کد خبر: 50946 ، سرويس: گزارش و گفتگو
تاريخ انتشار: 30 شهريور 1394 - 10:00
اختصاصی اتحادخبر/ در پی خشک شدن چاه های آب، دست به کار شدند؛
اهالی دهرود:خودمان آب بند می زنیم و لایه روبی می کنیم+ تصاویر

اتحادخبر: روستای دهرود یکی از روستاهای بخش ارم از توابع دشتستان است که با 2500 نفر جمعیت و منابع طبیعی زیبا به عنوان یکی از قطب های کشاورزی و گردشگری این شهرستان محسوب می شود. مردمانی  که در فصل های خاصی از سال میزبان جمعیتی بالغ بر 1000 نفر از عشایر کشور می باشند، مردمانی که شغل غالب آن ها کشاورزی است...

اتحادخبر- سیده هدیه علوی شریف: بحران کم‌آبی و خشکسالی در چند سال اخیر کشاورزی و باغداری را در دشتستان  که قطب کشاورزی استــــــان بوشهر می شود را تحت تاثیر خود قرار داده، به ‌طوری که بخش اعظمی از باغ‌هاي لیمو و خرما در اين شهرستان خشک و مزارع آن به زمین‌های غیر قابل تبدیل شده است.
دشتستان با دارا بودن بیش از 4.5 میلیون اصله نخل با سطح زیرکشت 28 هزار هکتار، سالانه 115 هزار تن خرما توليد و روانه بازارهاي داخلي و خارجي مي‌كند، ضمن اين كه 500 هزار تن انواع صيفي‌جات نيز از 560 هزار هکتار سطح زیرکشت اين شهرستان به عمل مي‌آيد كه مجموع اين توليدات نقش مهمی در ایجاد اشتغال پایدار و رونق اقتصادی استان بوشهر ایفا می‌كند؛ مساله‌اي كه متاسفانه در سال‌هاي اخير به دليل خشكسالي و كمبود آب با چالش‌هاي زيادي مواجه شده و اقتصاد اين استان را متزلزل كرده است.
روستای دهرود یکی از روستاهای بخش ارم از توابع دشتستان است که با 2500 نفر جمعیت و منابع طبیعی زیبا به عنوان یکی از قطب های کشاورزی و گردشگری این شهرستان محسوب می شود.
مردمانی  که در فصل های خاصی از سال میزبان جمعیتی بالغ بر 1000 نفر از عشایر کشور می باشند، مردمانی که شغل غالب آن ها کشاورزی است، مردمانی که به دلیل خشکسالی های اخیر به شهرهای دیگر مهاجرت کرده اند.
یکی از اعضای شورای این روستا در گفتگو با اتحاد خبر گفت: خشکسالی های 10 سال گذشته موجب از بین رفتن آب های سفره های زیرزمینی در منطقه ارم شده است و این امر در دهرود به گونه ای است که کشاورزی این منطقه را به کمتر از 10 درصد کشانده است و مزارع کنونی نیز در این منطقه تنها با کمک 5 تلمبه آبیاری می شود. امری که جوابگوی کشاورزی این روستا نمی باشد.


وی غالب محصولات کشاورزی تولیدی در این منطقه را گندم، جو، هندوانه و سیفی جات دانست و عنوان داشت: کاهش کشاورزی در دهرود موجب کاهش درآمد مردم این روستا به 10 درصد درآمد قبلی شده است.
عضو شورای روستایی دهرود اظهار داشت: رودخانه دهرود یکی از رودخانه های فصلی استان بوشهر است که از کوه های پشت پر و تنگ ارم سرچشمه می گیرد و بعد از پیوستن به رودخانه مند به خلیج فارس می ریزد.
وی اضافه کرد: در فصل زمستان شاهد پرآب شدن این رودخانه هستیم که متاسفانه به دلیل فقدان سد، این آب ها بدون استفاده به دریا می ریزند.
و این درحالی است که با احداث یک سد و مهار ساختن آب های این رودخانه فصلی می توان کشاورزی این منطقه را احیاء ساخت.
عضو شورای روستای دهرود اضافه کرد: شورا و دهیار این روستا پیگیری های جهت احداث سد بر روی رودخانه فصلی دهرود با شرکت آب منطقه ای استان بوشهر انجام داده ایم و این شرکت نیز قول هایی جهت مرتفع سازی مشکل آب این روستا داده اند اما متاسفانه به دلایل مختلفی از جمله نبود اعتبارات لازم، اقدامی اساسی در جهت احداث سد صورت نگرفته است.
مجری فرد افزود: دشت دهرود یکی از بحرانی ترین دشتهای کشور است که بیش از 96درصد چاه های کشاورزی آن خشک گردیده است و هم اکنون با مشکل آب شرب ساکنین مواجه شده است.
وی افزود: این منطقه در گذشته نیز با بحران آب روبه رو بوده است و لذا تعداد بسیار زیادی بند کوچک و بزرگ در کوه های غربی آن توسط پیشینیان این مرزبوم ساخته شده است، در شرایطی که به دلیل کمبود اعتبار در حال حاظر اجرا و احداث سد دهرود که نقش حیاتی برای تداوم حیات این روستا دارد به تعویق افتاده است، مردم دهرود خود به پیروی از پیشینیان خود دست به کار شده اند.


