کد خبر: 92418 ، سرويس: ورزش
تاريخ انتشار: 15 بهمن 1396 - 08:25
دلایل عملکرد ضعیف داوران فوتبال
اتحاد خبر: بیانیه پشت بیانیه، انتقاد پشت انتقاد، هفته بیست‌و‌دوم لیگ برتر فوتبال ایران یکی از عجیب‌ترین هفته‌های لیگ بود.

 

اتحاد خبر: بیانیه پشت بیانیه، انتقاد پشت انتقاد، هفته بیست‌و‌دوم لیگ برتر فوتبال ایران یکی از عجیب‌ترین هفته‌های لیگ بود.
به گزارش شهروند؛ تقریبا تمام مربیان در کنفرانس‌های مطبوعاتی بعد از بازی به‌تندی از اشتباهات داوری انتقاد کردند. حتی مربیانی که تیم‌هایشان بازنده هم نبودند به داوران ایراد گرفتند تا مشخص شود وضع قاضیان فوتبال در ایران وضع جالبی نیست. اخراج‌های انجام‌نشده، پنالتی‌های گرفته‌نشده و سوت‌های مهمی که به‌زعم مربیان باید به صدا درمی‌آمدند اما در صحنه‌های حساس بی‌صدا ماندند، باعث شد هفته بیست‌و‌سوم لیگ برتر فوتبال ایران یکی از بدترین هفته‌ها برای داوران باشد. با نزدیک‌شدن به هفته‌های پایانی لیگ برتر و حساس‌شدن بازی‌ها، باشگاه‌ها و مربیان بیشتر روی صحنه‌های داوری زوم می‌کنند و خواستار یک قضاوت عادلانه و بی‌ایراد هستند؛ البته که این توقع حق طبیعی تیم‌ها است اما باید این موضوع را هم در نظر گرفت که داوران هم مثل بازیکنان و مربیان انسان هستند و امکان خطا برای آنها وجود دارد اما آنچه صدای باشگاه‌ها را درآورده، تکرار اشتباهات و بی‌تجربگی داوران است.
در حالی ‌که اغلب باشگاه‌ها به داوری‌ها معترض هستند، فریدون اصفهانیان، رئیس کمیته داوران در ادعایی جنجالی اعلام کرد كه اشتباهات داوری در لیگ امسال نسبت به ‌سال گذشته از ١٩ به ٦‌درصد کاهش داشته است. به‌رغم ادعای اصفهانیان در هفته اخیر تیم‌های پایین جدول بیشتر از بقیه باشگاه‌ها به داوری‌ها معترض بودند و این موضوع ثابت می‌کند نقش داوری در اتفاقات پایان فصل تا چه اندازه می‌تواند تأثیرگذار باشد. به همین منظور برای بررسی وضع داوری با دو کارشناس این حوزه گفت‌و‌گو کردیم تا به پاسخ این سوال برسیم که دلیل اصلی افزایش و تکرار اشتباهات داوری چیست؟ آیا مربیان و باشگاه‌ها محق هستند یا صرفا برای توجیه نتایج خود به انتقاد از داوری‌ها می‌پردازند؟ برای رسیدن به جواب این سوال‌ها حرف‌های نوید مظفری و داود رفعتی را بخوانید.

دستمزد خارج از عرف برای آقای کارشناس

روز گذشته انتشار یک سند از قرارداد سیدرضا غیاثی، سخنگوی کمیته داوران با فدراسیون جنجال بزرگی در داوری فوتبال ایران به راه انداخت و با دلخوری داوران همراه شد. داورانی که متوجه شدند زحمت اصلی را آنها می‌کشند اما دریافتی اعضای کمیته داوران به‌مراتب بیشتر از آنهاست.

