- مسابقات برترینهای ۶ ماه نخست سال تپانچه بانوان برگزار شد/ نوشین پی خسته تنها نماینده استان بوشهر در این مسابقات چهارم شد
- همایش تجلیل از «فرشتگان نجات» در محل گلزار شهدای برازجان برگزار شد / تصاویر
- شعبه تامین اجتماعی عسلویه، صاحب ساختمان اختصاصی میشود
- پیام تبریک رئیس و اعضای شورای اسلامی شهر برازجان به مناسبت روز آتش نشانی و ایمنی
- پیام تبریک شهردار برازجان به مناسبت روز آتش نشانی و ایمنی
- جزئیات «رایگان» شدن «آزمایش ژنتیک» مادران ایرانی دارای همسر غیرایرانی
- درگیری پلیس فارس با قاتل مسلح متواری
- استان بوشهر قابلیت تبدیل به مرکز گردشگری کشور دارد
- تخفیفهای ویژه مراکز اقامتی استان بوشهر در هفته گردشگری
- جذب خط هوایی اختصاصی برای استان بوشهر ضرورت دارد
اتحادخبر: اگر دهه هفتادی به قبل باشید حتما این جمله برایتان آشنا است و شاید بارها از خانواده و اطرافیان شنیده باشید که خوب درس بخوان تا در آینده پزشک حاذق یا مهندس خوبی شوی؛ انگار مبنای درس خواندن پزشک یا مهندس شدن بود.
اتحادخبر: اگر دهه هفتادی به قبل باشید حتما این جمله برایتان آشنا است و شاید بارها از خانواده و اطرافیان شنیده باشید که خوب درس بخوان تا در آینده پزشک حاذق یا مهندس خوبی شوی؛ انگار مبنای درس خواندن پزشک یا مهندس شدن بود.

به گزارش ایسنا؛ این الگوی ذهنی آنقدر تکرار شد که باعث تقاضای بیش از حد داوطلبان برای ورود به این دو رشته شد تا جایی که در دهه ۸۰ شاهد افزایش تعداد دانشگاههای وزارت علوم بودیم و حالا شاهد افزایش ظرفیت رشته های پزشکی بدون در نظر گرفتن برنامه دقیق برای آینده شغلی فارغ التحصیلان هستیم.
توسعه مراکز آموزش عالی تا جایی پیش رفت که امروز با تعداد زیادی از فارغ التحصیلان بیکار و صندلیهای بدون متقاضی مواجه هستیم.
دکتر علی حقیقی، عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز در گفتوگو با ایسنا، در این خصوص اظهار کرد: جدا از مسائل اقتصادی که بر کشور حاکم شده و باعث بیکاری شده است؛ دولتی بودن اقتصاد، افزایش جمعیت، وابستگی به نفت و تحریمهای اقتصادی همگی باعث شدهاند بخشی از مشکلات مربوط به بیکاری شکل بگیرد.
وی افزود: توزیع نامتوازن صنایع در کشور نیز از عللی است که باعث شده در بخشی از کشور مهندسان بیشتری مشغول به کار شوند و در بخشی بیکاری بیشتری وجود داشته باشد که این مساله به دلیل صنعتی نبودن برخی استانها است. بیکاری مهندسان همه جای کشور یکسان نیست و البته بحث بیکاری در تمام رشتهها وجود دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: بخشی از بیکاری فارغ التحصیلان مهندسی به عملکرد برنامهریزان باز میگردد. هدفگذاری برای مهندسان و اقتصاد صنعتی شرایط خوبی ندارد و طبیعتا این مساله، ارتباط مستقیمی با بیکاری مهندسان دارد.
توسعه عجیب و غریب آموزش و کاهش کیفیت علمی مهندسان
حقیقی ادامه داد: توسعه عجیب و غریب آموزش عالی در سالهای اخیر، باعث شده تعداد زیادی از افراد متقاضی شغل باشند در حالی که ظرفیت و زیرساخت کشور متناسب با این تعداد نیست و از طرف دیگر نیز موجب میشود کیفیت علمی و آموزشی دانشجویان کاهش پیدا کند. ممکن است تعداد زیادی دانش آموخته تربیت کنیم اما آن گونه که باید مهندس در معنای واقعی آن تربیت شود، در گذشته بیشتر بود؛ شاید دانشگاهها افرادی که مورد نیاز وضعیت کنونی کشور هستند را تربیت نمیکنند.
