امروز: شنبه 01 ارديبهشت 1403
- روز سعدی و نکتهای نغز از گلستانش
- بانک قرضالحسنه مهر ایران بیشترین وام را در سال ۱۴۰۲ پرداخت کرد
- پتروشیمی پردیس حامی مهمترین رویداد بین المللی در حوزه تاب آوری انرژی
- شبکه اسرائیلی از زبان نتانیاهو: به دنبال جنگ با ایران نیستیم! / ماموریتهای مهمتری در جبهه غزه و لبنان داریم
- جاده مرگ شهر وحدتیه را دريابيد،مسئولان برحذر باشند
- ادعاها درباره حمله اسرائیل به ایران / ساقط کردن چند ریزپرنده در آسمان اصفهان
- نقدی بر مجموعه داستان " خینجوشون " اثر مختار فیاض
- توزیع تعداد ۵۰ عدد کلاه ایمنی از طرف شهرداری بین موتورسیکلت سواران شهر وحدتیه
- حضور پنج بازیکن بوشهری در اردوی انتخابی تیم ملی فوتبال جوانان
- سرپرست روابط عمومی اداره کل ورزش و جوانان استان بوشهر منصوب شد
تاريخ انتشار: 10 خرداد 1394 - 08:00
اتحادخبر:ماهی گیری در شهرستان ساحلی گناوه که از دیرباز رواج داشته به روش های گوناگونی صید می شود.
اتحادخبر:ماهی گیری در شهرستان ساحلی گناوه که از دیرباز رواج داشته به روش های گوناگونی صید می شود.
به گزارش اتحادخبر، ماهی گیری برای مردم این منطقه هم به عنوان یک شغل محسوب می شود و هم جنبه تفریحی دارد.
ماهیگیری که همان شکار ماهی نامیده می شود از دریا با قلاب و تور به انواع مختلف انجام می شود.
ماهی گیری که به دو دسته ماهی گیری تجاری و تفریحی تقسیم می شود در شهرستان گناوه بصورت سنتی انجام می شود.
*ماهیگیری سنتی
در روش سنتی معمولا از تور برای صید ماهی استفاده می شود که ماهی با استفاده از جزر و مد آب دریا باعث گیرافتادن در آن می شود.
روش دیگر، استفاده از تورهای بزرگ در سطح یا کف دریا است و این تورها ممکن است در یک ناحیه دریا پهن شده یا توسط قایق و شناور در مسیر مشخصی کشیده شود.
روش دیگر سنتی مردم این منطقه استفاده از قلاب است.
خیت(khayt)، سالیه (salye)، گرگور، خوربستن و پاروکشیدن، خیت کردن و کاسه انواع روش های متداول ماهیگیری در دریا که در منطقه گناوه متداول است.
یکی از ساده ترین راه های صید ماهی . خیت کردن است .
ابزار نیاز برای این صید ریسمان نایلونی است که در سر آن قلاب ماهیگیری وصل می کنند و در نیم متری قلاب تکه ای سرب برای سنگینی آن می بندند.
برای گول زدن و فریب دادن ماهی و یا به اصطلاح محلی برای گیم ماهی (طعمه) از کرم خاکی یا ماهی مرکب استفاده می شود بطوری که طعمه را سر قلاب می بندند و آن را در آب رها می سازنند.
از این روش می توان در ساعت های گوناگون روزهای زمستان برای ماهیگیری استفاده کرد.
نکته قابل توجه در صید ماهی با روش خیت این است که باید دریا در موقع صید آرام و در حال توقف باشد در غیر اینصورت بخصوص زمان هایی که دریا در حال جزر و مد است نمی توان از این روش استفاده کرد.
ماهی ها هنگام جزر ومد دریا از محل خود حرکت می کنند و در جای خودشان ثابت نمی ایستند و بمحض اینکه آب توقف کرد ،دسته های ماهی سریع پراکنده می شوند و در این موقع است که شخص ماهیگیری می تواند با ماشوه (قایق چوبی) خود که در یک کیلومتری ساحل در آب لنگر انداخته شروع به صید ماهی نماید.
ماهی هاِِِیِی که با این روش صید می شوند، سنگسر، میش ماهی، هامور، پلک شو است. *
*کرف *
ماهیگیران در این روش که در آب های کم عمق انجام می شود از توری که دو سر آن را چوب می بندند استفاده می کنند.