داوران پول زیادی نمی‌گیرند

براساس اعلام رسمی سایت سازمان لیگ فعال‌ترین داور فوتبال ایران در لیگ شانزدهم (لیگ گذشته) ١٦ بازی را قضاوت کرده است. در صورتی که مبنا را ٦٤٠‌هزار تومانی قرار دهیم که اکثر داوران می‌گویند میزان دریافتی‌شان این رقم است، اگر یک داور ١٦ بازی را سوت بزند، در یک فصل حداکثر ١٠‌میلیون و ٢٤٠‌هزار تومان دریافت می‌کند. این در حالی است که فدراسیون فوتبال چندی پیش از افزایش رقم دستمزد داوران خبر داده و اعلام کرده بود كه داوران وسط ٩٠٠‌هزار تومان برای هر بازی می‌گیرند؛ موضوعی که بسیاری از داوران از آن اظهار بی‌اطلاعی می‌کنند. نکته قابل تأمل اینجاست که رقم واریزی به حساب داوران فوتبال ایران هم ٦٤٠‌هزار تومان نیست و واریزی برای هر مسابقه با کسر مالیات ٥٨٥‌هزار تومان است!

تفاهمنامه عجیب با آقای سخنگو

در چنین شرایطی انتشار قرارداد سیدرضا غیاثی، سخنگوی کمیته داوران با فدراسیون فوتبال هم جنجال بزرگی به راه انداخت و با دلخوری داوران همراه شد. در قراردادی که غیاثی با فدراسیون فوتبال تحت عنوان «تحلیل و کارشناسی داوری ٢٤٠ مسابقه لیگ برتر فوتبال» از تاریخ اول مرداد ٩٦ تا ٣١ اردیبهشت ٩٧ منعقد کرده آمده «مبلغ حق‌الزحمه بابت تحلیل و کارشناسی هر مسابقه معادل ١/٠٠٠/٠٠٠٠ ریال است» و در ادامه آمده که این مبلغ «پس از کسر مالیات و کسورات قانونی و اخذ گواهی انجام کار پرداخت خواهد شد». درواقع اگر در نظر بگیریم ١٠‌درصد بابت مالیات کسر شود، غیاثی برای آنالیز هر بازی ٩٠‌هزار تومان دریافت می‌کند و این رقم برای ٢٤٠ مسابقه ٢١‌میلیون و ٦٠٠‌هزار تومان می‌شود. به این ترتیب دریافتی او به مراتب بیشتر از داوران فعال فوتبال ایران است.

واکنش غیاثی: یک‌میلیون و هشتصد‌هزار تومان عایدی دارم

سیدرضا غیاثی، سخنگوی کمیته داوران البته خیلی زود به این اتفاقات واکنش نشان داد و در بیانیه‌ای که در کانال تلگرامی‌اش منتشر کرد، نوشت: «متاسفانه خبرگزاری‌اي که این گزارش را منتشر کرد، از هول حلیم در دیگ حلیم افتاده و گول کسانی را خورده که نمی‌دانسته‌اند این تفاهمنامه در تاریخ منتشره فاقد امضای اینجانب بوده و هنوز معتبر نیست. مقایسه تفاهمنامه فدراسیون و بنده با حق‌الزحمه داوران حدیث مع‌الفارقی است که هر کارشناس اهل فنی را به خنده می‌اندازد، عایدی من از این تفاهمنامه برای بازبینی فیلم بازی‌های لیگ، مشاوره داوری رئیس فدراسیون و کمیته داوران و سخنگویی کمیته داوران که وقت زیادی را طلب می‌کند در ماه بالغ بر یک‌میلیون و هشتصدهزار  تومان می‌شود که از هزینه‌ای که سازمان لیگ فقط برای بلیت هواپیما، هزینه هتل، حق‌الزحمه قضاوت داور یک بازی انجام می‌دهد و بیش از دو‌میلیون و پانصد‌هزار تومان می‌شود، کمتر است.»

اشتباه‌ها سازمان‌یافته نیستند

داود رفعتی/کارشناس داوری

متاسفانه اشتباهات داوری در هفته بیست‌و‌سوم لیگ برتر به طرز عجیبی افزایش داشت؛ در حالی كه هفته گذشته شاهد هیچ اشتباهی نبودیم. در هفته سپری‌شده داوران باتجربه هم که سابقه سال‌ها قضاوت در لیگ برتر را دارند، اشتباه کرده‌اند و نمی‌توان اشکالات را فقط به داوران جوان وارد کرد. با وجود این باید بپذیریم اشتباهات داوری سازمان‌یافته نیستند و سهواً پیش می‌آیند. این‌طور نیست که داوران بخواهند تعمدی علیه یک تیم سوت بزنند؛ چون هیچ داوری حاضر نمی‌شود کاری را به صورت عمدی انجام دهد که اعتبار او را زیر سوال ببرد و کمیته داوران برای اشتباهات آنها جریمه و محرومیت در نظر می‌گیرد که این مسأله علاوه بر خدشه‌دار شدن نام یک داور، ضرر مالی هم برای او به دنبال دارد.
 
