کد خبر: 29 ، سرويس: مقاله
تاريخ انتشار: 30 آبان 1391 - 19:43
نقش فرهنگ سیاسی در توسعه پایدار کشور

فرهنگ سیاسی به عنوان الگوی بستر ساز توسعه، از عوامل اصلی پیشرفت و تداوم برنامه های توسعه در یک کشور محسوب می گردد. به گونه ای که در کنار مقوله های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ... توسعه فرهنگ سیاسی به عنوان مکانیزم دست یابی به توسعه از جایگاه ویژه ای برخوردار است.

فرهنگ سیاسی به عنوان الگوی بستر ساز توسعه، از عوامل اصلی پیشرفت و تداوم برنامه های توسعه در یک کشور محسوب می گردد. به گونه ای که در کنار مقوله های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و ... توسعه فرهنگ سیاسی به عنوان مکانیزم دست یابی به توسعه از جایگاه ویژه ای برخوردار است. اگر اصول توسعه پایدار را در یک نظام سیاسی به عنوان عامل بررسی کنیم در عصر کنونی، فرهنگ سیاسی مبنای آغاز یک توسعه بلند مدت و پایدار قرار می گیرد که این فرصت (بی نظیری را در اختیار دولت یا حکومت stste and government)) قرار می دهد.
اگر فرهنگ سیاسی را مجموعه ای از باورها و ایستارهای افراد نسبت به نظام سیاسی تعریف کنیم، یعنی آگاهی به وظایف نظام (political system)، فرهنگ سیاسی آگاهی نسبت به وظایف مجری نقش های این سیستم یعنی دولت نیز محسوب می شود. یکی از این نقش ها توانایی نظام در تولید منابع و توزیع درآمدهاست. آگاهی نسبت به این وظیفه، افراد جامعه را نسبت به سرنوشت سیاسی و به صورت کلان نظام سیاسی دارای شناخت معرفی می کند و این خود مستلزم فراگیر شدن فرهنگ سیاسی پویا در سطح کشور می شود.
راه توسعه با شناخت از روند شکل گیری آن در سطح خرد، کارکرد معین نخبگان در سطح کلان محیط اجتماعی صورت می پذیرد و اگر توسعه ای شاهد باشیم در ابتدای راه توسعه فرهنگ سیاسی پویا به صورت مشخص در همه ی جوامع بوده است؛ چرا که فرهنگ سیاسی مشارکتی و آگاه زمینه کارآمدی پویای نظام سیاسی را به همراه دارد.
فرهنگ سیاسی خود یک نیرو است، یک عامل فعال ساز و حرکت به سمت توسعه پایدار.
وقتی می توان به توسعه پایدار دست یافت که در تک تک افراد نسبت به موتور محرک توسعه یعنی دولت ایجاد آگاهی کرد و این همان فرآیند نهادینه کردن و ساخت فرهنگ سیاسی است.
که می تواند خود در نحوه حرکت به سمت توسعه تاثیر عمده بگذارد. این روند را می توان تاثیر فرهنگ سیاسی در ایجاد توسعه پایدار تعریف کرد.
به صورت سیستمیک ورود این آگاهی به محیط اجتماعی یا سیاسی و فعال شدن آن می گردد و در پی آن آگاهی نظام نسبت به وظایف خود و انجام صحیح این وظایف و نهایتا این آگاهی توسعه سیاسی پایدار را به همراه دارد. ایفای نقش صحیح دولت (توانایی دست یابی به اهداف) از پیامدهای فرهنگ سیاسی آگاه و مشارکتی است.
این موضوع آن چنان اهمیت دارد که به جرات می توان گفت عامل عقب ماندن کشورهای در حال توسعه نیز در این نگرش وجود دارد که نبود نظم کارآمد مانع عمده ای در بهره برداری از فرصت های توسعه گردیده چرا که اگر فرهنگ سیاسی در مسیر پویای خود حرکت کند انسجام بخش به تمام بخش های نظام سیاسی می گردد و نهایتا این هماهنگی در تولید اثرات مطلوب را به همراه خواهد داشت.
فرهنگ سیاسی هم در عرصه داخلی و هم در عرصه روابط بین الملل تاثیری به سزا دارد. فرهنگ سیاسی ما نشانه ی رشد شخصیت و هویت بین المللی ماست که خود می تواند تامین کننده ی منافع برای ما باشد. در عرصه داخلی نخبگان جامعه با شناختی که نسبت به ارزش ها و هنجارهای جامعه دارند رهبری توسعه پایدار را بر عهده دارند و موظف اند که این توسعه را در راه تامین منافع ملی در نظام بین الملل بگسترانند.
با توجه به غنی بودن فرهنگ اسلامی ـ ایرانی جمهوری اسلامی ایران با شناخت کافی و رهبری مطلوب نخبگان سیاسی و تحقق و گسترانیدن این فرهنگ کارآمد در میان افراد جامعه راهبر توسعه مطلوب و پایدار کشور هستند.


لينک خبر:
https://www.ettehadkhabar.ir/fa/posts/29