رشته ریاضی فیزیک و فنی مهندسی از چشم جوانان افتاده است
وی عنوان کرد: متاسفانه برآیند همه این مسائل باعث شده است که رشته ریاضی فیزیک در مدرسه و فنی مهندسی در دانشگاه از چشم جوانان بیفتد. امسال تعداد متقاضیان رشته ریاضی در کنکور از تعداد متقاضیان هنر نیز کمتر شده است و این در حالی است که یک زمانی رشته ریاضی فیزیک حرف اول را بین دیگر رشتهها میزد اما وضعیت الان این گونه است.
کشور ما در حال توسعه است و به مهندس نیاز دارد
عضو هیات علمی عمران دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به برنامهریزی بدون آیندهنگری در آموزش عالی یادآور شد: کشور ما در حال توسعه است و قطعا نیاز اول آن افراد تحصیلکرده فنی مهندسی است در حالی که کشورهای توسعهیافته بیشتر به رشتههای علوم انسانی نیاز دارند.
حقیقی با اشاره به موثر بودن وضعیت اقتضادی بر بیکاری افزود: با توجه به وضعیت تحریم و تورم اقتصادی در کشور به نظر میرسد برنامهای به آن صورت برای توسعه بخشهای مختلف مهندسی وجود ندارد و به طور عموم به نظر میرسد کیفیت خروجی دانشجویان رشتههای مهندسی نامناسب است.
فرش قرمز کشورهای خارجی زیرپای مهندسان و نخبگان ایرانی
وی ادامه داد: کشورهای خارجی زیر پای جوانان نخبه ما، فرش قرمز انداختهاند و جوانان نخبه خیلی راحت پذیرش میگیرند. یک زمانی صحبت از فرار مغزها بود اما الان این گونه نیست و هر کسی در رشتههای فنی و پزشکی با معدل خوب راحت پذیرش میشود و متاسفانه این گونه نخبگان را از دست میدهیم. همه اینها باعث میشود که بازار کار و کسب و کار مهندسی افت پیدا میکند.
کاهش بیکاری با فعال شدن بخش خصوصی
حقیقی تاکید کرد: عمده اقتصاد ما در کشور دولتی است در حالی که کسب و کارهای مهندسی دولتی در همه جای دنیا تغیر کرده است و به شکل کسب و کار دانش بنیان به معنی واقعی تبدیل شده است. بخش خصوصی اگر فعال و حمایت شود و توسعه پیدا کند، بازار کار مهندسان خوب میشود.
عضو هیات علمی عمران دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به لزوم سر و سامان دادن به وضعیت آموزشی، گفت: تنها راهی که اکنون به نظر میرسد این است که سر و سامانی به آموزش عالی داده شود و جلوی دانشگاهبازی گرفته شود. دانشگاهها نباید اهداف کوتاه مدت داشته باشند و باید برای مدتی تعداد فارغ التحصیلان مهندسی کاهش پیدا کند و از آن طرف شرایط تشکیل و رشد دانشگاههای دانش بنیان ایجاد شود. از همه مهمتر باید امید جوانان به ایجاد اشتغال افزایش پیدا کند.
وقتی از اشتغال مهندسان صحبت میشود باید اقتصاد دولتی را فراموش کرد
حقیقی ادامه داد: اینکه انتظار داشته باشیم دولت جوابگوی نیاز شغلی همه فارغ التحصیلان باشد، انتظار درستی نیست. وقتی از اشتغال مهندسان صحبت میکنیم باید اقتصاد دولتی را کلا فراموش کنیم زیرا نه تنها در ایران بلکه هیچ دولتی ظرفیت اشتغال این تعداد از مهندسان را ندارد. بنابراین وقتی در این باره صحبت میشود باید ببینیم که بخش خصوصی چقدر فعال است و چقدر حمایت میشود.
عضو هیات علمی عمران دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: موفقیت نسبی وزارت بهداشت در این است که یک وزارتخانه هم متولی آموزش و هم درمان است و این باعث شده که سالها فارغ التحصیلان این وزارتخانه مشغول به کار شوند اما در رشتههای فنی و مهندسی، هر دانشگاه هر جا خواست رشته راهاندازی میکند. به عنوان مثال در مناطقی که بویی از نفت وجود ندارد رشته مهندسی نفت راهاندازی میکنند و در این رشته رشد متناسب با نیاز نبوده است.
ارتباط صنعت و دانشگاه سیستماتیک نیست
وی یادآور شد: ارتباط با صنعت و دانشگاه، نیاز صنعت به دانشگاه و حمایت از فناوری میتواند موثر باشد اما در این خصوص جزیرهای عمل میشود. اگر بخواهیم همه مشکلات جامعه مهندسی و آموزش عالی را بگوییم این است که در جزیرههایی کاملا جدا از هم کار انجام میشود. ارتباط صنعت و دانشگاه ناچیز است و واقعیت این است که این ارتباط به استعداد و ویژگی خاص و سماجت استاد برمیگردد و سازمانیافته و سیستماتیک نیست.
