امروز: پنجشنبه 30 دي 1400
    طراحی سایت
تاريخ انتشار: 16 آذر 1400 - 10:34

اتحادخبر: شور و شوق پخت سمنوی سنتی همزمان با فصل سرما در شهرضا رنگ تازه ای به خود می گیرد.

اتحادخبر: شور و شوق پخت سمنوی سنتی همزمان با فصل سرما در شهرضا رنگ تازه ای به خود می گیرد.

 آیین سنتی سمنوپزان در شهرضا

رسم پخت سمنوی سنتی در شهر آداب و رسوم کهن ایران (شهرضا) نسل به نسل منتقل شده است، رسمی که بهانه ای برای جمع شدن خانواده ها دور هم است.

 

پخت سمنوی سنتی در این شهرستان با قدمت بیش از ۵۰۰ سال همراه و همدل با مردم شده و با همان آداب و رسوم گذشتگان در پاتیل مسی و با چوب و هیزم و فقط به نیت نذر پنج تن آل عبا و حضرت فاطمه زهرا (س) انجام می شود.

 

برای پخت سمنو از مراحل آغازین آن تا زمانی که پخته شود می توان عشق و علاقه به خاندان اهل بیت (ع) و حضرت فاطمه (س) را مشاهده کرد زیرا این نذری است برای رفع گرفتاری، برآورده شدن حاجات و غذایی است که در میان خانواده های این دیار کهن دارای جایگاه و تقدس خاصی است.

 

این غذای مقوی، تنها غذایی است که از آب و آرد تهیه می شود و درآن هیچ ماده افزودنی دیگر مانند نمک و شکر اضافه نمی شود. شیرینی و حلاوت این غذای سنتی به خاطر دانه های طلایی گندم است که جوانه زده،آرد می شود و به "آرد سوهان" معروف است. سبوس موجود در گندم، مقوی بودن این غذا را اثبات و سرخ کردن آرد آن ، رنگ قهوه ای را به سمنو می دهد و زیبایی اش را دوچندان می کند.

 

 آیین سنتی سمنوپزان در شهرضا

شهرضایی ها معتقدند از زمانی که تصمیم به پخت سمنو می گیری و آیات قرآن و ادعیه مفاتیح الجنان را قرائت می کنی، می دانی که به آنچه می خواهی دست می یابی.

 

دانه های گندم که به دست مردمان این دیار در آب خیس می شود شروعی دوباره برای تلاش نو و جوانه زدن است.

به گفته طباخان سمنو ، استفاده از گندم با کیفیت، تاثیر زیادی در طعم و مزه سمنو دارد. در مراسم سمنوپزان شهرضا، ابتدا پاتیل مسی در کوره کاهگلی قرار می گیرد و استاد سمنوپز با توجه به تجربه خود مقدار مشخصی آرد و آب را در پاتیل می ریزد و کار پخت را آغاز می کند.

 

سمنوپز با صبر و حوصله درکنار پاتیل می ماند و شروع به هم زدن سمنو می کند تا تمام آب داخل پاتیل بخار شود و محلولی خمیرگونه در پاتیل بماند که این عمل را "سرخ کردن" می گویند. در اثر سرخ کردن، رنگ آرد و آب قهوه ای شده و دارای عطر خاصی می شود. پس از آن، به سمنو شربت می دهند یعنی مقدار مشخصی آب به آن اضافه می کنند تا رقیق شود و سمنو دوباره به جوش آید، این عمل را در طول پخت چند با تکرار می کنند.

 

پس از گذشت حدود ۱۸ ساعت، سمنو را دم انداخته یعنی پارچه ای سفید بر روی پاتیل قرار می دهند. این پارچه سفید به روی دو وسیله هم زدن سمنو (حصوم) انداخته شده و سینی قدیمی مسی که در آن قرآن، آینه، شمع، شانه، شکلات و یک ظرف آب است، قرار می گیرد. سپس باید آتش را از زیر پاتیل خارج کرد تا سمنو دم بکشد و عمل پخت کامل شود که این کار حدود هفت ساعت یعنی تا طلوع سپیده صبح روز بعد ادامه دارد.

 

پخت سمنوی سنتی در شهرضا حدود ۲۴ ساعت به طول می کشد و جنبه نذری دارد. این شیوه پخت سمنو در کشور بی نظیر است. مردم شهرضا همزمان با سرد شدن تدریجی هوا تا نیمه اول فروردین سال بعد سمنو می پزند. هرسال حدود ۵۰۰ پاتیل مسی سمنو با ظرفیت متفاوت در ایام و مناسبت های خاص بخصوص اعیاد مذهبی، وفات ائمه و پنجشنبه شبها در شهرضا طبخ می شود.



