امروز: پنجشنبه 06 ارديبهشت 1403
- مادر حسن غلامی هنرمند شاخص هم استانی در آغوش خاک آرام گرفت / تصاویر
- اولین دورهمی اتحاد جنوب در سال ۴۰۳ برگزار شد / تصاویر
- رقابت پتروشیمی جم در نمايشگاه Chinaplas 2024 در کنار شرکتهای بزرگ و قدرتمند دنیا
- خبرنگاران سراسر شرکت ملی گاز ایران از پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی بازدید کردند
- حضور تیرانداز دشتستانی در مسابقه کشوری بنچ رست ۲۵ متر
- ثبت بیشترین جلسات و اقدامات راهبردی در هیئت مدیره مجتمع گاز پارس جنوبی در سال 1402
- عملیات تعمیرات حساس کوره نم زدایی ردیف سوم گازی پالایشگاه دهم مجتمع گاز پارس جنوبی پایان یافت
- خواص درمانی گیاه عطسه
- بهترین زمان نوشیدن قهوه برای مبتلایان به کبدچرب
- کنترل استرس و روشهای خاص طب سنتی برای آن
انوش دلاوری: منطقهی دشتستان و شهر برازجان به دلایل مختلف از لحاظ تنوع غذایی چندان غنی نبوده و نیست
انوش دلاوری: منطقهی دشتستان و شهر برازجان به دلایل مختلف از لحاظ تنوع غذایی چندان غنی نبوده و نیست. شاید یکی از دلایل آن، فقر مردم و خشکی و بیآبی بیش از حد این منطقه است. در این میان، البته هستند معدود سنتهایی که هم قدمت بسیار دارند و هم قابل تسری به مناطق دیگر هستند.
یکی از اینها «ارده» و «اردهسازی» است؛ گزارش پیش رو بخشی از سنت تهیهی «ارده» است، که اینطور که از شواهد امر پیداست، ریشهی عمیقی در فرهنگ مردم این خطه دارد.
قدیمیترین کارگاه «اردهسازی» که در برازجان وجود دارد، کارگاه «کربلایی ماندنی ماندنیزاده» واقع در کوچهی جنوبی مسجد جنت برازجان است که به گفتهی «غلامرضا ذکاوتزاده» صاحب امروزی کارگاه، قدمتی بیش از یک قرن دارد: «این کارگاه در ابتدا متعلق به «کربلایی ماندنی ماندنیزاده» بوده است و طبق گفتهها و اسنادی که به ما رسیده است، بین 100 تا 120 سال پیش، این کارگاه توسط ایشان ساخته شده است. بعدها «غلامرضا جالبوتی»، پدربزرگ من، میآید و با «کربلایی ماندنی» شریک میشود و در سال 1354 کارگاه را از ایشان میخرد. در آن زمان پدربزرگم، پدرم و عمویم با هم در همینجا کار میکردهاند. بعد از پدربزرگم، کارگاه به پسر ایشان «محمدشفیع ذکاوتزاده» که پدر من بودند، میرسد و پس از پدرم نیز این کارگاه به من رسیده و از سال 1364 تا الان من این کارگاه را اداره میکنم.»
کارگاهی که ما امروز میبینیم، با آن چیزی که نزدیک به یک قرن پیش وجود داشته، تفاوت زیاد و آشکاری دارد. دستگاهها و تجهیزات تغییر کرده و به قولی مدرن شدهاند: «ما نزدیک به سیسال است که اینجا را مکانیزه کردهایم و دستگاههامان به شکل جدید درآمدهاند. قبل از اینکه کارگاه به شکل امروزی مکانیزه شود، به طور مثال سنگ آسیاب را یک الاغ میچرخانده. دستگاهی نیز که با آن پوست کنجد را جدا میکردهاند، دستگاهی بوده به نام «دنگ» که چیزی شبیه «الاکلنگ» بوده. کورهی بو دادن کنجد هم با هیزم کار میکرده است، نه مثل حالا که این کار با مشعل انجام میشود.»