دراین روش دو ماهیگیر برای صید حدود 10 متر وارد آب می شوند و همزمان با بازکردن تور دو طرف چوب را در آب فرو می برند و سپس آن را بسوی خشکی هدایت می کنند و ماهی های از گونه بیاح و شعوم را که در آن گیر می افتد، صید و جمع آوری می کنند.
*خوربستن و پارو کشیدن*
خور مقداری از زمین مجاور دریاست که کمی نسبت به سطح زمین گودی آن بیشتر است و هنگام مد و طغیان دریا در این راه تا ده ها متر و حتی چند کیلومتر به داخل خشکی پیش می رود.
شیوه بستن خور:در شب پانزدهم و سی ام هر ماه که آب دریا بالا می آید و آب به داخل خور رخنه و پر می شود،صیادان با حمل وسایل خود که شامل یک نوع پارو که به شکل تور درست کرده اند،یک عدد لیخ که نوعی تور ماهیگیری است،چند اصله چوب است هنگامی که خور بطور کامل از آب دریا پر شده ، دهانه خود را با استفاده ازاین ابزار می بندند و چشم براه می مانند تا جزر دریا شروع شود.
ماهی هایی که بر اثر (مد) در یا به داخل خور می آیند درهنگام (جزر) که قصد خروج را دارند به محض برخورد با پارو و یا لیخ بر گشته و عده ای از آنها که با سماجت تعدادی ماهی در آب های کم گودی خور گیر می افتند و عده ای سرگردان می شوند. که با پارو کشیدن صید می شود.
شیوه پارو کشیدن:در نخست در دو سر پاروی سی متری دو عدد چندل(یک نوع چوب بلند)می بندند و دو نفر دو سر چوب را در سطح زمین استوار می گیرندو چند نفر دیگر نیز وسط پارو به فاصله دومتری می ایستند و پای خود را در دلکه پارو که حلقه ای از طناب است و در قسمت پایین پارو بسته می گذارند.
سپس پارو را استوار به زمین می کشند تا ماهی از زیر آن بیرون نرود.
ماهیگیران نیز همگی با هم پارو را از دهانه خور بطرف خشکی حرکت می دهند که در نتیجه ماهی هایی که در خور مانده اند بناچار به طرف خشکی رانده می شوند و به صید می شوند.
استفاده از گرگور ( قفس سیمی) روش دیگری از ماهیگیری در شهرستان گناوه است.
گرگور نوعی ابزار برای صید ماهی است که اهمیت زیادی برای ماهیگیران این منطقه دارد.
این نوع روش علاوه بر اینکه یک ابزار خوب و مطمئن ماهیگیری است بزرگترین خاصیت آن این است که چون فضای داخل آن گسترده است ماهی کمتر مرده یا فاسد می شود.
در کف گرگور سنگ های چند منی می بندند و تا به زیر آب برود و برای پیداکرن آن
در قسمت بالایی آن طنابی که خیلی سبک است و همیشه روی آب می ماند استفاده می شود.
قایق ها و لنج هایی که دارای گرگور می باشند آنان را در فصل زمستان در عمق 20متری و در تایستان در عمق 40متری و یا بیشتر رها می کنند.
ماهیگیران در همه فصل می توانند با این طریق ماهی صید کنند.
هر گرگور گنجایش بیش از 80ماهی را دارد بگونه ای که بیشتر ماهی های بزرگ با همین روش صید می شود.
انواع ماهی صید شده بوسیله گرگور، سنگسر - شعری - سرخو - هامور و جش و صافی هستند.
استفاده از روش کاسه نمونه دیگری از صید ماهیگیران در شهرستان گناوه است که اغلب در فصل تابستان و در کنار ساحل در عمق کم آب دریا انجام می شود.
دراین روش ماهیگیر از یک کاسه که ته آن سوراخ باشد استفاده و روی آن پارچه ای می بندد.
طعمه بکار گرفته در این روش آرد است که بر سطح بالایی پارچه خیس شده ریخته می شود.
پس از آماده شدن کاسه، آن را در کف دریا گیر انداخته و بعداز چند دقیقه ای آن را از آب بیرون می آورند.
حواسیم و بیاح از انواع ماهی هایی است که ازاین طریق صید می شود و در هنگام پختن طعم خوشمزه ای دارد.
