیز ...
  • .: ح. ح. نیکنام حدود 4 روز قبل گفت: احسنت 👌👏👏💐 ...
  • .: جواد حدود 4 روز قبل گفت: با آرزوی موفقیت برای ...
  • .: ج. ح. نیکنام حدود 5 روز قبل گفت: قلمت مانا جالب بود ...
  • .: الهه حدود 8 روز قبل گفت: خوب بود ...
  • .: سید عبدالعطَیم حسینی موردراز حدود 15 روز قبل گفت: سلام خسته نباشید جناب ...
  • .: رها حدود 19 روز قبل گفت: عکس ها عالی ...
  • .: سعید حدود 23 روز قبل گفت: امتحانات حضوری با توجه ...
  • .: جواد حدود 23 روز قبل گفت: با توجه به عدم ...