یکی از نکات جالب توجه کارگاه «کربلایی ماندنی»، وجود شخصی است که نزدیک به هفتاد سال است در آنجا مشغول به کار است: «کارگاه ما دو کارگر دارد؛ یک استادکار و یک کارگر معمولی. استادکار ما «عبدالحسین ملکمی» است که نزد کربلایی ماندنی، پدربزرگم، پدرم و من کار کرده است و همچنان در حال کار است. اگر اشتباه نکنم حدود هفتاد سال است که در حال کار در این کارگاه است.»
«غلامرضا ذکاوتزاده» از فروش ارده چندان راضی نیست: «ما به غیر از اینجا یک شعبهی فروش هم در بوشهر داریم که کل اردهی بوشهر را تامین میکند. در جای دیگری شعبه نداریم ولی خب اردهمان را به همهی شهرهای استان و شهرهای دیگر کشور مثل شیراز و اصفهان و تهران و کرج هم میفرستیم. به دلیل گرانیهایی که پیش آمده حجم خرید مردم نسبت به قبل خیلی کم شده است. دستگاههای ما در اینجا با نفت کار میکند و از وقتی که نفت گران شده است، هزینههای ما شش برابر افزایش پیدا کرده است.»
با اینکه در مناطق دیگر ایران هم کارگاه تولید ارده وجود دارد ولی به گفتهي اکثریت مردم، بهترین اردهي ایران، اردهي تولید شده در برازجان است: «همهجا گفته میشود که اردهی برازجان بهترین کیفیت را دارد و این به دلیل آن است که ما در برازجان کنجد را «بو» میدهیم و این کار در هیچجا جز برازجان انجام نمیشود.
کنجد در جاهای دیگر به شکل سفید و خام استفاده میشود و تنها به درد حلوا شکری میخورد و نمیتوان به شکل خوراکی آن را استفاده کرد. یکی دیگر از دلایل کیفیت بالای اردهی برازجان این است که هرچقدر مقدار اردهی برداشتی از حجم مورد نظر کنجد، کمتر باشد، کیفیت ارده هم بالاتر میرود.
در شهرهای دیگر روزانه حدود 5 تا 6 تن ارده تولید میکنند و اهمیتی به کیفیت کار نمیدهند. در حالی که ما معمولا از هر دویست کیلو کنجدی که در هر روز استفاده میکنیم، بیشتر از 100 تا 150 کیلو ارده برداشت نمیکنیم. کیفیت اردهي برازجان به همین دلیل از همهجا بالاتر است در حدی که در جاهای دیگر از نام اردهی برازجان برای تبلیغ کارشان استفاده میکنند، در حالیکه مثلا اکثر اردهی شیراز از «زرقون» تهیه میشود.»
دیگر کارگاه قدیمی شهر برازجان، کارگاه اردهسازی «امرا... ذکاوتزاده» واقع در خیابان شریعتی است که آن البته تاریخی به درازنای کارگاه «کربلایی ماندنی» ندارد. دربارهي زمان افتتاح این کارگاه غلامرضا ذکاوتزاده، پسرعموی «امرا... ذکاوتزاده» صاحب فعلی کارگاه اینگونه اظهار داشت: «بعد از مرگ پدربزرگ، در سال 1358 عمویم از پدرم جدا میشود و به خیابان شریعتی میرود و در آنجا کارگاه خودش را افتتاح میکند. آن کارگاه هم حدودا پانزده سالی میشود که توسط پسرعمویم «امرا... ذکاوتزاده» اداره میشود.»