مصرف کنندگان ماهی در گناوه به طرق مختلفی آن را می پزند که قلیه و تنوری از عمده آنان است و مردم این منطقه علاقه خاصی به آن دارند./ب
ماهیگیری که همان شکار ماهی نامیده می شود از دریا با قلاب و تور به انواع مختلف انجام می شود.
ماهی گیری که به دو دسته ماهی گیری تجاری و تفریحی تقسیم می شود در شهرستان گناوه بصورت سنتی انجام می شود.
*ماهیگیری سنتی
در روش سنتی معمولا از تور برای صید ماهی استفاده می شود که ماهی با استفاده از جزر و مد آب دریا باعث گیرافتادن در آن می شود.
روش دیگر، استفاده از تورهای بزرگ در سطح یا کف دریا است و این تورها ممکن است در یک ناحیه دریا پهن شده یا توسط قایق و شناور در مسیر مشخصی کشیده شود.
روش دیگر سنتی مردم این منطقه استفاده از قلاب است.
خیت(khayt)، سالیه (salye)، گرگور، خوربستن و پاروکشیدن، خیت کردن و کاسه انواع روش های متداول ماهیگیری در دریا که در منطقه گناوه متداول است.
یکی از ساده ترین راه های صید ماهی . خیت کردن است .
ابزار نیاز برای این صید ریسمان نایلونی است که در سر آن قلاب ماهیگیری وصل می کنند و در نیم متری قلاب تکه ای سرب برای سنگینی آن می بندند.
برای گول زدن و فریب دادن ماهی و یا به اصطلاح محلی برای گیم ماهی (طعمه) از کرم خاکی یا ماهی مرکب استفاده می شود بطوری که طعمه را سر قلاب می بندند و آن را در آب رها می سازنند.
از این روش می توان در ساعت های گوناگون روزهای زمستان برای ماهیگیری استفاده کرد.
نکته قابل توجه در صید ماهی با روش خیت این است که باید دریا در موقع صید آرام و در حال توقف باشد در غیر اینصورت بخصوص زمان هایی که دریا در حال جزر و مد است نمی توان از این روش استفاده کرد.
ماهی ها هنگام جزر ومد دریا از محل خود حرکت می کنند و در جای خودشان ثابت نمی ایستند و بمحض اینکه آب توقف کرد ،دسته های ماهی سریع پراکنده می شوند و در این موقع است که شخص ماهیگیری می تواند با ماشوه (قایق چوبی) خود که در یک کیلومتری ساحل در آب لنگر انداخته شروع به صید ماهی نماید.
ماهی هاِِِیِی که با این روش صید می شوند، سنگسر، میش ماهی، هامور، پلک شو است. *
*کرف *
ماهیگیران در این روش که در آب های کم عمق انجام می شود از توری که دو سر آن را چوب می بندند استفاده می کنند.
دراین روش دو ماهیگیر برای صید حدود 10 متر وارد آب می شوند و همزمان با بازکردن تور دو طرف چوب را در آب فرو می برند و سپس آن را بسوی خشکی هدایت می کنند و ماهی های از گونه بیاح و شعوم را که در آن گیر می افتد، صید و جمع آوری می کنند.
*خوربستن و پارو کشیدن*
خور مقداری از زمین مجاور دریاست که کمی نسبت به سطح زمین گودی آن بیشتر است و هنگام مد و طغیان دریا در این راه تا ده ها متر و حتی چند کیلومتر به داخل خشکی پیش می رود.
شیوه بستن خور:در شب پانزدهم و سی ام هر ماه که آب دریا بالا می آید و آب به داخل خور رخنه و پر می شود،صیادان با حمل وسایل خود که شامل یک نوع پارو که به شکل تور درست کرده اند،یک عدد لیخ که نوعی تور ماهیگیری است،چند اصله چوب است هنگامی که خور بطور کامل از آب دریا پر شده ، دهانه خود را با استفاده ازاین ابزار می بندند و چشم براه می مانند تا جزر دریا شروع شود.
ماهی هایی که بر اثر (مد) در یا به داخل خور می آیند درهنگام (جزر) که قصد خروج را دارند به محض برخورد با پارو و یا لیخ بر گشته و عده ای از آنها که با سماجت تعدادی ماهی در آب های کم گودی خور گیر می افتند و عده ای سرگردان می شوند. که با پارو کشیدن صید می شود.