نمی‌توان کمیته داوران را بابت آموزش‌ندادن به داوران سرزنش کرد چون تدابیری برای این موضوع اندیشیده شده و حتی از مدرسان اروپایی برای آموزش داوران جوان استفاده شده است. اشکال مهمی که در سال‌های اخیر برای داوری ایران ایجاد شده از دست‌دادن داوران باتجربه و سرشناس است؛ داورانی که نام آنها برای قضاوت در یک بازی حساس اعتبار و ارزش ایجاد می‌کرد و شناخت از آنها باعث می‌شد مربیان و باشگاه‌ها تصمیماتشان را بپذیرند. متاسفانه کمیته داوران در این زمینه استراتژی مناسبی نداشته و داوران برجسته را قبل از رسیدن به سن بازنشستگی به‌سادگی از دست داد؛ همین موضوع باعث شد داوران کم‌تجربه برای قضاوت در لیگ برتر انتخاب شوند. من به باشگاه‌ها حق می‌دهم در هفته‌های پایانی خواستار قضاوت‌های بدون اشکال باشند و از داوران خواهش می‌کنم تمرکز خود را افزایش دهند چون یک سوت اشتباه ممکن است سرنوشت یک تیم را تغییر دهد. ضمن این‌که امیدوارم کمیته داوران هم چیدمان بهتری در هفته آینده داشته باشد.

کمیته داوران هیچ برنامه‌ای برای قاضی‌ها ندارد

نوید مظفری/ کارشناس داوری

 وضعیت داوری در فوتبال ایران در سال‌های اخیر هیچ رشدی نداشته و اتفاق مثبتی برای آن رخ نداده است. پس طبیعی است که در هر هفته از مسابقات لیگ برتر شاهد اشتباهات زیاد داوری و اعتراض تیم‌ها و مربیان باشیم. متاسفانه اشکالات داوری در لیگ امسال افزایش زیادی داشته و در برخی از موارد به مربیان حق می‌دهم که به داوران معترض باشند؛ چون گاهی تصمیمات یک داور سرنوشت یک تیم را تغییر می‌دهد. متاسفانه در سال‌های گذشته کمیته داوران هیچ تدبیری برای بهتر شدن اوضاع داوری نداشته و اقدامی برای پیشرفت داوران که نقش تأثیرگذاری در فوتبال دارند، نکرده است. این‌که ما در رسانه‌ها مدام راجع به حقوق داوران و مسائل داوری حرف بزنیم واقعا تأسف‌آور است. به نظر من در شأن داوران نیست که بخواهیم ضعف آنها را به حقوق نگرفتن ربط دهیم.
 

این‌که کمیته داوران نمی‌تواند از حق این قشر دفاع کند واقعا تأسف‌آور است؛ چون این کمیته باید در تصمیمات و سیاست‌های کلان فوتبال تأثیر داشته باشد. در لیگی پویا که تیم‌ملی آن قرار است در جام‌جهانی فوتبال شرکت کند، حرف‌زدن درباره حقوق عقب‌افتاده داوران واقعا خنده‌دار است اما متاسفانه این مسأله در حال حاضر یکی از بزرگترین مشکلات این قشر است. در هفته‌های اخیر اشتباهات داوری تأثیر زیادی روی امتیازات رد و بدل شده داشته و این نشان می‌دهد داوران ایرانی به آموزش بیشتری نیاز دارند اما ما در این بخش هیچ برنامه‌ای از کمیته داوران ندیده‌ایم و کاملا مشخص است که هیچ سازوکاری برای پیشرفت داوران در نظر گرفته نشده است. البته این‌طور نیست که تمام برد و باخت‌ها ناشی از اشتباهات داوری باشد اما افزایش اشتباهات تأثیر زیادی بر نتایج داشته که متاسفانه برای برطرف شدن ضعف‌ها برنامه خاصی از طرف کمیته‌ای که متولی داوری است، ندیده‌ایم./د

لينک خبر:
https://www.ettehadkhabar.ir/fa/posts/92418