سهراب شفیعی، استادکارِ کارگاه اردهسازی «امرا... ذکاوتزاده» است که حدود 12 سال است که در این کارگاه مشغول به کار است. وی مراحل ساخت ارده را، اینچنین شرح میدهد: «در ابتدای کار، کنجد را در حوض مخصوص، آب دستگاه میکشیم و در آب میشوییم و هفت تا هشت ساعت میگذاریم تا کنجد خوب در آب بماند. این کار برای این است که کنجد در دستگاه مخصوص کندن پوست، به خوبی و به راحتی پوستش کنده شود. بعد از کنده شدن پوست در دستگاه «پوستکنی»، کنجد را میریزیم در حوض آبنمک (با غلظت صد در صد) به طوری که کنجد در بالای حوض قرار میگیرد و آشغالها و آلودگیهایش جدا میشود و پایین میرود. در اصطلاح کارگاه اردهسازی به این کار میگویند «سَلَک». بعد از این کار کنجد را در حوضِ مخصوص شیرین کردن کنجد میریزیم. در این قسمت کنجد را در این حوض میریزیم و چهاربار حوض را از آب شیرین پر و خالی میکنیم تا شوری کنجد برود و شیرین بشود. بعد از شیرین کردن، کنجد را به وسیلهي سبدهای بزرگ میریزیم داخل کوره. کنجد معمولا بین چهار تا پنج ساعت در کوره میماند تا به اصطلاح «بو» داده شود. چون کنجد گرم را نمیشود در آسیاب ریخت، ده تا دوازده ساعت صبر میکنیم تا سرد شود. بعد از آن کنجد را میریزیم داخل آسیاب تا تبدیل شود به «ارده». این مراحلی که گفتم بسیار تخصصی هستند و باید حتما یک استادکارِ با تجربه باشد تا کار خوب از آب در بیاید.»
ارده و کنجد فواید بسیار زیادی
برای بدن انسان دارند. از جملهی این فواید میتوان از موثر بودن آن برای افرادی که مبتلا به لاغری بیش از حد هستند و:
* تقویت نیروی جنسی
* برای رفع گرفتگی صدا
* نرمکنندهی معده و روده
* برای کاهش فشار خون
* برای بیماران مبتلا به روماتیسم مفید است
* برای ناراحتی کیسهی صفرا مفید است
* برای رفع اسهال خونی استفاده میشود
* برای زخمهای ناشی از سوختگی بسیار مفید است
* برای رفع سوزش ادرار مفید است
* برای رفع تنگی نفس و سرفهی خشک و زخمهای ریه هم مفید است
یکی از اینها «ارده» و «اردهسازی» است؛ گزارش پیش رو بخشی از سنت تهیهی «ارده» است، که اینطور که از شواهد امر پیداست، ریشهی عمیقی در فرهنگ مردم این خطه دارد.
قدیمیترین کارگاه «اردهسازی» که در برازجان وجود دارد، کارگاه «کربلایی ماندنی ماندنیزاده» واقع در کوچهی جنوبی مسجد جنت برازجان است که به گفتهی «غلامرضا ذکاوتزاده» صاحب امروزی کارگاه، قدمتی بیش از یک قرن دارد: «این کارگاه در ابتدا متعلق به «کربلایی ماندنی ماندنیزاده» بوده است و طبق گفتهها و اسنادی که به ما رسیده است، بین 100 تا 120 سال پیش، این کارگاه توسط ایشان ساخته شده است. بعدها «غلامرضا جالبوتی»، پدربزرگ من، میآید و با «کربلایی ماندنی» شریک میشود و در سال 1354 کارگاه را از ایشان میخرد. در آن زمان پدربزرگم، پدرم و عمویم با هم در همینجا کار میکردهاند. بعد از پدربزرگم، کارگاه به پسر ایشان «محمدشفیع ذکاوتزاده» که پدر من بودند، میرسد و پس از پدرم نیز این کارگاه به من رسیده و از سال 1364 تا الان من این کارگاه را اداره میکنم.»
کارگاهی که ما امروز میبینیم، با آن چیزی که نزدیک به یک قرن پیش وجود داشته، تفاوت زیاد و آشکاری دارد. دستگاهها و تجهیزات تغییر کرده و به قولی مدرن شدهاند: «ما نزدیک به سیسال است که اینجا را مکانیزه کردهایم و دستگاههامان به شکل جدید درآمدهاند. قبل از اینکه کارگاه به شکل امروزی مکانیزه شود، به طور مثال سنگ آسیاب را یک الاغ میچرخانده. دستگاهی نیز که با آن پوست کنجد را جدا میکردهاند، دستگاهی بوده به نام «دنگ» که چیزی شبیه «الاکلنگ» بوده. کورهی بو دادن کنجد هم با هیزم کار میکرده است، نه مثل حالا که این کار با مشعل انجام میشود.»
