امروز: شنبه 28 شهريور 1405
    طراحی سایت
تاريخ انتشار: 16 فروردين 1405 - 10:13

اتحادخبر:استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباره عملکرد تیم بیهوشی در شرایط بحرانی و جنگی، نکاتی را بازگو و توضیحاتی ارائه داد.

اتحادخبر:استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباره عملکرد تیم بیهوشی در شرایط بحرانی و جنگی، نکاتی را بازگو و توضیحاتی ارائه داد.

چالش های تیم بیهوشی در شرایط جنگی

به گزارش مهر، الهام شهیدی دلشاد استادیار گروه هوشبری و فوریت های پزشکی، پیرامون موضوع حساس بیهوشی در شرایط جنگی، به عمق چالش‌ها و جنبه‌های انسانی حوزه بیهوشی می‌پردازد که در ادامه می خوانیم.

● به‌ طور کلی بیهوشی در شرایط جنگی چه تفاوتی با شرایط عادی دارد.

■ بیهوشی در شرایط جنگی اساساً در بستری از محدودیت‌ها، عدم قطعیت و فشار زمانی شدید انجام می‌شود. برخلاف شرایط عادی که تصمیم‌گیری‌ها بر پایه استانداردهای کامل و منابع کافی است، در اینجا بسیاری از تصمیم‌ها بر اساس امکانات موجود و شرایط لحظه‌ای اتخاذ می‌شوند. طبیعتا بخش قابل توجهی از مرگ‌های ناشی از تروما در شرایط بحران و جنگ، در صورت دسترسی به مراقبت‌های جراحی و بیهوشی ایمن قابل پیشگیری هستند؛ به‌گونه‌ای که در برخی گزارش‌ها این میزان تا حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد برآورد شده است. این آمار نه بیانگر ضعف ذاتی نظام‌های سلامت، بلکه نتیجه مستقیم تخریب زیرساخت‌ها، هدف قرار گرفتن مراکز درمانی و نقض اصول بنیادین حقوق بشردوستانه است. در چنین شرایطی، هر اقدام بیهوشی، در کنار کارکرد بالینی خود، حامل پیامی روشن در دفاع از کرامت انسانی و محکومیت صریح جنگ و رفتارهای ضدبشری است.

● مهم‌ترین چالشی که در زمان جنگ و بحران برای تیم بیهوشی وجود دارد، کدام‌ها هستند.

■ یکی از چالش‌های اساسی بیهوشی در بحران و جنگ، فقدان منابع است؛ این فقدان نه‌فقط در زمینه دارو، بلکه در زیرساخت‌های پایه‌ای مانند اکسیژن، مانیتورینگ و تجهیزات راه هوایی نیز نمود دارد.

● وقتی امکانات محدود است، تیم بیهوشی معمولاً چگونه این شرایط را مدیریت می‌کند.

■ شواهد حاصل از مطالعات در محیط‌های کم‌منبع و جنگ‌زده نشان می‌دهد که در بسیاری از این شرایط، بیهوشی عمومی بدون دسترسی کامل به ونتیلاتور یا تجهیزات پیشرفته مدیریت راه هوایی انجام می‌شود و در این میان، کتامین به‌ عنوان یکی از ایمن‌ترین و در دسترس‌ترین داروهای بیهوشی نقش محوری ایفا می‌کند. در چنین شرایطی، تصمیم‌گیری بیهوشی از یک انتخاب مبتنی بر ترجیح به یک انتخاب مبتنی بر امکان تبدیل می‌شود. این وضعیت، ریسک عوارض قلبی-ریوی و مرگ حین عمل را به‌طور قابل توجهی افزایش می‌دهد.

● جنگ و بحران چه تاثیرات دیگری بر نظم و عملکرد تیم‌های بیهوشی می‌گذارد.

■ یکی از این موارد فشار بالای بار تروما در کنار نیازهای غیرجنگی است. در بسیاری از مناطق جنگی، بخش قابل توجهی از مداخلات جراحی همچنان مربوط به موارد غیرتروماتیک مانند اورژانس‌های مامایی، عفونت‌ها و بیماری‌های عمومی است و موارد ناشی از آسیب‌های جنگ تنها بخشی از بار جراحی را تشکیل می‌دهد. با این حال، بیماران دچار آسیب‌های شدید، به‌ ویژه در اثر انفجار و آسیب‌های اندامی، اغلب نیازمند مداخلات جراحی مکرر هستند؛ به‌ طوری‌ که در موارد پیچیده،گاهی یک بیمار ممکن است چندین عمل جراحی متوالی و گاه بیش از ۵ تا ۶ مداخله را تجربه کند. این تکرار مداخلات، مدیریت درد، حفظ پایداری همودینامیک و پیشگیری از عفونت را به چالشی چندلایه برای تیم بیهوشی تبدیل می‌کند.