کانال تلگرام اتحادخبر


نظرات کاربران
ارسال نظر

نام:

ايميل:

وب سايت:

نظر شما:

تازه ترین خبرها

  • دهه‌ی هفتاد: برازجونی که دیگه قُم نشد!
  • ماجرای بمباران روستای خونِ دشتستان و کشتن خلبان هواپیما
  • سرپرست فرمانداری دشتستان: باشگاه هندبال ستارگان دشتستان حمایت خواهد شد
  • احمد ایزدپناه
  • حسن شریفی معاون توسعه مدیریت و منابع (اداری ، مالی) شهرداری شد / تصاویر
  • رویداد بزرگ قرآنی با حضور قاریان بین‌المللی در دالکی برگزار شد/تصاویر
  • خارج کردن تومور بزرگ بیضه از لگن بیمار 35 ساله در بیمارستان شهید صادق گنجی برازجان
  • تقسیم بندی استان در سایه تضاد منافع
  • سه دستگاه خودرو جدید به ناوگان ماشین‌آلات شهرداری برازجان اضافه شد
  • صنعت پتروشیمی در دوران تحریم خدمات بسیاری به اقتصاد و توسعه کشور انجام داد
  • نماینده دشتستان به همراه رئیس جمهور عازم روسیه شد
  • صعود باشگاه کوهنوردی سهند برازجان به کوه وغارنمکی جاشک بزرگترین کوه نمک خاورمیانه/ تصاویر
  • مدیران بخش با روحیه جهادی به مردم خدمت رسانی کنند
  • بانوان ایران در مسابقات فوتبال قهرمانی آسیا
  • تکریم مادر اولین شهید مدافع حرم استان بمناسبت روز مادر شهدا
  • آغاز مراسم تودیع و معارفه فرماندار دشتستان/ تصاویر اختصاصی
  • سرپرست جدید فرمانداری دشتستان کیست و چه سوابقی دارد؟
  • داوری را به عنوان عشق انتخاب کردم/ استان بوشهر بی تحرک ترین مردم ایران/ نگاه مسئولین به ورزش های همگانی ویژه باشد
  • مهران مدیری به جمع باشگاه مشتریان بانک مهر ایران پیوست
  • تنگسیرنژاد: نوروزی نگاه مثبت و حمایتی به فرهنگ و هنر داشت/ انتظار از فرماندار جدید اجرای قانون به دور از نگاه های سلیقه ای و جناحی است
  • پیام خداحافظی و سپاسگزاری فرماندار سابق دشتستان
  • آقای امام جمعه من متاسفم
  • آیین تکریم و معارفه بخشداران سعدآباد، شبانکاره و آبپخش برگزار شد/تصاویر
  • تجهیز ناوگان موتوری شهرداری به دستگاه پرس زباله/دومین دستگاه پرس زباله نیز در آینده ای نزدیک به ناوگان موتوری اضافه خواهد شد
  • انتصاب ۳ بخشدار و یک معاون فرماندار در دشتستان
  • شب های مافیای هنرمندان دشتستانی بزودی منتشر خواهد شد /تصاویر
  • دهه‌ی هفتاد: برازجونی که دیگه قُم نشد!
  • تاج گذاری قله رفیع لرده
  • برگزاری با شکوه مسابقات کراسفیت آقایان و بانوان شهرستان دشتستان / تصاویر
  • زایش مهر در زمستان «جشن چله»
  • .: محمدرضاامیری حدود 20 ساعت قبل گفت: اصلا لباس پوشیدن ونشستن ...
  • .: مایکل جکسون حدود 22 ساعت قبل گفت: یعنی درصد باقیمانده نگرانن ...
  • .: بروس لیپتون حدود 22 ساعت قبل گفت: پس بریم اسپانیا که ...
  • .: همشهری حدود 23 ساعت قبل گفت: اینا خو اکثرشون ماسک ...
  • .: روشن جعفری 1 روز قبل گفت: بسیار بسیار بسیارعالی تشکر ...
  • .: همشهری 1 روز قبل گفت: درود، و عالی جناب ...
  • .: احمد حدود 3 روز قبل گفت: دیگه تا چه اندازه ...
  • .: محمود طاهری حدود 3 روز قبل گفت: چند مقاله مطلب داستان ...
  • .: وحید حدود 3 روز قبل گفت: عالی بود و آفرین ...
  • .: غزال حدود 3 روز قبل گفت: عالی بود واقعا دوچرخه ...