یکی از نکات جالب توجه کارگاه «کربلایی ماندنی»، وجود شخصی است که نزدیک به هفتاد سال است در آنجا مشغول به کار است: «کارگاه ما دو کارگر دارد؛ یک استادکار و یک کارگر معمولی. استادکار ما «عبدالحسین ملکمی» است که نزد کربلایی ماندنی، پدربزرگم، پدرم و من کار کرده است و همچنان در حال کار است. اگر اشتباه نکنم حدود هفتاد سال است که در حال کار در این کارگاه است.»
«غلامرضا ذکاوتزاده» از فروش ارده چندان راضی نیست: «ما به غیر از اینجا یک شعبهی فروش هم در بوشهر داریم که کل اردهی بوشهر را تامین میکند. در جای دیگری شعبه نداریم ولی خب اردهمان را به همهی شهرهای استان و شهرهای دیگر کشور مثل شیراز و اصفهان و تهران و کرج هم میفرستیم. به دلیل گرانیهایی که پیش آمده حجم خرید مردم نسبت به قبل خیلی کم شده است. دستگاههای ما در اینجا با نفت کار میکند و از وقتی که نفت گران شده است، هزینههای ما شش برابر افزایش پیدا کرده است.»
با اینکه در مناطق دیگر ایران هم کارگاه تولید ارده وجود دارد ولی به گفتهي اکثریت مردم، بهترین اردهي ایران، اردهي تولید شده در برازجان است: «همهجا گفته میشود که اردهی برازجان بهترین کیفیت را دارد و این به دلیل آن است که ما در برازجان کنجد را «بو» میدهیم و این کار در هیچجا جز برازجان انجام نمیشود.
کنجد در جاهای دیگر به شکل سفید و خام استفاده میشود و تنها به درد حلوا شکری میخورد و نمیتوان به شکل خوراکی آن را استفاده کرد. یکی دیگر از دلایل کیفیت بالای اردهی برازجان این است که هرچقدر مقدار اردهی برداشتی از حجم مورد نظر کنجد، کمتر باشد، کیفیت ارده هم بالاتر میرود.
در شهرهای دیگر روزانه حدود 5 تا 6 تن ارده تولید میکنند و اهمیتی به کیفیت کار نمیدهند. در حالی که ما معمولا از هر دویست کیلو کنجدی که در هر روز استفاده میکنیم، بیشتر از 100 تا 150 کیلو ارده برداشت نمیکنیم. کیفیت اردهي برازجان به همین دلیل از همهجا بالاتر است در حدی که در جاهای دیگر از نام اردهی برازجان برای تبلیغ کارشان استفاده میکنند، در حالیکه مثلا اکثر اردهی شیراز از «زرقون» تهیه میشود.»
دیگر کارگاه قدیمی شهر برازجان، کارگاه اردهسازی «امرا... ذکاوتزاده» واقع در خیابان شریعتی است که آن البته تاریخی به درازنای کارگاه «کربلایی ماندنی» ندارد. دربارهي زمان افتتاح این کارگاه غلامرضا ذکاوتزاده، پسرعموی «امرا... ذکاوتزاده» صاحب فعلی کارگاه اینگونه اظهار داشت: «بعد از مرگ پدربزرگ، در سال 1358 عمویم از پدرم جدا میشود و به خیابان شریعتی میرود و در آنجا کارگاه خودش را افتتاح میکند. آن کارگاه هم حدودا پانزده سالی میشود که توسط پسرعمویم «امرا... ذکاوتزاده» اداره میشود.»