حقیقی در پایان عنوان کرد: از طرفی درآمد مهندسان با توجه به متوسط هزینه زندگی، آنقدر کم است که بسیاری از دانشجویان خوب مهندسی وارد بازار کار آزاد شدهاند.
تازه ترین خبرها
- مسابقات برترینهای ۶ ماه نخست سال تپانچه بانوان برگزار شد/ نوشین پی خسته تنها نماینده استان بوشهر در این مسابقات چهارم شد
- همایش تجلیل از «فرشتگان نجات» در محل گلزار شهدای برازجان برگزار شد / تصاویر
- شعبه تامین اجتماعی عسلویه، صاحب ساختمان اختصاصی میشود
- پیام تبریک رئیس و اعضای شورای اسلامی شهر برازجان به مناسبت روز آتش نشانی و ایمنی
- پیام تبریک شهردار برازجان به مناسبت روز آتش نشانی و ایمنی
- جزئیات «رایگان» شدن «آزمایش ژنتیک» مادران ایرانی دارای همسر غیرایرانی
- درگیری پلیس فارس با قاتل مسلح متواری
- استان بوشهر قابلیت تبدیل به مرکز گردشگری کشور دارد
- تخفیفهای ویژه مراکز اقامتی استان بوشهر در هفته گردشگری
- جذب خط هوایی اختصاصی برای استان بوشهر ضرورت دارد
- هواشناسی ۱۴۰۲/۰۷/۰۶؛ تشدید بارشها در ۳ استان
- تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران بخاطر ارسال پهپاد به روسیه
- نامه ایران به شورای امنیت درباره تهدیدات اسرائیل
- واکنش وزارت خارجه به اهانت به قرآن کریم در هلند
- پیام امیر عبداللهیان به وزیر امور خارجه عراق
- دود آتشسوزیهای جنگلی کانادا گسترش یافت
- طالبان: به هیچ کشوری اجازه نمیدهیم مهاجران افغان را اذیت کنند
- قیمت شکر و روغن اعلام شد
- معرفی یک جایگزین سالمتر برای قند
- تیروئید کمکار را در خانه درمان کنید/ ۵ درمان طبیعی برای کمکاری تیروئید
- چرت بزنید، اما کوتاه/ چرت طولانی، شما را در معرض این دو مشکل بزرگ سلامت قرار میدهد
- پایان عمر دریاچه ارومیه نزدیک است،خیلی نزدیک!
- این خودرو ۲۳۰ میلیون تومان ارزان شد/ حباب قیمت خودرو ترکید
- این غذاها افسردگی را تشدید میکند
- معجزههای خوردن سیر به صورت ناشتا
- خواص عناب را بشناسید
- خوراکیهای محرک سردرد را بشناسید
- تاثیر کافئین بر الگوی خواب و جریان خون
- پایان کار ووشوی ایران در بازیهای آسیایی با ۷ مدال
- لوس بلانکوس برد، اما به صدر جدول لالیگا نرسید!
- تاج: برای رفع دغدغههای نکونام تلاش میکنم!
- الهه منصوریان پس از صعود به فینال: روز انتقام فرا رسید
- صعود شاگردان عنایتی به یک چهارم نهایی؛ امید به کسب مدال در هانگژو
- بازیکن امید ایران بستری شد
- پاداش چند میلیاردی به مدالآوران جهان
- آژاکس در بازی ۳۵ دقیقهای هم باخت
- چرا سیدحسین و ارسلان را به هانگژو بردند؟
- عنایتی: باشگاه پرسپولیس باید با ما تعامل کند
- ۹۹درصد انتقال بیماری هاری مربوط به حیوانات اهلی است
- ارتباط بنیاد نخبگان با مراکز علمی و صنعتی استان بوشهر تقویت شود
- مردم بوشهر از درآمدهای این استان سهم کمی دارند
- زمان انتظار بوشهریها در ایستگاههای اتوبوس نصف شد
- استعدادهای هنری استان بوشهر شناسایی میشوند
- اجرای طرح جهش تولید در دیمزارهای استان بوشهر
- مراسم تجلیل از همسران شهدا در بوشهر برگزار شد
- ساماندهی سواحل استان بوشهر با حضور منجی غریق
- طرح ضربتی پایش نانواییها در بوشهر اجرا شد
- معلمان ورزش و دانشآموزان آموزشهای نجات غریق را فرا میگیرند
- تفکر بسیجی و جهادی عامل موفقیت در همه عرصهها است
- تکریم ارباب رجوع از اولویتهای دستگاه قضائی استان بوشهر است