● با توجه به حملات اخیر به مراکز درمانی و فشارهای ناشی از جنگ، وضعیت ارائه خدمات بیهوشی در کشور را چگونه ارزیابی می‌کنید.

■ ابعاد حملات به زیرساخت‌های سلامت کشور، تصویری تکان‌دهنده از نقض آشکار قوانین بین‌المللی را ترسیم می‌کند. تعدادی بیمارستان و مراکز درمانی، هدف حمله قرار گرفته‌اند و صدها مرکز بهداشتی و اورژانس دچار آسیب شده‌اند؛ در کنار آن، تعدادی از کادر سلامت به شهادت رسیده‌اند، افرادی که نه در میدان نبرد، بلکه در خط مقدم نجات جان انسان‌ها هدف قرار گرفته‌اند. با این حال، آنچه این تصویر را از یک روایت صرفاً تراژیک متمایز می‌کند، تداوم عملکرد حرفه‌ای نظام سلامت است؛ در حالی‌ که بخشی از زیرساخت‌ها هدف قرار گرفته، اتاق‌های عمل بخش قابل توجهی از مراکز درمانی کشور همچنان با نظم، دقت و استانداردهای علمی فعال‌ هستند و تیم‌های بیهوشی، فراتر از مدیریت بحران، حتی انجام جراحی‌های الکتیو را نیز بدون اختلال جدی ادامه داده‌اند! پاسخی معنادار به تهاجمی است که هدفش، فلج‌کردن حیات عادی جامعه بوده است.

● با وجود این شرایط، چه عواملی باعث شده خدمات بیهوشی و جراحی همچنان ادامه پیدا کند.

■ خوشبختانه حتی در سخت‌ترین شرایط نیز می‌توان کیفیت مراقبت را بهبود داد. مطالعات نشان داده‌اند که استفاده از چک‌لیست ایمنی جراحی سازمان جهانی بهداشت می‌تواند میزان عوارض عمده پس از جراحی را تا حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد کاهش دهد. این یافته، تأکیدی بر این واقعیت است که ساختار و نظم حتی در دل بی‌نظمی جنگ، می‌تواند نجات‌بخش باشد.



کانال تلگرام اتحادخبر


نظرات کاربران
ارسال نظر

نام:

ايميل:

وب سايت:

نظر شما:

تازه ترین خبرها

  • بازگشت داود جعفری‌فر به قلب تولید جم؛ مدیر مجتمع پلی‌اتیلن سنگین ۲ شد
  • زمینه همکاری‌های مشترک اقتصادی و تجاری، در دیدار استانداران بوشهر و سن‌پترزبورگ بررسی شد
  • بوروکراسی نوین!!!
  • تاملی بر فرصت ها و چالش های منطقه آزاد بوشهر
  • حضور استاندار بوشهر و رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در آیین اختتامیه سی‌و‌پنجمین نمایشگاه بین‌المللی صنایع غذایی WorldFood مسکو
  • شهریار شاعر زود آشنا
  • «دقایقی کوتاه با وزیر نفت»
  • بررسی مسائل شیلات و تسهیل صادرات در نشست استاندار بوشهر با رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس
  • نخستین هفته لیگ تیراندازی استان بوشهر برگزار شد؛ یک پیروزی و یک شکست برای تیم‌های دشتستان
  • عناوین روزنامه‌های امروز1405/06/28
  • عناوین روزنامه‌های ورزشی امروز1405/06/28
  • تسریع در اجرای پروژه‌های عمرانی مناطق عشایری ارم دشتستان ضروری است
  • کشف ۴۰ دستگاه ماینر غیرمجاز در استان بوشهر
  • واژگونی موتورسیکلت در محور دشتی به دیّر ۳ مصدوم داشت
  • کشف ۲۰۰ کیلوگرم ماده مخدر گل در عملیات مشترک پلیسی
  • از «هیچ» تا «چهره استان»؛ معجزه رزومه‌سازان بوشهر
  • جلسه رسمی انجمن کونگ‌فو توآ کشور برگزار شد / تأکید بر حیاتی بودن نیمه دوم سال و تقدیم احکام مسئولان کمیته‌ها
  • ستار عباسی سملی و حسین شاکر قهرمان کشور شدند
  • نسخه اینترنتی هفته نامه اتحاد جنوب/شماره 1406
  • میدری در صف اول استیضاح‌ مجلس است | در عزل سالاری کار غیراخلاقی صورت گرفت | مدیریت وزارت کار زمینه‌ساز بحران است
  • افتتاح نمایشگاه عکس هنرجویان سینمای جوان برازجان با حضور معاون فرماندار دشتستان
  • دانشگاه خلیج فارس در انتظار خوابگاه!
  • آیین قدردانی از بازنشستگان آریاساسول برگزار شد
  • دبیرخانه دائمی رویداد ملی «مخ‌برون» در دشتستان آغاز به کار کرد؛ گامی بلند برای معرفی نگین سبز جنوب
  • نشست فرماندار دشتستان با مراکز «مثبت زندگی» / تأکید بر اشتغال و پیشگیری
  • مدرسه؛ جایی برای دیدن انسان‌ها
  • عناوین روزنامه‌های ورزشی امروز1405/06/22
  • سلیمانی رفت؛ مهرجویی سرپرست گمرکات استان بوشهر شد
  • تمهیدات امنیتی عراقی ها برای بازی استقلال؛ آماده باش کامل در بصره
  • از پرداخت هزینه اعزام تا اعتراض به انتخاب ملی پوشان اعزامی به ناگویا
  • تجلیل از مسعود آتشی در نشست مؤسسین خانه فرهنگ دشتستان
  • اعتراض به بی توجهی به امکانات سرمایشی در حوزه کنکور برازجان؛ داوطلبان در گرما و استرس مضاعف
  • آقای حجت‌الله عبدالملکی؛ استاد! شما دیگر هیچ نگویید
  • کنکور؛ ماراتنی که هرگز تمام نمی شود!
  • تیم منتخب شین‌کیوکوشین بوشهر در فستیوال ستارگان و قهرمانی کشور خوش درخشید
  • طرح اشتغال پایدار در نوار ساحلی دشتی و تنگستان آغاز شد
  • مهندس محمدی، موفق ترین و فعال ترین شهردار ادوار برازجان
  • گامی برای نشاط و توسعه روستایی؛ پارک ۱۲ هزار مترمربعی قلعه سفید به بهره‌برداری رسید
  • نقش فرج الله کمالی در تداوم و تحول مکتب دشتستان
  • 🎥ویدیو/افتتاح و اجرای ۱۰۵طرح اقتصادی و عمرانی در شهرستان دیلم
  • مطالبه خونخواهی باید به تقویت بازدارندگی کشور منجر شود
  • از برنامه چهار ساله توسعه شهر تا گلایه از بی‌عدالتی نفتی؛ سهم وحدتیه از مسئولیت‌های اجتماعی کجاست؟
  • ظرفیت تولید مرغ در استان بوشهر افزایش می یابد
  • مدیریت ناترازی انرژی در فارس باید از حرف به عمل برسد
  • فعالیت بیش از ۵ هزار پزشک در خط مقدم سلامت فارس
  • .: عرفان حدود 5 روز قبل گفت: اره عالی ...
  • .: نیکنام حدود 7 روز قبل گفت: عالی بود درود بر ...
  • .: دشتستان حدود 14 روز قبل گفت: درود و خدا قوت ...
  • .: محمد علی خانی حدود 16 روز قبل گفت: عالی بود دکتر ‌. ...
  • .: نامی نظری حدود 19 روز قبل گفت: خداقوت و درود بر ...
  • .: اذرگون حدود 21 روز قبل گفت: بهتر شده ...
  • .: نصیبه حدود 23 روز قبل گفت: خانم سعادتمند؛ بانویی که ...
  • .: سلام حدود 24 روز قبل گفت: مهندس محمدی و ایوب ...
  • .: 🙏 حدود 25 روز قبل گفت: بخش مرکزی شهرستان تنگستان ...
  • .: محمد حدود 27 روز قبل گفت: جناب دریسی ،دولت شهیدرییسی ...