سهراب شفیعی، استادکارِ کارگاه اردهسازی «امرا... ذکاوتزاده» است که حدود 12 سال است که در این کارگاه مشغول به کار است. وی مراحل ساخت ارده را، اینچنین شرح میدهد: «در ابتدای کار، کنجد را در حوض مخصوص، آب دستگاه میکشیم و در آب میشوییم و هفت تا هشت ساعت میگذاریم تا کنجد خوب در آب بماند. این کار برای این است که کنجد در دستگاه مخصوص کندن پوست، به خوبی و به راحتی پوستش کنده شود. بعد از کنده شدن پوست در دستگاه «پوستکنی»، کنجد را میریزیم در حوض آبنمک (با غلظت صد در صد) به طوری که کنجد در بالای حوض قرار میگیرد و آشغالها و آلودگیهایش جدا میشود و پایین میرود. در اصطلاح کارگاه اردهسازی به این کار میگویند «سَلَک». بعد از این کار کنجد را در حوضِ مخصوص شیرین کردن کنجد میریزیم. در این قسمت کنجد را در این حوض میریزیم و چهاربار حوض را از آب شیرین پر و خالی میکنیم تا شوری کنجد برود و شیرین بشود. بعد از شیرین کردن، کنجد را به وسیلهي سبدهای بزرگ میریزیم داخل کوره. کنجد معمولا بین چهار تا پنج ساعت در کوره میماند تا به اصطلاح «بو» داده شود. چون کنجد گرم را نمیشود در آسیاب ریخت، ده تا دوازده ساعت صبر میکنیم تا سرد شود. بعد از آن کنجد را میریزیم داخل آسیاب تا تبدیل شود به «ارده». این مراحلی که گفتم بسیار تخصصی هستند و باید حتما یک استادکارِ با تجربه باشد تا کار خوب از آب در بیاید.»
ارده و کنجد فواید بسیار زیادی
برای بدن انسان دارند. از جملهی این فواید میتوان از موثر بودن آن برای افرادی که مبتلا به لاغری بیش از حد هستند و:
* تقویت نیروی جنسی
* برای رفع گرفتگی صدا
* نرمکنندهی معده و روده
* برای کاهش فشار خون
* برای بیماران مبتلا به روماتیسم مفید است
* برای ناراحتی کیسهی صفرا مفید است
* برای رفع اسهال خونی استفاده میشود
* برای زخمهای ناشی از سوختگی بسیار مفید است
* برای رفع سوزش ادرار مفید است
* برای رفع تنگی نفس و سرفهی خشک و زخمهای ریه هم مفید است
مرتبط:
» زير آسمان دشتستان/ سيروس انصاري [بيش از 11 سال قبل]
» افتتاح دور افتاده ترین مدرسه در منطقه دشتستان [بيش از 11 سال قبل]
» واژگان متداول مردم برازجان/ حسین برازجانی [بيش از 11 سال قبل]
» ترس دروازه بان از ضربه ی پنالتی/مطالعات فرهنگی در باب مطبوعات محلی برازجان/اسماعیل حسام مقدم [بيش از 11 سال قبل]
» مرگ راننده ی جوان بر اثر سقوط پژو درون گودال در برازجان [بيش از 11 سال قبل]
» قلعه ی شبانکاره /سیروس انصاری [بيش از 11 سال قبل]
» بد نیست بدانید [بيش از 11 سال قبل]
» بد نیست بدانید [بيش از 11 سال قبل]
برچسب ها:
news
نظرات کاربران
مسعود کرباسی زاده اصفهانی
1396/11/15 - 02:47
عرض سلام و احترام خدمت دوستان برازجانی... کیفیت ارده شما بسیار بسیار ممتاز میباشد... در شهر اصفهان از کجا میتوان تهیه کرد...؟ ضمنا میتوان این محصول گرانقدر را.. بنام ارده سنتی برازجان ثبت جهانی کرد کار بسیار مهم و پسندیده ای است قبل از این که ترکیه و کشورهای عربی.. ثبت جهانی کنند بسیار متشکرم ...... مسعود کرباسی زاده اصفهانی..... 09131184208
ahmad
1391/12/21 - 00:34
ارده برازجان بهترین ارده می باشد اما متاسفانه به غیر از برازجان و بوشهر در هیچ کجای ایران پیدا نمی شود حتی در اصفهان اکثر مغازه ها می گویند برای اولین بار ارده برازجان را می شنوند خواهشمند است بازار یابی شود
تازه ترین خبرها
- مادر حسن غلامی هنرمند شاخص هم استانی در آغوش خاک آرام گرفت / تصاویر
- اولین دورهمی اتحاد جنوب در سال ۴۰۳ برگزار شد / تصاویر
- رقابت پتروشیمی جم در نمايشگاه Chinaplas 2024 در کنار شرکتهای بزرگ و قدرتمند دنیا
- خبرنگاران سراسر شرکت ملی گاز ایران از پالایشگاه های مجتمع گاز پارس جنوبی بازدید کردند
- حضور تیرانداز دشتستانی در مسابقه کشوری بنچ رست ۲۵ متر
- ثبت بیشترین جلسات و اقدامات راهبردی در هیئت مدیره مجتمع گاز پارس جنوبی در سال 1402
- عملیات تعمیرات حساس کوره نم زدایی ردیف سوم گازی پالایشگاه دهم مجتمع گاز پارس جنوبی پایان یافت
- خواص درمانی گیاه عطسه
- بهترین زمان نوشیدن قهوه برای مبتلایان به کبدچرب
- کنترل استرس و روشهای خاص طب سنتی برای آن
- پرسپولیس به راحتی آلومینیوم و سپاهان را شکست می دهد
- دومین طلا برای ملی پوش ووشو ایران/ زهرا کیانی بازهم قهرمان شد
- تداوم بارشهای رگباری در این استانها/ کوهنوردی ممنوع!