شیوه پارو کشیدن:در نخست در دو سر پاروی سی متری دو عدد چندل(یک نوع چوب بلند)می بندند و دو نفر دو سر چوب را در سطح زمین استوار می گیرندو چند نفر دیگر نیز وسط پارو به فاصله دومتری می ایستند و پای خود را در دلکه پارو که حلقه ای از طناب است و در قسمت پایین پارو بسته می گذارند.
سپس پارو را استوار به زمین می کشند تا ماهی از زیر آن بیرون نرود.
ماهیگیران نیز همگی با هم پارو را از دهانه خور بطرف خشکی حرکت می دهند که در نتیجه ماهی هایی که در خور مانده اند بناچار به طرف خشکی رانده می شوند و به صید می شوند.
استفاده از گرگور ( قفس سیمی) روش دیگری از ماهیگیری در شهرستان گناوه است.
گرگور نوعی ابزار برای صید ماهی است که اهمیت زیادی برای ماهیگیران این منطقه دارد.
این نوع روش علاوه بر اینکه یک ابزار خوب و مطمئن ماهیگیری است بزرگترین خاصیت آن این است که چون فضای داخل آن گسترده است ماهی کمتر مرده یا فاسد می شود.
در کف گرگور سنگ های چند منی می بندند و تا به زیر آب برود و برای پیداکرن آن
در قسمت بالایی آن طنابی که خیلی سبک است و همیشه روی آب می ماند استفاده می شود.
قایق ها و لنج هایی که دارای گرگور می باشند آنان را در فصل زمستان در عمق 20متری و در تایستان در عمق 40متری و یا بیشتر رها می کنند.
ماهیگیران در همه فصل می توانند با این طریق ماهی صید کنند.
هر گرگور گنجایش بیش از 80ماهی را دارد بگونه ای که بیشتر ماهی های بزرگ با همین روش صید می شود.
انواع ماهی صید شده بوسیله گرگور، سنگسر - شعری - سرخو - هامور و جش و صافی هستند.
استفاده از روش کاسه نمونه دیگری از صید ماهیگیران در شهرستان گناوه است که اغلب در فصل تابستان و در کنار ساحل در عمق کم آب دریا انجام می شود.
دراین روش ماهیگیر از یک کاسه که ته آن سوراخ باشد استفاده و روی آن پارچه ای می بندد.
طعمه بکار گرفته در این روش آرد است که بر سطح بالایی پارچه خیس شده ریخته می شود.
پس از آماده شدن کاسه، آن را در کف دریا گیر انداخته و بعداز چند دقیقه ای آن را از آب بیرون می آورند.
حواسیم و بیاح از انواع ماهی هایی است که ازاین طریق صید می شود و در هنگام پختن طعم خوشمزه ای دارد.
مصرف کنندگان ماهی در گناوه به طرق مختلفی آن را می پزند که قلیه و تنوری از عمده آنان است و مردم این منطقه علاقه خاصی به آن دارند./ب
منبع: ایرنا
مرتبط:
» رفع موانع سرمایهگذاری در گناوه با جدیت دنبال میشود [بيش از 2 سال قبل]
» در حادثه واژگونی جت اسکی؛ ۳ نفر در ساحل گناوه از غرق شدگی نجات یافتند [حدود 20 روز قبل]
» از ابتدای تعطیلات؛ ۵۳ هزار نفر در مدارس شهرستان گناوه اسکان یافتند [بيش از 7 سال قبل]
» مودیان مالیاتی کمککننده به حوزه سلامت حمایت میشوند [بيش از 3 سال قبل]
» پاشیده شدن گازوئیل در جاده گناوه منجر به تصادف زنجیرهای شد [بيش از 3 سال قبل]
» آتش سوزی عمدی و قطع تلفن ثابت 500 مشترک در گناوه [بيش از 7 سال قبل]
» خبرنگاران گناوه در مقابله با شیوع کرونا نقش موثری داشتهاند [بيش از 3 سال قبل]
» امام جمعه گناوه: تیم پرسپولیس باید حمایت شود [بيش از 10 سال قبل]
نظرات کاربران
تازه ترین خبرها