مجری فرد ادامه داد: کشاورزان این روستا به صورت مشارکتی در مسیر دره ها اقدام به ساخت آب بندهایی زده اند و سعی دارند که جلوی خارج از دسترس شدن بارش های سالیانه را بگیرند . به گفته آنان؛ نتایج کار این بندها که از یک طرف موجب افزایش سطح آب چاه های کشاورزی شده و از طرف دیگر با هدایت آب ها و ایجاد بند فرعی در میان باغ ها نیاز به آبیاری را به میزان زیادی کاهش داده است بسیار چشمگیر بوده است و این نتایج باعث ترغیب سایر کشاورزان برای احداث بند گشته است.
یکی از این کشاورزان در گفتگو با اتحادخبر، هزینه بالای لودر برای خاک برداری و پشته سازی دره ها را از جمله مشکلات خود دانست و گفت: در شرایطی که دولت توان کافی برای ساخت سد دهرود را ندارد، دهرودیان از مسولان محترم درخواست دارند تا یک دستگاه لودر یا بولدوزر را در اختیار دهیاری و یا جهاد کشاورزی دهرود قرار دهند تا با مدیریت مناسب، احداث بندهای جدید دهرود با سرعتی بهتر انجام گیرد.


وی افزود: مردم دهرود در این حرکت خودجوش برای حفاظت و احیای منابع آب، منتظر مساعدت بخشدار، فرماندار و استاندار گرانقدر استان و سایر مدیران استانی و شهرستانی در تامین دستگاه و ابزار آلات مورد نیاز هستند.

جهانبخش: دهرود، دومین دشت بحرانی استان است
مدیر جهاد کشاورزی دشتستان در این خصوص به اتحادخبر گفت: دهرود، دومین دشت بحرانی استان بوشهر است که با کمبود آب دست و پنجه نرم می کند.
وی افزود: احداث سد مخزنی، مهمترین خواسته اهالی این منطقه است که بنا به دلایلی تاکنون محقق نشده و همین امر فشارهای زیادی به بخش کشاورزی دهرود وارد آورده است.
جهانبخش ادامه داد: جهت تأمین آب و کمک به تغذیه سفره های زیر زمینی این دشت نیز 4 بند بر روی دره های فصلی احداث گردیده است که متأسفانه به دلیل عدم لایروبی این بندها، مخزن نگهداری آب آنان کاهش یافته و همین امر موجب کاهش عملکرد این بندها شده است.
وی اظهار داشت: متأسفانه هزینه لایه روبی از این بندها نیز بسیار زیاد است به نحوی که حتی در برخی موارد احداث بندهای جدید، مقرون به صرفه تر است.
مدیر جهاد کشاورزی دشتستان افزود: با تمامی این شرایط باید از پتانسیل انسانی و امکانات موجود جهت ساماندهی دشت دهرود و کمک به کشاورزی این بخش کمک کرد.

محمدی: کار غیرکارشناسی نباید صورت گیرد
مدیر اداره منابع طبیعی و آبخیزداری دشتستان نیز در این باره به اتحادخبر گفت: اهالی این منطقه تاکنون درخواستی در خصوص کمک جهت احداث بندهای جدید نداده اند و تنها درخواست انان جهت لایروبی از بندهای احداث شده قبل بود.
محمدی اظهار داشت: ما نیز با درخواست لایروبی بندها موافقت کردیم اما احداث بندهای جدید و یا مسیل هایی جهت تغذیه سفره های زیر زمینی باید با کارشناسی صورت گیرد.
وی ادامه داد: اگر کارشناس مربوطه این امر را تأیید نکند، نباید کاری صورت پذیرد چرا که احتمال وقوع خسارت های بعدی نیز وجود دارد.
محمدی افزود: اما در صورت تأیید کارشناسان مربوطه و تأمین اعتبار از سوی فرمانداری دشتستان، از این اقدام خودجوش مردم دهرود حمایت می شود. /ب

لينک خبر:
https://www.ettehadkhabar.ir/fa/posts/50946