- آغاز رقابت بیش از ۱۶ هزار داوطلب کنکوری در استان بوشهر
- میزان تولید پتروشیمی بوشهر ۳۷ درصد افزایش یافت
- اردوغان : روابط تجاری ترکیه با اسرائیل متوقف شد
- مالک جدید استقلال: به کمتر از قهرمانی آسیا رضایت نمی دهیم
- حماس : تصمیمی برای انتقال به سوریه نداریم
- خطیر: واگذاری استقلال بزرگ ترین اتفاق بعد از قهرمانی آسیا بود
- مدیرعامل باشگاه پرسپولیس: دایی؟ اوسمار گزینه اول ماست
- رد پای پرسپولیس در شکست پروژه بزرگ فوتبالی عربستان!
- پرسپولیس و استقلال رسماً واگذار شدند/ سهم پیشکسوتان؛ ۵ درصد
- ترکیب سهامداران پرسپولیس در هیئت مدیره مشخص شد
- تأکید فدراسیون فوتبال؛ تماشای بازیها نباید رایگان باشد
- وزیر علوم : کنکوریها اضطراب نداشته باشند/ فرصت جبران وجود دارد
- قیمت طلا امروز پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳
- تشخیص سرطان از یک قطره خون طی چند دقیقه
- تغییراتی در چشم که باید نگران تان کند!
- مسئولیتهای اجتماعی نفت در استان بوشهر افزایش یابد
- عملیات اجرای پانسیون پزشکان دالکی شهرستان دشتستان آغاز شد
- کاروان خودروهای شوتی در دشتستان توقیف شد
- مستقل شدن روابط عمومیها در دستگاههای اجرایی پیگیری میشود
- هفته کارگر در بوشهر با گلباران مزار شهدا آغاز شد
- مشکلات کانالهای آبیاری و زهکشی نخیلات آبپخش پیگیری می شود
- مشکلات ۷ بنگاه اقتصادی استان بوشهر رسیدگی شد
- کاروان خدمت استان بوشهر به عسلویه رسید
- مدیریت ارشد استان بوشهر برای رفع مشکلات مردم پای کار است
- مشکلات مردم استان بوشهر در دیدارهای چهره به چهره احصا میشود
- بانوان در نظام و انقلاب اسلامی جایگاه ویژه ای دارند
- آغاز عملیات اجرایی پایگاه سلامت مرکز خدمات جامع سلامت دشتستان
- امدادرسانی به خدمه شناور تانزانیایی در آبهای بوشهر انجام شد
- همایش پاکسازی ساحل در گناوه برگزار شد
- امدادرسانی آب و فاضلاب استان بوشهر به سیل زدگان سیستان و بلوچستان
- عناوین روزنامههای ورزشی امروز1403/02/06
- عناوین روزنامههای امروز1403/02/06
- فال روزانه ۱۴۰۳.۰۲.۰۶
- رهبر انقلاب: کارگر رکن جهش تولید است
- راهکارهای بهبود شرایط صنایع دارویی کشور/ برچیدن بساط ارز چند نرخی
- نشست هماهنگی و برنامه ریزی دومین رویداد ملی خواهر برادری در بوشهر برگزار شد
- عباس عبدی: چند بار دست در حفره حجاب کردند و گزیده شدند، اما باز هم تکرار میکنند