- بانک قرضالحسنه مهر ایران بیشترین وام را در سال ۱۴۰۲ پرداخت کرد
- پتروشیمی پردیس حامی مهمترین رویداد بین المللی در حوزه تاب آوری انرژی
- شبکه اسرائیلی از زبان نتانیاهو: به دنبال جنگ با ایران نیستیم! / ماموریتهای مهمتری در جبهه غزه و لبنان داریم
- جاده مرگ شهر وحدتیه را دريابيد،مسئولان برحذر باشند
- ادعاها درباره حمله اسرائیل به ایران / ساقط کردن چند ریزپرنده در آسمان اصفهان
- توزیع تعداد ۵۰ عدد کلاه ایمنی از طرف شهرداری بین موتورسیکلت سواران شهر وحدتیه
- حضور پنج بازیکن بوشهری در اردوی انتخابی تیم ملی فوتبال جوانان
- سرپرست روابط عمومی اداره کل ورزش و جوانان استان بوشهر منصوب شد
- تخصیص ۲۰ میلیارد تومان برای تجهیز هیئتهای ورزشی بوشهر
- حضور کشتی گیران استان بوشهر در مسابقات بین المللی جام شاهد
- نوسان قیمت در محصولات کشاورزی؛ از زمین تا بازار
- بازسازی اساسی پاسگاههای پلیس راه استان بوشهر
- معماری شهر آفتاب بوشهر متناسب با نمای بومی اجرا میشود
- رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران کشور وارد استان بوشهر شد
- مشکلات اراضی مردم در استان بوشهر برطرف شود
- بیش از ۲ هزار عملیات سازمان آتشنشانی شهرداری بوشهر انجام شد
- مسؤولان قضائی شهرستان کنگان در حل مشکلات اهتمام ورزند
- محموله بزرگ کالای قاچاق در گناوه کشف شد
- تغییر رویکرد بانکهای استان بوشهر به توسعه محوری
- ۳۲ هزار مجوز استخدام فرزندان شهدا و ایثارگران اخذ شد
- رقم باورنکردنی کرایهخانه در تهران ۱۳۳۷ (+عکس)
- سپیداج ؛ آیا تا کنون این جاندار که 3 قلب دارد را دیده اید؟! (+عکس)
- نگاهی به مهم ترین سیستم های پدافند ایران (+عکس)
- ترکیه : نتانیاهو در صدد کشاندن منطقه به جنگ است
- رئال روی مکرون را زمین می اندازد
- سرمربی تیم فوتبال سپاهان: شاید وقتی نباشم، اسم من را صدا بزنند
- سرمربی پرسپولیس به نشست خبری نرسید
- بایدن : ایران بهدنبال محو اسرائیل است
- صعود سپاهان در جدول با برد در دربی اصفهان
- پیام تبریک رهبر انقلاب به قهرمانان کشتی آزاد و فرنگی
- محرومیت حسینی و جریمه نقدی برای مرادمند و استقلال
- برای جلوگیری از سرطان روده مسواک بزنید
- این باکتریها به خون انسان تشنه هستند!
- نکات نگهداری از گیربکس دستی خودرو
- بیکارتر از کیم کارداشیان، مرفهتر از ایلان ماسک!
- مصرف این صیفی همه کمبودهای بدن و ویتامین ها را جبران می کند/ تنظیم آنی فشار و قند خون
- جراحی برداشتن لوزه؛ چرا و چه کسانی؟
- به بچههایتان نودل ندهید!
- رئال راهی نیمهنهایی لیگ قهرمانان شد
- دیوید کامرون خطاب به اسرائیل: درگیری را تشدید نکنید
- حماس: نتانیاهو جدیتی برای آزادی اسرا ندارد
- امیر عبداللهیان عازم نیویورک شد
- دیدار پرسپولیس و نفت؛ ماموریت متفاوت برای قهرمانی و بقا
- فال روزانه ۱۴۰۳.۰۱.۳۰
- عناوین روزنامههای امروز1403/01/30
- عناوین روزنامههای ورزشی امروز1403/01/30
- تفاوت استراتژی فروش در پردیس/ ثبت ۶ ركورد در تولید و صادرات
- افزایش 136 درصدی درآمد پتروشیمی پردیس در اسفندماه 1402
- نسخه اینترنتی هفته نامه اتحاد جنوب/شماره 1288
- آریاساسول در بین ۸۲۸ ناشر بورسی رتبه اول را به خود اختصاص داد